Pandemi, kötü ekonomik koşullar, kültür seviyesinin giderek düşmesi ve soğuk havalar... Sanat yapmak hiç bu kadar zor olmamıştı. Ama yine de bu öyle bir tutku ki bir kere insanı yakaladı mı bırakmıyor. Bu aşk, aklınıza ve kalbinize bir kere düştü mü her türlü olumsuzluğa rağmen ondan vazgeçilmiyor...

Geçtiğimiz günlerde yolum Alsancak'ta 'Bi Nevi Sahne'ye düştü. Kahvenizi ya da çayınızı içip "Bunun üzerine bir oyun izlesem ne güzel olur" dediğinizde, sizi mekanın hemen arkasında minik bir sahne ve 60 kişilik seyirci kapasiteli bir salon karşılıyor. Tabii geniş ve rahat koltuklar beklemeyin. Daha çok ailenizle buluştuğunuz bir tribün edası var ortamda. Alternatif işler üretmek isteyenler, sahne bulamayanlar, 'küçük olsun benim olsun' diyenler için yeni bir çıkış kapısı.

Salonu gizleyen perdeyi aralayıp bir takım eşyaların arasından geçip -ki orası sahne oluyor- yerime oturduğumda izlediğim oyun beni etkilemeyi başardı. Yeni kurulan "6 Üstü Tiyatro"nun ilk oyunu "Bizden Geriye Kalanlar"ın hikayesi tam bir klasik. Ama ele alınış biçimi ve oyunculuk sizi hikayenin içine çekiyor. Bununla da kalmayıp bir iki de midenize yumruk atıyor.   

"Bizden Geriye Kalanlar"ı Emine Arslantürk ve Alican Pulat yazmış. Boşanma aşamasında olan bir çifti anlatan oyunda rolleri yine bu ikili paylaşıyor. Oyun öyle güzel inip çıkıyor ki diyaloglar içindeki her dalgalanmada siz de ilişkilerinizdeki iletişim kazalarının otopsisini yapıyorsunuz. Canınızın yandığı taraflardan çok; sizin acıttığınız, kırdığınız insanlarla aranızda kalan sözcükler zihninizde uçuşuyor. O anlar, kendinizle yüzleşme zamanlarınız. Belki siz de bu oyundan sonra birilerini arayacak ve özür dileme şansını kendinize vereceksiniz. Şans diyorum çünkü sahnede size ayna olan oyuncular ve metin, oyun sonunda ortaya güzel bir hediye bırakıyor. Bize bildiğimiz bir şeyi yeniden hatırlatıyor: Kaybetmek kolay ama tekrar bulmak ve benzer şeyleri hissetmek zor. Pişmanlıkla yaşamak ise hiç kolay değil.

Baktım oyun beni etkiledi, baktım yazanlar ve oynayanlar 'Tutkunun Peşinde'... Hemen onları Radyo Ege'de her salı yayınlanan programıma davet ettim. Aslında Emine Arslantürk bir öğretmen ve Alican Pulat da görüntü yönetmeni. Onlar içlerine düştükleri sanat kuyusundan oyunculuğa tutunarak çıkmamaya, inadına orada kalmaya ve oradan dünyayı aydınlatmaya çalışıyorlar. Biliyorlar, önce kendi çevrelerini aydınlatmayı başarabilirlerse dünyayı aydınlatmak çok daha kolay olacak... Bunun için hazırlıklara başlamışlar bile... Oyunu bir senaryoya dönüştürüp sinema ateşini yakacaklar. Ve dahası pek çok yeni projeleri yolda. Bu yolculukta yalnız değiller. Alican Pulat ve Emine Arslantürk'e; Tarık Başkan, Evin Koç, Tufan Candemir ve Simge Eke eşlik ediyor. İzlemek isterseniz oyunları 12 Şubat saat 20.30'da yine 'Bi Nevi Sahne'de olacak.

Ne diyelim yolları açık olsun....