Yaşamak zor zanaat… Özellikle bizim gibi ülkelerde. Başınıza bir şey gelmeden yaş aldınız diyelim bu kez de kötü beslenmeden ve egzersiz yapmadığınızdan dolayı çok daha erken bir şekilde hayatın avuçları arasından kayıp gidiyorsunuz. Yeteri kadar verimli olmadan, istediklerinizi belki de tam anlamıyla gerçekleştiremeden... 

Geçtiğimiz günlerde, daha sağlıklı ve daha uzun yaşamak isteyenlere yeni ufuklar açacak keyifli bir belgesel izledim. 

100 Yıl Yaşamak: Mavi Bölgelerin Sırları...

Belgesel Netflix’te…

20 yılı aşkın bir süredir uzun yaşamak üzerine araştırmalar yürüten ve bu konuda pek çok kitap yazan Dan Buettner, bu kez Mavi Bölgeler’in sırlarını bir belgeselde topluyor ve bu sırları keşfetmek için izleyicilerini küçük bir dünya turuna çıkarıyor. Ayrıca, Singapur’un ilham veren hikayesini ele alıyor.

30 Ağustos’ta yayımlanmaya başlayan ve o günden beri izleyen herkese ilham olmaya devam eden bu mini belgesel serisi, uzun ömürlülük ilkelerini her gün yaşayan insanlardan doğrudan edindiği bilgileri aktarıyor. Buettner, “Mavi Bölgelerdeki insanları bulduk ve nasıl 100 yaşına ulaştıklarını açıklayan bilimi inceledik.” diyor. Ve 5 Mavi Bölge’de yaşayan toplulukları inceledikten sonra 6. Mavi Bölge olarak literatüre geçmeye hazırlanan Singapur’a odaklanıyor. “Singapur, sağlıklı uzun ömrü temsil eden ‘mühendislik ürünü bir Mavi Bölge’ olmuştur.” diyen Dan Buettner, bu mühendislik eserinin detaylarını anlatıyor. Akıllarda ise tek bir soru oluşuyor; eğer Singapur sonradan bir Blue Zone olabildiyse, başka ülkeler de olabilir mi? 

Mini belgesel serisi toplamda 30-40 dakikalık 4 bölümden oluşuyor ve her bir bölümde Dan Buettner, farklı bir Mavi Bölge’ye seyahat ediyor. Japonya’nın Okinawa Adası’ndan İkarya’ya, oradan Nicoya Yarımadası’na ve en son da Singapur’a gidiyor. Gittiği yerlerde uzun yaşayan insanların kendilerine has diyetlerine, geleneklerine ve dingin yaşam tarzı pratiklerine tanıklık ediyor.

Bu bölgelerde yaşayan insanların sosyal ilişkilere, maneviyata, arkadaşlıklara büyük önem verdiğini bu belgeselde de görüyoruz. Ayrıca, sağlıklı, bitki bazlı beslenmenin uzun yaşama katkısı, yeterli uykunun kritik önemi, hareketli bir yaşamı, yani düzenli egzersizin sağlıklı ve uzun ömürle olan ilgisi de ön plana çıkıyor. Blue Zone bölgelerinden uzun yaşamın sırları yazımız bu konuda detaylı bir anlatım sunuyor. Peki, Singapur yapabildiyse Türkiye de yapabilir mi? Neden olmasın?

Hastaneler kapanmasın... 

Yapılabilecek çok şey var ama öncelikle şehir hastanesi gelişindeki gibi elimizdekileri kaybetmeyelim. Şehir hastanesi yüzünden İzmir’e dağılmış diğer hastaneler kapanacak. Bu nasıl bir mantıkla yapılıyor anlamak güç. Kentte yaşayanların hastalandığında tek bir noktaya gitmesi bekleniyor. Afetleri, deprem gibi, corona virüs gibi felaketleri, savaş gibi durumları düşünen hiç yok mu bizi yönetenler arasında? Hastaneye giden tek bir yol var ve yol onca insanı nasıl kaldıracak? Ya yol kapanırsa hastaneye nasıl ulaşılacak? Yaşlılar, çocuklar her gün yolu nasıl kat edecek?

Yapmayın…