İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, “Basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” ve “Basın yoluyla halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlarıyla 3 yıl ile 12 yıl arasında hapis cezası talep eden bir fezleke hazırlandı.

İstanbul Barosu, 21 Aralık 2024'te resmi X hesabından "Uluslararası İnsancıl Hukuk Uygulansın" başlıklı bir açıklama yaparak, gazeteci olduğunu öne sürdüğü Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in Suriye'de güvenlik güçleri tarafından öldürülmesine ilişkin duyduğu kaygıyı dile getirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu paylaşım sonrası, söz konusu kişilerin gazeteci değil, güvenlik güçleriyle çatışmaya giren terör örgütü üyeleri olduğunu belirterek, İstanbul Barosu hakkında terör soruşturması başlattı. Avukatlık Kanunu çerçevesinde, Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni alan savcılık, baro yönetim kurulunun üyelerini “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı ve sonrasında soruşturmasını tamamlayarak fezleke düzenledi.

''Örgüt üyeliğine özendirdiler''

Savcılığın hazırladığı fezlekede, baro yönetiminin yaptığı paylaşımın terör örgütü üyelerini meşrulaştırma amacı taşıdığı iddia edildi. Habertürk'ün haberine göre, fezlekede şu suçlamalara yer verildi:

''İstanbul Barosu'nun yaptığı açıklamayla terör örgütü mensupları Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in gazeteci olarak gösterildiği, Güvenlik güçlerinin operasyonlarının savaş suçu gibi lanse edildiği, Açıklamanın, terör örgütünün nihai hedefi olan bölücülük faaliyetlerini meşrulaştırmaya yönelik olduğu, Terör örgütü üyelerinin çatışma bölgesinde hedef alınmasını "gazetecilere saldırı" olarak sunmanın örgüt üyeliğini özendirici nitelik taşıdığı, Devletin güvenlik güçlerine yönelik operasyonlarının meşruiyetini sorgulatarak kamuoyunda olumsuz algı oluşturulmaya çalışıldığı, Halkı yanıltıcı bilgiler yayarak iç ve dış güvenlik ile kamu düzenini hedef alındığı, Açıklamanın, kamu barışını bozmaya elverişli olduğu. Savcılık, şüphelilerin bu paylaşımla "terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterdiğini ve teşvik ettiğini" 

Başsavcılığa gönderildi

Hazırlanan fezlekede, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile yönetim kurulu üyeleri için "Basın Yoluyla Terör Örgütü Propagandası Yapmak" ve "Basın Yoluyla Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yaymak" suçlarından 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturma izni için fezlekeyi Avukatlık Kanunu kapsamında en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti.

Kaynak: Haber Merkezi