Soğuk alerjisi, soğuk havalarda ortaya çıkarak kişinin cildinde kabarıklık, kaşınma, kızarıklık gibi durumların gözlemlendiği durumdur. Soğuk deniz, su, havuz ile temas edildiğinde de görülen soğuk alerjisinde kurdeşen ve alerjik ödem gibi hastalıklar da görülebilir. Vücudun soğuk havaya karşı vermiş olduğu bir tepki donucu oluşan bu duruma soğuk ürtikeri olarak da adlandırılabilir.

Soğuk hava ya da suyla temas halinde olunması durumunda soğuk alerjisi meydana gelebilir. Soğuk alerjisinin net bir nedeni olmasa da uzmanların listelemiş olduğu sebep olabileceğini düşündükleri bazı nedenler vardır:

  • İmmünolojik reaksiyon
  • Genetik yatkınlık
  • Soğuk ürtikeri
  • Alerjik durumlar
  • Zayıf bağışıklık sitemi

Kışş 2

Soğuk alerjisi tehlikeli midir?

Soğuk alerjisi, çoğu birey için tehlikeli bir durum değildir. Fakat bazı bireyler için sorun oluşturabilir, tehlikeli bir durum olabilir. Sadece soğuk hava değil soğuk nesneler ile temas sonucunda bile gözlenebilir. Hafif düzeyde, kaşıntı, kızarıklık, şişlikler görülebilir. Fakat ileri düzeydeki durumlarda boğazda, dilde, bileklerde şişlikler tıbbi müdahaleye gerektirebilir. Çok ileri seviyelerde şoka sokabileceği unutulmamalıdır. Böyle durumlarda acil müdahale gerekebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Soğuk alerjisi vücutta neden olduğu reaksiyonlar nedeniyle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu hastalıkla ilgili temel mücadele soğuk ile temastan uzak durulmasıyla başlar. Hastalığa yönelik net bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte soğuk alerjisi durumunda ortaya çıkan semptomların giderilmesine yönelik ilaç tedavisi uygulanması rahatlatıcı olmaktadır. Soğuk havayla temas etmeden önce ya da diğer soğuk uygulamalara maruz kalmadan hekimizin önerdiği antihistaminik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu sayede bölgesel kızarıklık, kaşınma ve kabarma gibi semptomlar ortaya çıkmadan önlenecektir. 

Satılık organ İlanları Sıkı Denetlenmeli! Satılık organ İlanları Sıkı Denetlenmeli!

Soğuk alerjisinden korunmak için;

kış aylarında deriyi örtecek giysiler giyilerek dışarı çıkılması, özellikle yüz bölgesini korumak için şal benzeri ürünlerin boyuna bağlanması, eldiven kullanılması ve ayakları soğuktan koruyacak nitelikte ayakkabıların giyilmesi gerekir. Yaz aylarında ise soğuktan korunmak için buzlu içeceklerin tüketilmemesi ve dondurma, milkshake ve frappe gibi içeceklerin tüketilmesinden uzak durulması gerekmektedir. Alınacak bu önlemler ile deri sağlığı, sindirim sistemi yolları ve solunum sistemi kanalları korunacaktır. Soğuk alerjisi olan bazı kişiler için ilaç kullanımı ve önleyici tedbirlere uyum ile durum kolaylıkla kontrol altına alınabilir iken bazı kişilerin hassasiyetine bağlı olarak daha ciddi önlemler alınması gerekebilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi