Radyo Ege’de salı günlerinin vazgeçişmez programı ‘Her İşin Başı Sağlık’da bu kez yeni doğan bebekler ele alındı. Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç’un moderatörlüğünde Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen annelerin ve anne adaylarının merakla beklediği soruları masaya yatırdı.  

‘’Zamanında doğan bebeğin ilk dört haftalık sürecini yeni doğan olarak adlandırıyoruz’’ hatırlatmasında bulunan Kaynak, ‘37 haftayı tamamlamayan bebeklerde bu süre uzayabiliyor. Ne kadar erken doğarsa bir bebek o kadar sorun çıkabilir’ dedi. 

İşte Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen’in açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

ANNE SİGARA KULLANIYORSA RİSK ARTAR  

Düşük doğum ağırlığında doğan bebeklerin de ilerde düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ihtimali artıyor. Annenin sigara kullanması riski yükseltiyor.  

Doğumevinden üniversiteye bu yaşamaz diye gönderilen bir bebek bugün benim iki katım boyuma ulaştı.  

ANNE KARNINDA ISI BİR DERECE DAHA YÜKSEKTİR 

İlk heyecanla bebeğin ağlaması beklenir. İlk ritüeller başlar, kurulanır. Anne karnında 1 derece daha sıcak bir ortamda yaşar. Farklı bir ses, ısı, nemle karşılaşır. Bebeğin ağlaması akciğerlerin açılması demektir. İlk hepatit B aşısı yaparız. Bir de K vitamini dediğimiz, kanamaları önleyici bir aşı yapılır. Boy ve kiloyla baş çevresi ölçülür.  

SARILIK BEYNE ZARAR VEREBİLİR 

Yeni doğanlar kundak sarılığı dediğimiz bir olay var. 10 gün ya da iki haftada geçmezse tehlikeli. Doğar doğmaz sarıysa tehlikeli. Beyne zarar verebilir. Topuk kanı alımı, bazı hastalıkları önlemek amacıyla alınır. 5 ayrı hastalığın teşhisi yapılabilir. Anneyle bebek arasında kan uyuşmazlığı varsa, ailede sarılık öyküsü varsa, bu bebeklerin yakından takip edilmesi lazım.  

ANNE SÜTÜNÜN YÜZDE DOKSANI SUDUR 

Anne sütünün önemini günlerce konuşsak yetmez. Bebeğin ilk yarım saat içinde annenin memesine tutunması gerekir. Anne sütü hem bebeği hem bebeği kanserden korur. İlk altı ay tek başına anne sütü alması çok önemli. Anne sütü alan bebeğe su vermeye gerek yok. Anne sütünün yüzde doksanı su zaten.  

EMZİK ÖNERMİYORUZ 

Emzik önermiyoruz. Prematüre bebeklere yoğun bakımda emzik veriyoruz. Huzurlu, rahat bir bebeğin emzik ihtiyacı yoktur.  

Editör: TE Bilişim