Mistral Carrera Beslenme Uzmanı Yağmur Çoban Son Mühür Tv’de ‘Gün Başlıyor’ programında sağlıklı ve dengeli beslenme için neler yapmamız gerektiğini anlattı. ‘’Sağlıklı olabilmek için kas kütlesi önemli. Kas kütlesini korumanın yüzde 70’ini de beslenme oluşturur’' hatırlatmasında bulunan Çoban; ‘’nasıl her gün yemek yiyiyorsak her gün spor da yapmamız gerekir. Beslenmede ise içeriği çok önemli’’ dedi. 

İşte Beslenme Uzmanı Yağmur Çoban’ın açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

Mistral Carrera’ya üye olduklarında önce bana gelirler ve ölçüm alırız onlardan. Vücutlarındaki kas, yağ,su miktarına bakarız. Sonra spor hocalarımız ona uygun program hazırlıyor. Orada asıl sorduğum soru beslenmeleri oluyor. Kimisi aç geliyor spora, bu yanlış bir davranış. Gelmeden iki saat önce bir şeyler yenilmesi gerekiyor.  

DİYETİSYENLE ÇALIŞILMALI 

Herkese söylediğim şey şu, herkes hayatında bir kere bile olsa bir diyetisyenle çalışmalı. Yediğiniz yemek nasıl pişiyor, etin türü, yemeğe koyduğumuz yağın türü, bunların hepsi çok önemli. Hastalıklarmızın çoğunun önüne doğru beslenmeyle geçebiliyoruz.  

PANDEMİ SONRASI İLGİ ARTTI 

Çoğu kişinin pandemi döneminde sağlıklı beslenmeye ilgisi arttı. Bu iyi bir şey. Sosyal medyanın da bunda etkisi var. Ancak bu konuda oradaki bir çok detayın yanlış olduğunu da hatırlatmam lazım.  

DOĞRU BESLENME NASIL OLMALI? 

Spor öncesi mutlaka karbonhidrat ve protein alınması gerekiyor. Bir bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek, yanında yağsız tavuk göğsü, hindi eti bunları tüketebilir. Ama mutlaka spordan 2-3 saat önce tüketmeli. Spordan sonra da protein içeren bir öğün tüketebilir. Ya da yoğurt, yulaf, meyve gibi besinlerle ara öğün yapabilir. Kan şekerini bu şekilde dengeleyebilir. Çok uzun süre aç kaldığımızda karbonhidrat depolarımızı yetersiz hale getiriyoruz, ondan sakıncalı bir durum bu.  

ZAYIFLAMAK İÇİN AÇ KALMAK ÇOK YANLIŞ 

Zayıflamak için aç kalmak çok yanlış bir davranış. Vücudumuzu doğru ve yeterli beslemezsek vücut kendini korumaya alıyor ve yağlanma yapıyor. Çok aç bir şekilde sofraya oturursak gözümüz hiçbir şeyi görmez, markete aç gitmemeniz gerekiyor, çünkü aç giderseniz canınız oradaki her şeyi ister.  

PİLAV VE MAKARNA UNUTULMALI MI? 

Karbonhidratların türü önemli. Sağlıklı karbonhidratlar alırsak, bulgur, tam tahıl, tam tahıllı buğday, çavdar ekmeği gibi, kinoa gibi, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller, yulaf, bunların hepsi karbonhidrat kaynağı. Karbonhidratlardan korkmanıza gerek yok. Pilav, makarna ve bulguru üyelerimizin listelerine yazıyorum ben. Danışan üyelerimize ne kadar yemeleri gerektiğini açıklıyorum. Ben seçenek sunuyorum önlerine onlar istediklerini yiyiyorlar.  

ÖNEMLİ OLAN DENGE 

Protein tüketmemiz gerekiyor. Burada önemli olan proteini fazla almamak. Çünkü unutulmasın ki, et, tavuk , yumurta gibi ürünlerde kollestrol de var. Burada denge önemli. Protein, karbonhidrat ve yağ dengesine dikkat etmemiz gerekiyor.  

HANGİ YAĞLAR KULLANILMALI? 

Bağırsak sağlığımız açısından yağlar çok önemli. Bizim sağlıklı yağlara ihtiyacımız var. Avakado gibi, ceviz gibi, badem gibi, zeytinyağı gibi. Yemeklerimizde bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Lifli besinlere ihtiyacımız var. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, lif kaynağıdır. Meyvelerde dikkat edeceğimiz nokta suyunu değil, kendisini tüketmeyi tercih etmeliyiz. Patatesin pişirilme türü önemli. Kızarma olmamalı, hangi yağla yaparsanız yapı o yağı çekiyor ve zararlı hale geliyor. Patatesi haşladığımızda salatasını yapabilirsiniz. Sıcak bir şekilde değil de soğuduktan sonra yeşillikle birlikte tüketirseniz ken şekeriniz daha yavaş şekilde yükselecektir. Dört simit bir ekmeğe eşittir.  

NE KADAR SU TÜKETMEMİZ GEREKİR? 

Her gün yeterli miktarda su almamız lazım. Bunun miktarını hesaplamak için kilonuz çarpı 0,33 formülü var. Yazları 0,35 hatta 0,40’la çarpılır. Burada önemli olan şey şu, almamız gereken miktarın içinde çay ve kahve yok. Onlar su yerine geçmez.  

Editör: TE Bilişim