Son Mühür - Osman Günden / Karşıyaka Belediyesi’nde görevli işçiler, son aylarda maaşlarının parça parça ve gecikmeli yatırılması nedeniyle yarım gün iş bırakma kararı aldı. Kararı, Karşıyaka Belediyesi Personel A.Ş. işyeri sendika temsilciliği işçilere iletti. Duyuruda, öğle saatlerinde belediye binası önünde toplanılacağı ve basın açıklaması yapılacağı bildirildi.
Saat 12.30’da gerçekleşen buluşmada, maaşlarının tam ve zamanında ödenmemesini protesto eden çalışanlar, ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı bir dönemde bu tür aksaklıkların geçimlerini imkânsız hale getirdiğini belirtti.
“Alım gücümüz eridi, ekmeğimiz küçüldü”
Basın açıklamasında konuşan DİSK Genel-İş 10 No’lu Şube Başkanı Barış Okur, Karşıyaka Belediyesi çalışanlarının yalnızca geçim derdiyle değil, aynı zamanda ücret alacağı kriziyle de mücadele ettiğini söyledi. Türkiye’de giderek artan enflasyon, düşük ücretler, güvencesizlik ve kötü yaşam koşullarının işçilerin günlük hayatını dayanılmaz kıldığını ifade eden Okur, her geçen gün alım gücünün biraz daha eridiğini ve ekmeğin küçüldüğünü vurguladı.
Belediye işçilerinin, kira, banka borcu, fatura ve çocuk giderleri gibi temel harcamalarını karşılamakta zorlandığını belirten Okur, maaşların eksik ya da geç yatırılmasının çalışanları açlığa ve yoksulluğa mahkûm ettiğini dile getirdi. Ödeme düzensizliği nedeniyle birçok çalışanın maaşına icra geldiğini, bunun da işçilerin psikolojik ve maddi açıdan daha fazla yıpranmasına yol açtığını söyledi.
“İşimize eksiksiz geliyoruz, emeğimizin karşılığını talep ediyoruz”
Açıklamada, Karşıyaka Belediyesi işçilerinin görevlerini eksiksiz şekilde yerine getirdikleri, buna rağmen hak ettikleri ücretleri zamanında alamadıkları belirtildi. Alın teriyle kazanılan her kuruşun, enflasyon karşısında yaşamsal öneme sahip olduğu vurgulandı.
Okur, işçilerin bu maaşlarla bir ay boyunca geçinmeye çalıştığını, ancak artık geçinemediklerini dile getirdi. Mart ayı maaşlarının hâlâ yüzde 22’sinin ödenmediğini, 2024 yılına ait toplu iş sözleşmesinden doğan alacakların da belirsizliğini koruduğunu söyledi. Kent A.Ş. bünyesindeki çalışanlara ise 2024 yılındaki toplu sözleşme farklarının ve 2025 yılına dair hiçbir ödemenin yapılmadığını aktardı.
Eksik kalan 2024 Aralık maaşlarının da henüz tamamlanmadığını ifade eden sendika, belediye yönetiminden bu konuda herhangi bir net tarih alamadıklarını belirtti. Bu durumun, işçilerin planlama yapamamasına ve günlük yaşamlarının ciddi biçimde sekteye uğramasına neden olduğu aktarıldı.
“Bugüne kadar sorumlu davrandık, şimdi aynısını sizden bekliyoruz”
Sendika, bugüne kadar işçiler olarak tüm sorumluluklarını yerine getirdiklerini, aynı sorumlu tutumu artık belediye yönetiminden beklediklerini ifade etti. Açıklamada, mücadelelerinin yalnızca ekmek kavgası olduğu vurgulanarak, tüm alacakların bir an önce ödenmesi çağrısı yinelendi.
Sendika temsilcileri, maaşların düzenli şekilde ödenene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kamuoyuna duyurdu.
CHP’li belediyelerde ekonomik kriz derinleşiyor
Karşıyaka Belediyesi’nde yaşanan bu gelişme, İzmir genelinde CHP’li belediyelerde son dönemde art arda yaşanan iş bırakma ve grev eylemlerinin devamı niteliğinde. Benzer sorunlar Narlıdere, Bayraklı ve Konak gibi ilçelerde de gündeme gelirken, yerel yönetimlerin içinde bulunduğu ekonomik sıkışıklık dikkat çekiyor.
Vatandaş hizmet aksamalarından kaygılı
Karşıyaka’da yaşayan vatandaşlar, belediye hizmetlerinin aksamasından endişe duyduklarını dile getiriyor. Özellikle çöp toplama, temizlik ve ulaşım gibi temel hizmetlerde yaşanabilecek aksaklıkların günlük yaşamı olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor. Belediyeden ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Sendika, maaş krizinin çözümü için belediye yönetimini göreve çağırırken, ödemeler düzenli hale gelene kadar eylemlerin süreceğini vurguladı.