Son Mühür/Gamze Eskiköy- 1857 yılında New York'ta daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlayan kadın işçi direnişi, bugün tüm dünyada kadın hakları mücadelesinin sembolü olmaya devam ediyor. Kadınlar eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma ve şiddetten uzak bir yaşam hakkı için seslerini yükseltirken, Türkiye’de kadın eczacılar da sağlık sektöründeki şiddetten nasibini alıyor.
Kadınların hak mücadelesi sürüyor
Kadınlar, tarih boyunca ekonomik, sosyal ve siyasal hayatta önemli roller üstlenmiş olsa da hâlâ birçok temel hakları için mücadele etmek zorunda kalıyor. Eşit işe eşit ücret, güvenceli istihdam, şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam hakkı en çok tartışılan konular arasında. Kadınların iş hayatındaki görünürlüğünü artırmak ve haklarını korumak, toplumsal cinsiyet eşitliği için kritik bir öneme sahip.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kadınların kazandığı yasal haklara rağmen toplumun her alanında hala engellerle karşılaştığını belirtti. Saydan, “Yıllardır devam eden bu mücadele sonucunda kadınlar, yasalarla erkeklerle eşit haklar kazandı. Ancak, günümüzde bu haklardan faydalanmak isteyen kadınlar yine de birçok engelle karşılaşıyor. Ülkemizde nüfusun yarısını oluşturan kadınlar yaşamın her alanında varken, karar alma organlarında, istihdamda, eğitimde ve politikada aynı oranda temsil edilemiyor. Bunun yanında kadına ve çocuklara yönelik şiddet ile cinsel istismar her geçen gün artıyor” dedi.
Cinayet haberleri 3.sayfa haberi olmaktan çıktı
Türkiye’de kadınlar, nüfusun yarısını oluşturmasına rağmen karar alma mekanizmalarında, istihdamda, eğitimde ve politikada eşit oranda temsil edilmiyor. Bu eşitsizlik, kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanmasını zorlaştırırken, toplumsal cinsiyet ayrımcılığını da derinleştiriyor. Saydan, “Kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarın her geçen gün arttığına dikkat çekerek, Kadına karşı şiddet, dünyanın en büyük sorunlarından biri haline dönüştü. Hemen her gün karşımıza çıkan kadına karşı işlenen şiddet ve cinayet haberleri artık üçüncü sayfa haberi olmaktan çıkıp manşetlere taşınıyor”
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet yükselişe geçerken, ülkemizdeki kadın eczacılar da bundan nasibini alıyor. Türkiye’deki eczacıların yarısını oluşturan kadın eczacılar özellikle gece nöbetlerinde can güvenliklerinden endişe ediyorlar. Kadın eczacılar böyle bir ortamda, şiddet tehdidi altında, tüm risk ve zorluklara rağmen eczacılık hizmeti vermeye çalışıyorlar.”
2024 Yılında 394 kadın öldürüldü!
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri Türkiye’nin en büyük toplumsal sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2023 yılında 315 kadın öldürülürken, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.2024 yılında ise en az 394 kadın öldürüldü, 259 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Sadece 2025 yılının Şubat ayında 16 kadın cinayeti ve 21 şüpheli kadın ölümü kaydedildi.