Son Mühür/ Begüm Mol- İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi, Türkiye’de bir ilk olarak nöroçeşitli vatandaşlar için iş rehberliği ve istihdam odaklı “İş için Nitelikli Kazanım Programı” (İŞ İN) ile gençleri iş hayatına kazandırmaya hazırlıyor.

İkinci grup eğitimleri hız kesmeden ilerleyen program, özellikle otizmli ve zihinsel engelli gençlere sosyal, iletişim ve iş becerileri edinmelerini istihdam fırsatlarını artırmayı hedef ediniyor.

İçeriği bol eğitimlerle birlikte iş hayatına hazırlık

İş İn Programı

Dr. Gülser Vardarcı Kacar tarafından düzenlenen İŞ İN programı, özgeçmiş hazırlama, iş arama yolculuğu, iş yeri kuralları, iletişim ve selamlaşma gibi konu başlıklarını içeriyor. Yaklaşık iki ay süren eğitimlerin ardından gençler sertifika alarak iş arayışına adım atıyor.

Program, iş koçları eşliğinde ücretsiz sunuluyor ve hem özel sektörde hem de belediye bünyesinde istihdam süreçlerinde yardım da bulunuyor.

Kayıt ve bilgi için 0232 293 98 34-35 numaralı telefon veya "destekliistihdamizmirbeltr" adreslerine başvurulabiliyor.

“Eğitimlerimiz çok şey ifade ediyor”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde görevli Özel Eğitim Uzmanı ve İş Koçu Büşra Alpayım, “İŞ İN, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir organizasyon.

Nisan’da ilk grup eğitimlerimizi bitirdik, temmuzda 10 kişilik ikinci grup eğitime ilk adımını attı. Bu eğitimler sadece iş bulmak için değil, sosyal yetenekleri ve iş arkadaşlığı gibi konuları da içeriyor. Gençlerin hayata katılımına yardım ediyoruz.” dedi.

Proje ailelerde tam not almayı başardı

Programa katılım sağlayan gençlerin aileleri de çalışmadan mutlular. 31 yaşındaki otizmli Arda Feroğlu’nun babası Ender Feroğlu, “45 yıllık eğitimciyim. Bu proje, çocuklarımızın sosyal hayata kazandırılması için çok önemli bir fırsat. Sonuçların pozitif olacağına inanıyorum,” dedi.

26 yaşındaki Arınç Erbaş’ın annesi Sultan Erbaş ise, “Bu proje bizim için büyük bir şans. CV hazırlama, sosyal beceriler ve iş hayatına uyum konusunda büyük destek gösteriyorlar,” diyerek oğlunun kafede çalışma hayalinden söz etti.

28 yaşındaki Kaan Gürbüz’ün babası Temel Gürbüz, “Bu çalışma diğer belediyelere örnek teşkil etmeli. Toplumun bu soruna hassasiyet göstermesi gerek.” diyerek ekledi.

Nöroçeşitli bireyler için bir ilki temsil ediyor

İş İn Programı 2

Dr. Gülser Vardarcı Kacar’ın doktora çalışmasından uyarlanan İŞ İN, nöroçeşitli bireylerin iş bulma süreçlerini desteklemek için düzenlendi.

Organizasyon, iş rehberlerine verilen eğitmenlik sertifikalarıyla daha da geniş alanda yaygınlaşmayı hedef ediniyor. İŞ İN, gençlerin iş öncesi becerilerini geliştirirken kapsayıcı bir istihdam modeli gösteriyor.

İzmir’in öncülük ettiği bu çalışma, nöroçeşitli gençlerin iş dünyasına katılımını kuvvetlendirerek toplumsal farkındalığa etki sağlıyor.

Muhabir: Beste Temel