Son Mühür/ Beste Temel- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özge Altun ve Araştırma Eğitimi Programı (AEP) öğrencisi Muhammed Arya tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı veri artırma yöntemi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.
Bu yöntemle, sayıca az ve karmaşık tıbbi veriler yapay yollarla çoğaltılarak, yapay zeka modellerinin tanı ve tedavi süreçlerinde daha doğru ve güvenilir sonuçlar üretmesi hedefleniyor.
Rektör Budak: “Projelerimiz katma değere dönüşüyor”
Araştırma ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitede oluşan bilim ikliminin sonuç verdiğini belirtti.
Budak, “Üniversitemizin ürettiği projeler, kağıt üzerinde kalmayıp katma değere dönüşüyor. Ülkemizde en çok patent başvurusu yapan ve bu alanda en çok kabul gören üniversitelerden biriyiz. Prof. Dr. Özge Altun ve ekibinin geliştirdiği yapay zeka tabanlı veri artırma yöntemi, patent tescili aldı. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Yapay zeka ile tıbbi veriler gerçeğe yakın şekilde çoğaltılıyor
Prof. Dr. Özge Altun, geliştirdikleri yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
Sayıca az ve karmaşık yapıya sahip tıbbi veriler yapay yollarla çoğaltılıyor.
Klinik rehberlerdeki tıbbi kurallar sayısal hale getirilerek, etik açıdan güvenli ve tutarlı yeni örnekler oluşturuluyor.
İlk uygulama, sarılık tedavisi gören yenidoğan bebekler üzerinde yapıldı.
Geliştirilen yapay zeka modeli, tedavi süresini öngörebilir hale geldi.
Altun, bu yaklaşımın yalnızca yenidoğan alanında değil, farklı uzmanlık alanlarında da erken tanı ve doğru tedavi kararlarını destekleyebilecek bir potansiyel taşıdığını vurguladı.
Patent süreci ve ticarileşme potansiyeli
Patent sürecinin Ege Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla yürütüldüğünü belirten Altun, yazılım geliştirme, model doğrulama ve klinik veri entegrasyonunun başarıyla tamamlandığını ifade etti.
Bu çalışmanın üniversite-sanayi iş birliği açısından ticarileşme potansiyeli taşıdığını dile getiren Altun, yüksek etkili akademik çıktılar üretmeye de uygun olduğunu söyledi.
Akademisyen ve öğrenciden ortak bilimsel üretim
Projeyi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Eğitimi Programı (AEP) kapsamında yürüttüklerini belirten Altun, programın öğrencilerin lisans döneminde araştırma kültürü kazanmalarını ve bilimsel üretim süreçlerine erken yaşta katılmalarını sağladığını ifade etti.
AEP’nin sistemli desteklerinin, öğrencilerin araştırma yetkinliklerini geliştirerek yenilikçi projelere imza atmalarına olanak tanıdığını vurgulayan Altun, Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Akisu ve Doç. Dr. Demet Terek ile birlikte, yapay zekâ uygulamaları dahil olmak üzere yenidoğan sağlığı alanında araştırmaların sürdüğünü belirtti.
Yenidoğan sağlığında çok disiplinli iş birliği
Prof. Dr. Altun, bu patent çalışmasının, bilim dalında yürütülen çok disiplinli iş birliklerinin ve ileriye dönük araştırma hedeflerinin bir parçası olduğunu söyledi.
Yöntemin, gelecekte hem tıbbi verilerin güvenli çoğaltılması hem de tanı-tedavi süreçlerinin hızlandırılması açısından önemli katkılar sunması bekleniyor.