Son Mühür / Haber Merkezi - İzmir’in Çiğli ilçesi Yakakent Mahallesi/Güzeltepe bölgesi sınırları içinde Süleymancılar cemaatine ait bir yurt açılmak istenmesine tepki için kurulan Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi (ÇHTM) veliler, öğretmenler, mahalle sakinleri, demokratik kitle örgütlerinden temsilcilerin de katılımıyla “Gericiliğe Karşı Mahalle Kürsüsü” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Cemaat ve tarikatların mahalleye yerleşmesine karşı yapılan etkinliğe Eğitim-İş Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çiğli Şubesi, DİSK Emekli-Sen Çiğli Şubesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu’ndan temsilciler de katıldı.
4+4+4 öncesi ve sonrası
Bu etkinliklerin sonuncusunda konuşan Eğitim-İş sendikası 3 nolu şube başkanı Barış Düdü, laik eğitim sisteminde gelinen son noktayı anlatmak ve halka gerçekleri aktarmak adına bir konuşma gerçekleştirdi. Eğitim sisteminde gelinen noktada dinin ve paranın nasıl kutsallaştığına değinen Düdü, okullarda yaşanan gericiliğe ve Çedes sisteminin zararlarına değindi. Barış Düdü şunları söyledi: “ 2000 yılında Türkiye Cumhuriyetindeki özel okul sayısı yüzde 2. Bugün ise yüzde 20. Türkiye genelinde 4+4+4 sistemi öncesi, yani on iki yıl önce özel okul sayısı 4664, bugün ise 14352 olmuş. Paranın ve imanın kimde olduğunun zaman içindeki en büyük göstergesi olarak bile bunu gösterebiliriz.
Sorgulamayan, soruşturmayan bir işçi sınıfı
Düdü sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorgulamayan, soruşturmayan bir işçi sınıfı üretmek bu gerici yapılanmada temel konu. Eğitimdeki rantı piyasalaştırmak da en büyük emelleri olmuş. Buna bağlı olarak da ortaya çıkan tarikat yurtları maalsef ki her yerde. Bir tanesi de bu mahallede ne yazık ki. Çocuklarımızı bu yapının elinden almazsak, sonu hiç iyi yerlere gitmeye bir eğitim düzeni ile karşı karşıya kalırız”
400 kişi ile yurdu mühürledik
Panelde konuşan Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi sözcüsü avukat Emel Diril ise “Güzeltepe’deki kaçak tarikat yurduna karşı 2 Temmuz’da bir yürüyüş yapmıştık. O yürüyüşten önce bunun örgütlenmesini gerçekleştirdik. O zaman 400 kişinin katılımıyla gerçekleşti bu yürüyüş ve bu yurdu temsili olarak da olsa halk ile birlikte mühürledik” dedi.
Çaresiz miyiz?
Mahalle Kürsüsü’nde söz alan ÇYDD Yönetim Kurulu üyesi Aslı Tamtürk 2017 yılından bu yana tarikatlarla ÇEDES benzeri protokollerin yapıldığına dikkat çekti. “Çaresiz miyiz? Değiliz” diyen Tamtürk "Bizler Eğitim-İş gibi, ÇYDD gibi sivil toplum kuruluşları Laik, Bilimsel Eğitim Platformu kurarak yıllardır 4+4+4 sisteminin sakıncalarından yola çıkarak bir oluşum içerisine girdik. ÇEDES ve gerici müfredatla birlikte çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırdık. Çözümü nerede buluyoruz? Bir kere bu topluluk çok kıymetli. Çünkü mahalleli sahip çıkarsa mahallesinde olup bitene bir şeyler değişir” diye konuştu. Örgütlenen tarikat tipi din eğitimine karşı velileri bilinçlendirmenin, onlarla işbirliği içerisinde olmanın önemini vurgulayan Tamtürk, Güzeltepe’de yapılmaya çalışılan tarikat yurdunun açılmaması için yürütülen mücadeleye destek verdiklerini belirtti.





