TMMOB İzmir İl koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, Ayşegül Koç'un sunduğu Gün Başlıyor programının konuğu oldu.Programda İzmir'de yapılar ve güncel konular ele alındı.Aykut Akdemir; ''Sayın Prof.Dr.Mehmet Hasan Eken ile Tepe kule’ de 1 saate yakın görüşme yaptık. Cumhuriyet Halk Partisine ait olan ekonomi modeli ile ilgili bilgiler verdi. Şunu hatırlattık biz. Meclisteki partiler içerisinde programında en net biçimde TMMOB ve bağlı odaların ilgilendiği meslek disiplinleri üzerinde bilimsel ve teknik verilerle tek parti programı olduğunu söyledik. Bu programa bağlı kalmalarını söyledik. Odalar olarak taleplerimizi ilettik. Biz akademik bir odayız.'' 

''Türkiye’nin demokratik yaşamına uygun taleplerimiz oldu. Yasaya dokunulmaması, yerel yönetimde ve merkez iktidarın yaptığı uygulamalarda ,meslektaşlarımızın muhalif olduğu projelerdeki denetim yetkisinin yasada olanın uygulamasını talep ettik. Sosyal sigortalar Kurumunun anlaşması var. TMMOB’ un belirlediği asgari ücret düzeyinde olmasını talep ettik.Biz emperyalizmi istemiyoruz. Faşizmi istemiyoruz. Sömürgecileri istemiyoruz. Bizi halka ait olanı istiyoruz. TMMOB yasayla kurulmuş bir kuruluştur. TMMOB’ un üyeliği diplomaya bağlıdır. Dünya üzerinde TMMOB gibi yasaya bağlı kalan bir örgüt yoktur. TÜSİAD başkanının konuşması eleştirildi. Bizim kamuoyuna doğru söyleme yükümlülüğümüz var. Kamu yararı güden bir bakış açısına sahibiz.'' açıklamasında bulunan Akdemir oda yönetimini açıkladı.

''Belli dönemlerde siyasi seçimler gerçekleşiyor. Biz de 2 yılda bir seçim olur. TMMOB başkanı hariç kimse maaş almaz. Ancak seçilen belediye başkanlarının kadrolarında yer alır. Özellikle yerel yönetimlerdeki meslektaşlarımızın sorunu belediyenin vizyonu kadardır. Halk için seçilen belediyeler artık halk için çalışmazsa biz orda karşısında oluruz. İtiraz yollarını kullanırız. Adalet sistemi birilerinin kılıcı olursa bizim için problem olmaya başlar.''

YAŞANABİLİR BİR İZMİR MÜMKÜN

40 yıldan fazladır İzmir’de yaşıyorum. Burhan Özturhan belediye başkanlığını da bilirim. Ahmet Piriştina’ yı da bilirim Aziz Kocaoğlu’nu da bilirim. İzmir’e köy demişlerdi. Şimdi Koca Koca binalar dikiyorlar. Kimin gelip gelmeyeceğine bizim karar verme yetkimiz yok. Böyle bir kent bu nüfus artışını kaldıramaz. Körfezin kokması bir sorundu. Körfez temizlendi. Bu kent 5 bin yıllık bir yer. Atıklar körfezde birikiyor. Köyden kente geçmek için yol yapılması gerek diyorlardı.6 şeritli yol yapılacaktı. Biz buna engel olduk. Pasaport'ta şu an yeşil alan oldu oralar.

Deprem sonrası sorunlar oldu. Biz Folkartlara karşıydık. Hem zemin olarak uygun değildi. Hem de kentin silüetine uygun değildi. Ve bu kadar insanın bir yere bir anda gelmesi bütün altyapıyı bozar. Buranın altı alüvyon bir bölgedir. Folkartta herkes şifonu aynı anda çekerse ne olur biliyor musunuz? Ben burada açıklamayım. Siz bir araştırın.Folkartlara dava açtık. İstinye Parka da dava açtık. İstinye Park açıldı. Bizim davamız daha sürüyor. İnşaatlar bitti. Teslim edilecek mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

DEPREMZEDELERDEN PARA ALINMAMALIDIR

Bu bölgede gökdelenlere de itirazımız var. Bornova kuzey güney doğunun birleşim yeridir. Buralara bunları koyarak düğümlenme yaşatıyorlar. Biz depremden hemen sonra da söyledik. Bu bölgeyi imara açan herkes suçludur. Onay veren belediye üyeleri suçludur. Suçlu olanların bu yıkılan binaları yapması gerekir.1986 Yılından beri buradayım. Depremzedelerden para alınmamalıdır. Anayasal olarak yapılması yasal hakkıdır.

TMMOB İzmir İl koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ; Emsal artışı suçtur. İzmir’in en planlı yeri olan yerde depremden dolayı trafik tıkanmıştı. Emsal artışı fazla insanı buralara yerleştirmektir. Buralara emsal artışı verenler suçludur.4 bina tamamen yıkıldı. İtfaiye gelemedi. Yollar tıkandı. Şimdi buralara emsal artışı yapılması planlanıyor.Toplanma alanlarında biz parkları kullandık. O alanlar üzerine emsal artışı yapmak isteniyor. Bir dahaki depreme kadar sorun olmaz diyorlar. Popülist politikalar planlara sadık kalmıyor. Emsal artışının hiçbir katkısı yoktur. Sadece o bölgedekilere ek yük getirir.Merkez iktidarın amacı bölge insanını buralardan uzaklaştırmaktır. Yerel yönetimdekilerin de buna sesi çıkmıyor.

KONAK'DA EYLEMDE OLACAĞIZ

Saat 13:00’da Konak’ da Hasan Tahsin’in önünde eylem gerçekleştireceğiz. Vatandaşların haber alma hakkına yönelik gerçekleştirilen bu medya yasasını protesto edeceğiz.Her gün nöbet tutuluyor. Zorlama delil ve tanıklarla siyasi tutuklu arkadaşlarımız için eylem yapıyoruz. Adalet herkesin ihtiyacı olan bir kavramdır. Biz bu nöbeti sürdüreceğiz. Adalet ihtiyacımız gerçekleşene dek sürecektir. Karabağ meclis üyeleri geldi. Bu nöbet sürdürülecektir.

Editör: TE Bilişim