Son Mühür Tv’de Ayşegül Koç’un sunduğu ‘Gün Başlıyor’ programına konuk olan Birlik-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ‘enflasyonun yüksek olduğu ortamlarda ne yazık ki yapılan zammın bir kıymeti kalmıyor’ vurgusu yaptı.  

İşte Ahmet Doğruyol’un açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

ÜLKEMİZDE 3 ÇEŞİT ENFLASYON VAR 

Büyüklerimiz enflasyon canavarı derdi, aynı ortam oluştu. İşin garibi ülkemizde üç ayrı enflasyon şekli oluştu. TÜİK’in açıkladığı var, Bir devletin enflasyonu var, yani vergi ve harçlara yaptığı artışlar var, bir de bağımsız araştırma şirketlerinin yaptığı var. Eskiden TÜİK rakam açıkladığında kimseden bir ses çıkmazdı. Ne oldu? TÜİK inandırıcılığını kaybetti.  

ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ 

Memurların 6-7 yıl öncesine göre alım gücü çok düştü. Memurlarımız yaklaşık olarak 3 asgari ücret alıyordu. Bugün baktığımızda pek çok memur arkadaşın maaşı asgari ücrete dayanmış durumda. Zaten ek ödemeler, sabit ödemeler olmasa memur tümden asgari ücretin de altında kalacak.  

DEVLET SOYUT, MEMUR SOMUT! 

Devlet soyut bir varlıktır, memur devletin somut varlığıdır. Devlet memurun şahsında vuku bulur. Bulunduğunuz ortamda memur bakkala borç yazdırır, kasaba borç yazdırır, konu komşudan borç istemek zorunda kalırsa memurun şahsında devlet otoritesi sarsılır.  

HÜKÜMETE YAKIN OLAN SENDİKALAR 

Hükümet yüzde 25 verdi memura. Bunu söylerken yetkili olan, hükümete yakın olan sendikaların hiçbir varlığı yoktu. Neden bunu söylüyorum. Çünkü bugüne kadar yaptıkları sözleşmelerde alınan oranlar hep enflasyonun altında kaldı. Bu yıl asgari ücrete yüzde 55 yapıldığında biz de dedik ki memura en kötü ihtimal bu civarda yapılır. Ama öyle olmadı. Yüzde 25 zam verildiğinde yetkili sendika bu bize yetmez dedi, bir yüzde 5 daha eklendi zamma. Biz danışıklı dövüş olduğuna inanıyoruz işin gerçeği.  

SEÇİME BİR AY KALA ZAM 

Seçime bir ay kala memura yüzde 15’lik bir zam daha düşünüldüğü konuşuluyor. Asgari ücrete de emeklilere de güncelleme düşünülmekte. Önemli olan maaş zammı değil, alım gücümüzü koruyabilmek.   

BANKA PROMOSYONLARI 

Bu kadar yüksek enflasyon ortamlarında banka promosyonu anlaşma sürelerinin daha kısa olması gerekiyor.  

SÖZLEŞMELİ YÖNETİCİLİK 

Sağlık Bakanlığının asli görevi koruyuculuğu en iyi şekilde vermektir. İlaç bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bizim sağlık bakanlığında sözleşmeli yöneticiliğin kesinlikle bitmesi gerek. Her iki yılda bir arkadaşlar sözleşme imzalıyor. Bir tek kriter var, siyasi referans. Böyle bir yönetim şekli olmaz.  

Editör: TE Bilişim