6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından Diyarbakır’da gassal olarak görev yapan Abdulkadir Yüksel, günlük ortalama 40 cenaze yıkadığını ve yaklaşık iki hafta süresince kesintisiz çalıştığını belirtti.
Depremde yıkılan binalarda 413 kişinin hayatını kaybettiğini ve enkaz altındaki cenazelerin çoğunun ciddi şekilde parçalanmış olduğunu ifade etti.
Yüksel, "Bu cenazeler çoğunlukla su ile yıkandı, çünkü teyemmümle yıkanması gereken cenazeler bile su ile yıkandı, vicdanen rahat olmak için," dedi.
Farklı ve şaşırtıcı cenazeler
Yüksel, o dönemde yıkadığı cenazeler arasında çok farklı ve şaşırtıcı durumların yaşandığını aktardı. Cenazelerin bazılarında, yıllarca bekleyen cenazelerin yaşadığı ruhani bir dönüşüm yaşandığını gözlemlediklerini söyledi.
Özellikle bir bayan cenazesi, gül ve misk kokusu yayılarak herkesi şaşırttı. Yüksel, cenazeye dair yaşadığı bu deneyimi, "Manevi bir koku vardı, buna şahit olduk," diye ifade etti.
İnşaat tuğlalarıyla gelen cenazeler
Yüksel, cenazelerin arasında bazılarının o kadar parçalanmış olduğunu ve içlerinden inşaat malzemeleri, özellikle tuğlalar çıktığını belirtti. "Cesetler paramparçaydı ve her biri bir araya getirilerek kefenle kaplanıyordu," diyen Yüksel, bu zorlu süreci 20 yılı aşkın bir süredir devam eden gassallık deneyimiyle başarılı bir şekilde yürüttüğünü kaydetti.
Zorlu görev ve manevi yük
Gassallığın oldukça zor ve manevi açıdan ağır bir iş olduğunu vurgulayan Yüksel, depremde yaşadıkları anıların hayatı boyunca unutamayacağı bir deneyim olduğunu söyledi.
Özellikle, depremde kaybolan kişilerin cesetlerini yıkarken yaşadığı manevi tecrübeler, Yüksel’in işine olan bakışını derinden etkilemiş.