Son Mühür- Buca Belediyesi, hem halk sağlığını gözetmek hem de olası kriz anlarına karşı çalışanlarını hazırlamak adına çok faydalı bir adım attı. Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde ve Resüsitasyon Derneği ortaklığıyla yürütülen “Hayata El Ver” projesi kapsamında, belediye personeline kapsamlı bir ilk yardım ve yaşam desteği semineri verildi. Buca Belediyesi Meclis Salonu'ndaki eğitime çalışanlar büyük bir merak ve ilgiyle katıldı.

İlk beş dakika hayati rol oynuyor

Eğitimi veren İzmir Tınaztepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mert Özer, aniden duran kalplerde saniyelerin bile ne kadar kıymetli olduğunun altını çizdi. Kan akışının durmasıyla beraber beyin ve böbrekler başta olmak üzere bütün organların hızla zarar görmeye başladığını dile getiren Dr. Mert Özer, şu bilgileri paylaştı:

“Eğer birisi gözünüzün önünde yığılır ve hemen kalp masajına başlarsanız, her şeyi düzgün yaparsanız hayatta kalma oranı yüzde 60 - 70 civarındadır. Ancak geçen her 1 dakikada bu şans yüzde 10 azalmaya başlar. Hiç müdahale edilmezse, 5 dakika sonra gelen ambulans kalbi çalıştırsa bile kişi yoğun bakımda, komada veya bitkisel hayatta kalabilir. Biz istiyoruz ki o kalbi çalıştıralım ama kişi felç kalmasın; yürüsün, gezsin, sevdikleriyle olsun."

Beyin hücrelerinin 3 ile 5 dakika, kalp hücrelerinin ise 20 dakika içinde oksijensiz kalarak hasar gördüğünü hatırlatan Özer, ilk anlarda yapılacak bilinçli müdahalenin kalıcı sakatlıkların önüne geçmedeki hayati rolüne parmak bastı.

Mankenler üzerinde pratik yaptılar

Teorik anlatımların ardından program, cansız mankenler eşliğinde uygulamalı bölüme geçti. Katılımcılara doğru kalp masajı yapmanın ve suni solunum uygulamanın incelikleri birebir gösterildi. Bunun yanı sıra, Sağlık Bakanlığı tarafından kentin çeşitli noktalarına konumlandırılacak olan OED cihazının tanımı yapıldı. Ani kalp durmalarında bu hayat kurtaran aletin nasıl çalıştırılacağı detaylıca anlatılıp tatbiki olarak denendi.

Muhabir: Merve Turan