İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan 57 yaşındaki işçi emeklisi Abdulkadir Balım, Almanya’da çalıştığı dönemde iş arkadaşı olan iki kardeşe 140 bin Euro borç verdi. Ancak, borcunu almak için başvurduğu akraba avukatın dolandırıcılığına uğradı ve toplamda 220 bin Euro zarar etti. Balım, yaşadığı mağduriyet sonrası avukat ve borçlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Akraba avukata güvenip dolandırıldı

Abdulkadir Balım, Almanya'da çalıştığı yıllarda iş arkadaşı olan iki kardeşe 140 bin Euro borç verdiğini, karşılığında da senet aldığını belirtti. Ancak yıllar boyunca borcunu alamadı ve 2016 yılında, akrabası olan avukat İ.Y.’ye başvurdu. Başlangıçta avukatı, "Biz akrabayız, benden ücret almazsın," diyerek güven kazandı.

Alacaklarını Tahsil Etsin Diye Tuttuğu Avukatı Da Dolandırdı

Ancak, kısa süre sonra Balım’dan teminat bedeli olarak 14 bin Euro talep etti. Ardından yine benzer sebeplerle sürekli ödeme talepleri devam etti. Balım, sonradan kendisinin ve borçlularının bilmediği şekilde avukatın para tahsilatı yapıp, senedi icraya koyduğunu ve durumu bildiğinde büyük bir mağduriyetle karşılaştığını ifade etti.

Zarar, 220 bin Euro'ya ulaştı

Balım, 2023 yılına kadar çeşitli bahanelerle avukattan para almaya devam etti. Toplamda 220 bin Euro zarar ettiğini belirten Balım, dolandırıcılık olayını fark ettiğinde adli süreç başlatmak için harekete geçti.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Beni tehdit etti, senet vereceğini, sadece disiplin cezası alacağını söyledi. Senedi kabul ettim, ama ödemedi. Paramı alamadım. Hem borçlular hakkında hem de avukatım hakkında suç duyurusunda bulundum," dedi.

Izmir Alacaklarını Tahsil Etsin Diye Tuttuğu Avukatı Da Onu Dolandırdı

Avukatın hukuka aykırı işlemleri

Abdulkadir Balım’ın avukatı Ahmet Altun, müvekkilinin güvenini kötüye kullanan avukatın hukuka aykırı işlemler gerçekleştirdiğini belirtti. Altun, “Müvekkilim, 140 bin Euro değerindeki senedi avukata verdi, ancak süreç boyunca farklı bahanelerle para tahsil edildi.

Avukat, tahsil edilen paralarla ilgili hiçbir açıklama yapmadı ve dosyayı kapattı. Yasal sürecin sonunda, müvekkilimden habersiz şekilde feragat edildi ve hacizler kaldırıldı,” dedi.

Vatandaşlara önemli uyarılar

Avukat Altun, vatandaşları vekalet verdikleri avukatları iyice araştırmaya ve verdikleri yetkilerin kapsamını dikkatle incelemeye çağırdı. Ayrıca, bu tür olaylara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA