Son Mühür / Atakan Başpehlivan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon hesaplamalarıyla memurun, emeklinin ve işçinin fakirleştiğini belirterek, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve iktidarı eleştirdi.
Ahmet Doğruyol: Alım gücü her geçen gün düşmüştür
Yayınladığı açıklamasında TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon oranlarını karşılaştıran Ahmet Doğruyol, memurların cebinden para çalındığını aktararak, “TÜİK’in enflasyon hesaplamalarıyla memur, emekli, işçi fakirleşmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon hesaplaması aylık bazda yüzde 1.37 yıllık bazda yüzde 35.05 olarak açıklanmıştır. Açıklanan enflasyona göre yapılacak olan maaş artışları zam değil, enflasyon kayıplarının telafisidir.
Maalesef verilen artışlarla enflasyon kayıpları da telafi edilememiş, alım gücü her geçen gün düşmüştür. Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) Nisan'daki aylık enflasyon hesaplaması aylık bazda yüzde 3.05, yıllık bazda ise 68.68’dir. ENAG’ın enflasyon oranı, TÜİK’in rakamının tam iki katıdır. Böyle bir durum akla mantığa reel gerçeklere bilimsel verilere aykırıdır. TÜRK İŞ’in açıklamalarına göre açlık sınırı 26.115 yoksulluk sınırı 85.066 TL’dir.
Rakamlara göre memurlar yoksul, asgari ücretli ve emekliler ise açtır. Memur maaşlarının belirlendiği aralık ayında %1.03 olarak açıklanan enflasyon, ocak ayında %5.30, olarak açıklanarak memurun emeklinin cebinden adeta para çalınmıştı. Bu kez 2 Temmuzda açıklanan doğal zammının haziran enflasyonuna girmemesi ve haziran ayında düşürülen akaryakıt fiyatları ve temmuz ayında akaryakıta yapılan zam ile yine memur emekli mağdur edilmiştir ve şubat ayında, %2.27, Mart ayında %2.46 olarak açıklanmış olan ve ocak ayında yapılan artış şubat ayında yok olmuş, enflasyona göre zam alan işçi, memur, emekli mart ve nisan ayında alacaklı duruma gelmişti.” diye konuştu.
"Asgari ücretlinin cebinden para çalınmaya devam edilmektedir"
Son olarak, memurların vergi dilimlerinin yüzde 10 olarak sabitlenmesi gerektiğinin altını çizen Doğruyol, söz konusu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Öngörülen, enflasyon oranlarına göre imzalanan toplu sözleşmeler ve inandırıcılığını yitirmiş olan TÜİK’in enflasyon rakamlarına göre verilen zamlarla işçinin, memurun, asgari ücretlinin cebinden para çalınmaya devam edilmektedir.
Sabit ücretliler dediğimiz işçi, memur, emekliye acilen ek artışlar yapılmalı, ücret artışları, gerçek enflasyon oranlarında her ay yapılmalıdır. Memurların vergi dilimleri %10 olarak sabitlenmelidir. Enflasyonun artışının sebebi sadece ekonomik sebepler değildir. Bazı siyasi gelişmelerle piyasalarda oluşan güvensizlikte enflasyonu tetikleyen en önemli sebeplerdir. Reel enflasyon, yani düşük gelirli vatandaşların yaşadığı enflasyon rakamları, TÜİK verilerine dayanan hesaplamalara göre kat be kat yüksektir.”