Buca’ya metro hattının götürülmesine ilişkin Temel Atma Töreni’ni değerlendiren Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, halen nüfusu en yüksek olan Buca’nın yaşadığı ağır trafik sorununun bu yatırım ile önümüzdeki yıllarda büyük yarar göreceğini söyledi, “ Bu nedenle İzmir’in tarihi bir yatırımıdır. Toplam 765 milyon Euro tutarındaki bu yatırım çok önemsenmelidir” dedi.

Soyer Genel Başkan’ın rolünü üstlendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törende Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hükümeti hedef alan ve uzun konuştuğunu belirten Sefiloğlu şöyle konuştu:
“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önce Alsancak’ta İl Başkanlığı binasını açtı. Ardından Buca’da devasa büyüklükteki yatırım törenine katıldı. Törende en dikkat çekici konu Başkan Tunç Soyer ağırlıklı bir konuşma yapılmasıydı. Soyer sanırım burada Genel Başkan’ın rolünü üstlendi. Ulusal düzeyde bir konuşma yaptı. “İzmir bu ülkede değil” diye iktidara çattı. Oysa bu eleştirilerin Genel Başkan tarafından söylemesi daha doğru olurdu. Başkan ayrıca İzmir’in geçen yıl 133 milyar lira vergi ödemesine karşılık merkezi yönetimden sadece 3 buçuk milyar lira yatırım aldığını belirtti. BU da verdiğinin 40’ta biri oranında. İzmir’in sıkıntılarını dile getirmedeki rolü Soyer üstlendi.  Bunu yaparken de konuşma tonu sertti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ise bunun üzerine kürsüye çıktı ve  burası İzmir dedi ve “İzmir’in dağlarında çiçekler açar yine açacak” dedi.”

Çok daha büyük kalabalık olabilirdi

Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, bu törenin bir mitinge dönüşmesi ve çok daha büyük kalabalık ile yapılabileceğini de belirtirken, Buca’da yapılması ve daha büyük bir alan bulunmadığı için çoğunlukla partililerin izlediği bir törene dönüştüğünü belirtti. Bu tören düzeninden bazı partililerin mutsuz olduğunu da dile getiren Sefiloğlu, “Belediye çalışanlarının ve partililerin ağırlıklı olması bazı partililerce eleştiriliyor. Halkın daha fazla katılımı sağlanması görüşü hakim” dedi.

Özel uçak polemiği 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir programında özel uçak kullanmasını eleştirenleri değerlendiren Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, Ülkenin ana muhalefet Partisi Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yöntemi gerektiğinde kullanmasını yanlış bulmadığını belirtti. Sefiloğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın sayısız jetlerini yazmayanların 7 kişilik bir uçağın kiralanmasını gündeme getirdiklerini belirtti, “ AK Parti’yi sanki troller yönetiyor gibi bir görüntü ortaya çıkmaya başladı” dedi.

Bu indirimler rahatlatmaz

Kabine toplantısından elektrik fiyatlarında indirim haberi çıkmamasını da değerlendiren Kandemir Medya GYY Macit Sefiloğlu, “Elektrikte düzenlemenin ay sonuna kadar yapılacağı belirtiliyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Partili belediyelerin KDV oranında yapılan yüzde 7’lik indirimi su faturalarına yansıtmasını istedi. CHP’li Ankara Belediyesi bunu zaten yaptığını açıkladı. Bugün de İzmir’de KDV indiriminin uygulanacağı açıklandı su faturalarında.  Gıda ve bu faturalarda yapılan yüzde 7’lik indirimler halkın ilacı olmayacak. Bir kişi 100 liralık faturayı ödeyemiyorsa 93 lira da onun için ödenemez demektir. Dahası üretim maliyetleri inmiyor. Üretmediğiniz bir ürünün fiyatı düşer mi” dedi.

Küçük girişimci ne olacak     

İktidarın önümüzdeki süreçte ihracat gelirleri ile turizm gelirlerine güvendiğini belirten Sefiloğlu, bunların sonuçları ile bir çıkış aranmasının yetmeyeceğine değindi. Macit Sefiloğlu şöyle devam etti:
 
“Türkiye’nin ihracatında ithale dayalı ürenler ülkemizde üretilmediği sürece bu dengeyi kurmamız zor. Bu nedenle ülkenin tek çıkış yolu üretimdir. İthal edilen yüksek katma değerle ürünlerin ülkemizde yapılması teşvik edilmelidir. İhracat çok önemli bir silah. Ancak, örneğin tarım ihracatında Türkiye çok daha büyük aktör olabilirdi. Pazarlarımız da hazırdı. Tarımda neredeyse sahneden silindik.”

İktidar muhalefet buluşmasından rahatsız
 
Kandemir Medya GYY Macit Sefiloğlu, altı muhalefet partisi liderinin buluşmasından Cumhur ittifakının büyük bir rahatsızlık duyduğunun gözlendiğini belirtti. Sefiloğlu, 28 Şubat’ta yapılacak toplantıda önemli ilkelerin açıklanabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Bu buluşmanın altını boşaltmak için masanın köyeli mi, yuvarlak mı olduğu gibi anlamsız trol saldırıları yapıldı. Bundan da anlaşılacağı üzere muhalefetin yıllar sonra böyle bir buluşması iktidara rahatsızlık veriyor. Parlamenter Sistem başta olmak üzere ülkedeki ağırlaşan sistem sorunları burada ele alınacak diye tahmin ediyorum. Bunu da önemsiyorum. Seçim sürecinde HDP seçmeninin de geçtiğimiz yerel yönetim seçimlerindeki gibi destek vermesi de iktidarın sıkıntısı. Buradaki en büyük öngörü şu andaki anketler. Neredeyse tüm anketlerdi iktidar bileyenleri yüzde 40’ın altında görünüyor. Şu anda iktidar bir yandan ekonomik yangını nasıl durduracağını çözme peşinde, diğer yanda ise karşısında oluşan güç birliğini nasıl yeneceği konusu. Gerçekten bu durum iktidarı çok zorluyor.”
 

Editör: TE Bilişim