30 Ekim'de yaşanan İzmir Depremi, kentte çeşitli maddi ve manevi neden olmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası'nın da çeşitli hasarlar almasının ardından, yetkililer tarafından 'yıkım' kararı verilmişti.

Bu karara Mimarlar Odası'ndan itiraz edilmiş, binanın 'Korunması gereken kültür varlığı' olduğu iddia edilerek, konu İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na taşınmıştı.

Yapılan başvuru, kurul tarafından reddedilince, Mimarlar Odası konuyu Yüksek Kurul'a taşımıştı.

Depremden sonra tahliye edilen bina ile ilgili tartışmalara Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer son noktayı koyarak, binanın yıkılacağını bildirmişti.

Yüksek Kurul'un kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından molozları karşılığı yıkım ihalesi yapılırken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise yıkım için Yüksek Kurul kararının beklenmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Son bilgilere göre, alana gelerek çalışmalarını sürdüren ve İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını da inceleyen Yüksek Kurul, kararını verdi.

Yapılan incelemelerin ardından İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararını onayan Yüksek Kurul, İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı için 'Korunması gereken kültür varlığı' talebini reddetti.

Karardan sonra, 1966 yılında yapılan “Mimari Proje Yarışması” sonucu projesi elde edilen, inşaatına ise 1968 yılında başlanan ancak 1982 yılında kullanıma sunulan Belediye Sarayı'nın yıkımının önünde engel kalmamıştı.

İhale yarışı

Belediye Binası'nın yıkım ihalesinin ilk aşaması bugün Kültürpark 3 No’lu Hol’de düzenlendi.

İhalenin ilk etabında 13 firma, yıkım işi için kapalı zarflarda tekliflerini ihale komisyonuna teslim etti. 13 firmanın da ihale başvuru dosyalarının şekil ve şartlara uygun olduğu öğrenildi.

İhalenin ikinci aşaması ise 14 Nisan Perşembe günü yapılacak.

İşte ihaleye katılan firmalar

İhaleye şu firmalar katıldı:

1) Acar Yıkım İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti

2) Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Atık Depolama İnş. Taahhüt San. Ve Tic. A.Ş.

3) Özbüker Hafriyat inş. Tur. San. Ve Tic. Ldt. Şti.

4) Nerman Hafriyat İnşşat Hırdavat Nakliyat ve Hurdacılık İtjalat İhracat San. Ve Tic Ldt. Şti. 5) Çermiksu Metal Kmyasal Madde Gida Nak. Turizm San. Tic. Ltd. Şti.

6) Gürsoy İzaberlik Geri Dönüşüm Metal Nak. İnş. Tic. Ltd. Şti.

7) Veli Çinkaya

8) Emg İşleme Tesisleri Geri Kazanım Atık Depolama Lojistik Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Dan. İnş. Dış Tic. Ldt İti.

9) Karadoğan Yıkım Hafriyat İnşaat Temizlik Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.

10) Yılmazlar Hurdacilik Geri Dönüşüm San. Tic. A.Ş.

11) Dağoğlu Enerji Elektrik Nakliye Taah. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

12) Nermanoğlu Altyapı Kentsel Dönüşüm Petrol Ürünleri Akaryakıt Madencilik Geri Dönüşüm Tesisi İşletmeleri San. Tic. A.Ş.

13) Asya Grup Kentsel ve Geri Dönüşüm San Tic. A.Ş.

Editör: TE Bilişim