Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Ekim ayında bütçelerin yapımına başlandığını söyledi. Önce ilçe belediyeleri ardından Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe yaptığına işaret eden Başkan Batur şunları söyledi:
Tüm hedefler şaştı

“Biz ekim ayında 625 milyon lira olarak bütçemizi yaptık. olarak, konak belediyesi olarak. Burada ne kadar akaryakıt giderimiz olacak, personel giderimiz olacak, ham madde alımı ne kadar olacak, hepsini sıralıyorsunuz ve buna göre gelir gider bütçesi yapıyorsunuz. Biz bütçemizi o zamanki enflasyon oranına göre yaptık, yani yüzde 18 civarı. Ekim ayından sonra biliyorsunuz ülkede tam bir ekonomik kriz oluşmaya başladı. Şu an akaryakıta bir yıl içerisinde yüzde 48 zaman geldi. Bizim mesela önemli kalemlerimizden bahsedelim. Asfaltın en önemli ham maddesi bütümdür. Biz bütçemize 1 milyon koymuştuk o şimdi 5 buçuk milyon oldu. Yani 5 katı arttı. Diğer ham madde alımlarımız da, personel giderlerimiz de. Tabi bunu mazeret diye söylemiyoruz ama Türkiye’de yoksulluk açlık sınırı özellikle vatandaşlarımızın zor durumda olduğunu yakından görüyoruz. Biz yatırım bütçesi yapmıştık. Yatırım bütçesini yardım bütçesine çevirdik. Yani şu an yatırımlarla ilgili 3 aylık bir bekleme sürecine girdik.”

Önümüzü göremiyoruz. 
3 ay sonra kura dayalı bir sistemin yeniden kurulduğunu anlatan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Ve 3 ay sonra güvenip yatırım yapanların geri ödemeleri yapılacak. Bakalım döviz durduğu yerde duracak mı. Devletin bir kontrol, denetleme mekanizmasının çalışmadığını görüyoruz” dedi. Batur Şöyle devam etti:
“İstediğiniz kadar stokçulara şu kadar ceza vereceğiz deyin. Döviz yükseldi fiyatlar yükseldi, dolar geri çekildi fiyatlar niye geri çekilmedi? Tam bir fırsatçılık ülkesine dönüştük. Yönetilmeyen bir ülke haline girdik. Bir güven ortamı kalmadı. Zaten zamanı geldiğinde vatandaşın da sandıktaki kararını göreceğiz. Konak Belediyesi olarak mart ayına kadar biz de tasarımlarla ilgili yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara anında belediye olarak yanında olmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz belediye olarak kara kış fonumuz var. Belediyeler bunu muhakkak kullanacak diye genel başkanımızın talimatı doğrultusunda vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Gerçekten çok zorlu bir süreç bekliyor bizi. Hem işçiye hem memura zam yapıldı ama zamlarla beraber yüzde 25 geri alındı.”


Başlayan projelerimiz sürüyor

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ihalesi yapılan projelerin devam ettiğini ve zıkıntı olmadığını söyledi, şöyle konuştu:
“Şu an ihalesi yapılan projelerimiz devam ediyor onda bir sıkıntımız yokı. Mesela Çınarlı rekreasyon alanında yaptığımız bilim merkezi var. Tahmin ediyorum 2 ay içinde tamamlanacak. Biliyorsunuz oraya Sançar Maruflu bilim merkezi ismini koymuştuk, Sancar abiyi de buradan rahmetle anıyoruz. İzmir için önemli bir isimdi. “İzmir Baba” olarak tanınırdı. Bu arada 1. Kadriye mahallemizde sosyal tesisimiz var devam ediyor. Aydın Erten Rekreasyon alanı çalışmalarımız devam ediyor. Mart ayında kısmetse açılışını yapacağız. Anafartalar Caddesi’nde bir kültür merkezi yapacağız Ama her kazdığımız noktadan bir tarihi eser fışkırıyor. Tabi bu da müzeye göre denetleniyor. Yavaş ilerliyor ama bittiği zaman çok güzel bina olacak. Şimdi iki tane binaya başlıyoruz onların ihalelerini yapacağız. Kemeraltı’nda Yusuf Rıza ilkokulunun çevresinde olacak. Tarkem Büyükşehir Belediyesi ve  valiliğimizin bize verdiği destekle yapıyoruz bunu. Bizim şimdi önümüzdeki büyük yatırım hizmet binamız. Gerçekten çok dağınık çalışıyoruz depremden bu yana. Depremden bu yana hizmet verdiğimiz noktalar beş tane ayrı bina. Vatandaş için  zor oluyor. Basmane’deki binamız depremden etkilendi kısa sürede yıkımını gerçekleştirdik ve çevresini de kamulaştırdık. 538 metrekareye oturuyordu eski binamız şimdi kamulaştırmalarla 1200 metrekareye oturacak. 9 kat, 2 katı da otopark olarak kullanılacak ve kentin merkezinde her şeyiyle dört dörtlük vatandaşımıza hizmet noktasında güzel bir hizmet binası olacak. Tahmin ediyorum mart başı ya da mart sonuna kadar ihaleyi gerçekleştirmiş oluruz. Diğer çalışmalarımız da önümüzü gördükten sonra devam edecek. Çok da karamsar değiliz ama tedbirli olmamız lazım. Çalışanlarımızın maaşını zamanında ödememiz lazım. Bütün gayretimiz bu. Bunun dışında sokaktaki asfalt ve yama çalışmalarımız devam edecek.” 

Mimarlık Müzesi olacak
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Cuma günü kent için çok güzel bir projenin lansmanını yapacaklarını belirtti. Batur, “Kemer Tren istasyonumuzun arkasında hangar bina var. Mimarlar odası ve serbest mimarlar ile beraber binayı mimarlık müzesi haline getiriyoruz. Bütün Projeler tamamlandı kamuoyuna tanıtımını Cuma gecesi birlikte yapacağız. Kente mimar bir belediye başkanının hatırası olsun dedik. Sağ olsun mimarlar odası başkanımıza teşekkür ederiz” dedi.
Kentsel Dönüşüm Ödülleri
Alınan ödüllerin belediye başkanlarının en büyük taltifi olduğunu da söyleyen Abdal Batur, şöyle konuştu:
“Vatandaş geçerken başkana teşekkür ettiği zaman ben çok mutlu oluyorum. Bir teşekkür yani yapılan çalışmayla ilgili. Yaptığımız çalışmaları da özellikle hem Avrupa’daki birliklere hem de Türkiye’de  bu çalışmaları takip eden kurumlara gönderiyoruz. Mesela Tarihi istiklal okulumuz var. Tarkem ile beraber hayata geçirdiğimiz bir proje. Bir gençlik inovasyonu şeklinde çalışıyor şu an. Çocukların mektuplarını da getirmem lazımdı aslında bugün.”

Roman yurttaşlara ilgi
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Basmane ve Agora bölgesindeki çocukların yararlandığı merkezi anlattı. Batur şunları söyledi:
“Bilgi çağına uygun, bilgisayarı öğreten, yeni bilgiler edinen, okul dışında onları takviye çalışmaya sürükleyen bir merkez orası. Mesela o projeyle sürdürülebilir iş ödüllerinde iş birliği ödülü aldık. Bu önemliydi. Onun dışında Avrupa Roman Topluluğu’nda yaptığımız çalışmalarla taban örgütleri ağ ve aktif roman örgütleri tarafından roman dostu belediye seçildik. Romana bir parantez açmak isterim. İzmir’in en çok Roman barındıran ilçesi Konak. Bizim ilçemizde yaklaşık 40-50 bin civarı Roman yurttaşımız var.  Maalesef yaşadıkları ortam ve bulundukları pozisyon olarak sıkıntılı bir noktadalar. Biz de elimizden geldiğince özellikle Roman derneklerimizle beraber, o bölgenin kalkınması, çocukların eğitime yönelmesi, madde bağımlılığıyla boğuşan gençlerin bundan kurtulması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Hilal mahallesinde bir roman gençlik merkezi açtık. Ege Üniversitesi Müzik bölümüyle anlaşarak müzik aletlerinin tamiri, bakımı, yapımı konusunda orada ders görüyorlar. Bir meslek sahibi olacaklar. İnsani Gelişmişlik Vakfı tarafından “insani gelişmişlik” ödülü aldık. Avrupa konseyi yerel ve bölgesel yönetimler kongresi tarafından verilen Avrupa yerel demokrasi haftası partner ödülü aldık. Bunlar çok önemli. Avrupa konseyi parlamenter sosyal işler sağlık ve sürdürülebilir kalkınma komitesi tarafından Avrupa diploması ödülüne layık görüldük. Böyle bu şekilde devam ediyor.”

Kentsel Dönüşüm 
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kentsel dönüşümün TOKİ tarafından boş bir alana yapıların konulmasının olmadığını da söyledi. Batur, “Dönüşüm şu, kenti dönüştürebilmek. Yani ekonomik ömrünü tamamlamış binaların yerine o alanlara depreme dayanıklı güvenilir ir ve orada yaşayan insanları mağdur etmeden yapılacak sistem kentsel dönüşüm” dedi. Batur şöyle devam etti:
“Bizim yaptığımız işe Gültepe tamamı 14 mahalle 300 hektarlık bir alan. Planlamasını bitirdik. Kişi başı 0.86 m2 yeşil alandan 13m2 ye çıkardık. Arkasından Beştepeler’i yaptık. Orası da 200 hektarlık alan. Kente vizyon getirecek ve içinde lebalep gecekondu ve kaçak yapı ve çok az tapulu olan binaların olduğu alan. Kentsel dönüşüm bu. Boş alana, bayraklının sırtlarına bina yapmak değil. Dönüşüm adı üstünde dönüşümü sağlamak. Biz de gerçek bir dönüşümü yapıyoruz.”

Editör: TE Bilişim