İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerine açılan ihaleler sonucunda müteahhitlik yapan birçok iş insanı mağdur ediliyor. Hak ediş ve iş bitimi ödemelerinin yapılması noktasında müteahhitlerin sürekli oyalandığı öğrenilirken, Büyükşehir Belediyesinde ‘adamları’ olduğunu ya da yakınlık kurduklarını söyleyen bazı kişilerin, ödeme alamayan müteahhitlerden, alacağın büyüklüğüne göre komisyon talep ederek ödeme çıkartma vaadinde bulundukları da iddia ediliyor. 
“200 BİN LİRA RÜŞVET İSTENDİ”
İş insanı A.A. Gençlik ve Spor Dairesinin açtığı ihaleyle iş yaptığını ancak 1 milyon 600 bin TL tutarındaki ödemesini alamadığını söyledi. İş insanı “İzmir Büyükşehir Belediyesinin açtığı ihalelere bizim gibi hasbelkader bilmeden giren müteahhitler maalesef paralarını alamıyor. Bu yüzden çeklerim yazıldı, ticari itibarım ve ekonomik durumum bozuldu. Daha ucuza yapılabilecek işler de, belediyenin ödeme yapmaması nedeniyle ihaleye az kişi girdiği için daha pahalıya mal oluyor. Ayrıca bazı kişiler bizim gibi parasını alamayanlara gelip, biz sizin ödemenizi çıkartırız diyorlar ama o paralar da gidiyor. Gerekirse isim isim açıklarım, 1 milyon 600 bin TL, ödememi çıkartmak için 200 bin lira aracılık ücreti adı altında benden para istendi. İsteyen ismi de kamuoyu çok yakından tanıyor. Paramızı kurtarmak için belediyenin hesaplarına haciz koymak istedik ama yasa gereği haciz konulamayan çevre temizlik, ulaşım gibi birimlerin hesaplarının kullanıldığı söylendi. 50’den fazla icra sırada bekliyor, istersen sende sıraya gir diyorlar” dedi.
"VER %20’Yİ, AL HAK EDİŞİ"
Ulaştığımız, İzmir Büyükşehir Belediyesi için kanal kazan iş insanının kardeşi B.G. ise son derece çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kendilerinin de CHP’li olduğunu söyleyen B.G. yaklaşık 16 milyon liralık alacak için bir yıla yakın süredir oyalandıklarını iddia ederek, “İhaleyle kazandığımızın işin %50’si bitme noktasına geldi, daha para alamadık. İş %50 seviyesine geldiği için de yasa gereği bırakıp gidemiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesinden yaklaşık 16 milyon lira alacağımız birikti. Görüştüğümüz yetkililer, ‘Bu hafta, önümüzdeki ay, kredi bekliyoruz, imzada, onayda’ diyerek bizi sürekli sallıyorlar. Para alamamak bir yana, başka arkadaşlarımızdan da biliyoruz, alacağın büyüklüğüne göre %10 ila %20 arasında bir komisyonla ödeme çıkartma vaadinde bulunuyorlar. Bizden mesela istenen komisyon miktarı 3 milyon liraya tekabül ediyordu ki, bizim bu parayı ödememiz mümkün değil, biz zaten bu kadar kar edemiyoruz. İşçimiz, iş makinemiz, masraflarımız artık ekonomik olarak ipin ucu kaçtı. Bizi iflasa sürüklüyorlar. Herkes bu konuyu biliyor ama kimse dile getiremiyor, sesini yükseltemiyor. Lafa gelince haktan hukuktan bahsedenler, 1,5 senedir neredeler, bu mu adaletiniz? Karşıyaka bölgesinde asfalt atılamıyor mesela neden? İzmir Büyükşehir Belediyesi asfaltta çalışan serim kamyonlarına ve silindirlere mazot alamayacak hale gelmiş. Çok yazık! Bundan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi, parasını peşin verse ben ihalesine girmem” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim