Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Küçük’ün yürütücülüğünü yaptığı “Okul Öncesi Dönemde Kullanıma Uygun Yer Tespiti ve Temel Sağlık Verisi Takibi Sağlayan Mekanik Darbe Dayanıklı Ürün Grubu Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1005-Uygulamalı Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Prof. Dr. Budak: “Üretken akademisyenlerimizle gurur duyuyoruz”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi yürüten akademisyenleri makamında ağırlayarak başarılarından dolayı tebrik etti.
Rektör Budak, “Üniversitemize oluşturduğumuz bilim ekosistemi içerisinde üretken akademisyenlerimizin projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor.
Bu özgün ve yenilikçi proje de desteklenen projeler arasında yer aldı. Proje ekibimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Hedef okul öncesi çocukları kazalardan korumak
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Küçük, çalışmanın ana amacının 36-72 ay aralığındaki çocukların güvenliğini artırmak olduğunu belirtti.
Çocukların henüz gelişmekte olan motor becerileri nedeniyle düşme ve çarpma gibi kazalara karşı savunmasız olduğunu vurgulayan Küçük, bu ihtiyaçtan yola çıkarak akıllı bir tekstil ürünü geliştirmeye başladıklarını açıkladı.
Darbelere karşı koruma ve sağlık takibi bir arada
Proje kapsamında geliştirilecek “akıllı tulum”, çocukların oyun oynarken ya da okul ortamında karşılaşabileceği mekanik darbelere karşı koruma sağlayacak
. Aynı zamanda tulumun içine entegre edilecek akıllı sensörler sayesinde çocukların konumu, kalp ritmi ve vücut ısısı gibi temel sağlık verileri gerçek zamanlı olarak izlenebilecek.
Kaybolma riskine karşı da çözüm sunuyor
Akıllı tulum, sadece darbelere karşı değil çocukların okul sınırları içinde veya okul-ev yolculuğu sırasında kaybolmaları ya da unutulmaları gibi olasılıkları da minimize etmeye yönelik özelliklerle tasarlanıyor. Hem çocukların güvenliği hem de ebeveynlerin iç huzuru sağlanmış olacak.
Disiplinlerarası güçlü iş birliği
Projede Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Hemşirelik Fakültelerinden öğretim üyeleri yer alıyor. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi’nden de akademik katkı sağlanıyor. Proje ekibi şu isimlerden oluşuyor:
Doç. Dr. Mehmet Küçük (Ege Üniversitesi, Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı)
Doç. Dr. Afm Shahen SHAH (Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği)
Doç. Dr. Gözde Ertekin (Ege Üniversitesi, Tekstil Teknolojisi)
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Akça (Ege Üniversitesi, Elektrik Tesisleri)
Arş. Gör. Dr. Ruken Yağız Altıntaş (Ege Üniversitesi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği)