NASA'ya  (Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) bağlı bir uzay aracı olan, fakat elde ettiği veriler tüm bilim insanlarınca kullanılan Hubble Uzay Teleskobu, 13 Haziran'dan bu yana çalışmıyor ve 3 kez çalıştırma denemesine rağmen yanıt vermedi.

NASA'nın ve  hemen hemen tüm astronomların uzaydaki gözü olan Hubble Uzay Teleskobu'ndan uzun bir süredir haber alınamıyor. 30 yıllık uzun bir geçmişe sahip olan Hubble'ı arızanın gerçekleştiği 13 Haziran tarihinden beri 3 kez yeniden çalıştırma denense de henüz başarı sağlanamadı.

Hubble Uzay Teleskobu'nun 'beyni' diyebileceğimiz yük bilgisayarı, 13 Haziran tarihinde aniden, sebebi hala belirlenemeyen şekilde çalışmasını sonlandırdı. 1980'lerde inşa edilen bu yük bilgisayarı, uzay teleskobunun üzerindeki bilimsel araçların kontrol edilebilmesini sağlıyor. Bilim insanları, o tarihten bu yana Hubble'dan gelen verileri inceleyerek sorunu tespit etmeye çalışıyorlar ancak henüz sorunu kesin bir şekilde çözebilmiş değiller.

NASA, Hubble'ın beyni için ilk tekrardan başlatma denemesini 14 Haziran'da gerçekleştirdi ve başarılı olamadı. İlk bilgiler, sorunun bir bilgisayarın bellek modülünde olduğunu gösteriyor. Bu nedenle NASA çalışanları, uzay teleskobunda bulunan üç yedek bellek modülünden birine geçiş yapmayı denedi ancak bu deneme de başarısızlıkla sonuçlandı.

Geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirilen son denemede çalışanlar, hem halihazırda kullanılan hem de yedek modülleri çalıştırmayı denedi fakat  iki deneme de başarılı olamadı. NASA, problemle ilgili olarak cuma günü yaptığı açıklamada yeniden başlatma girişimleri yerine bazı testler gerçekleştireceklerini ve daha fazla bilgi toplayacaklarını belirtti.

Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu'nda bulunan bilimsel araçlar, 'güvenli moda' geçiş yapmış durumdalar. Yine NASA'nın yaptığı açıklamalara göre tüm bilimsel araçlar, güvenli şekilde çalışır duruma gelmeyi bekliyor. Bu arada NASA, Hubble'da ana yük bilgisayarının yeniden çalışmaması durumunda geçiş yapabileceği ikinci bir yük bilgisayarı olduğunu da vurguluyor.

Hubble Uzay Teleskobu'nun NASA için önemi

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya'dan uzaya fırlatıldığı 1990 yılından beri yıldızların doğumlarını, ölümlerini, Plüton'un ardındaki cüce gezegenleri, Güneş sistemindeki yıldızlararası cisimleri yakalayıp, aldığı görüntüleri Dünya'ya iletirken; evrenin yaşının ve genişleme hızının hesaplanabilmesini sağladı. Hatta Hubble, evrenin ilk zamanlarından kalma, 13,4 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin dahi tespitini mümkün kıldı. Bundan dolayı Hubble'ın yerini James Webb Uzay Teleskobu'na bırakmaya hazırlanırken bile halen oldukça önemli bir bilim aracı olduğunu söyleyebiliriz.

Editör: TE Bilişim