AJet yüzde 30 indirimli bilet kampanyası başladı! AJet indirimli bilet kodu nasıl alınır, hangi tarihlerde geçerli?
AJet yüzde 30 indirimli bilet kampanyası başladı! AJet indirimli bilet kodu nasıl alınır, hangi tarihlerde geçerli?
İçeriği Görüntüle

Son Mühür/Gamze Eskiköy- Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), 2025 yılı Şubat ayında da yükseliş trendini korudu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tarım-ÜFE (2020=100) bazlı endekste Şubat ayında bir önceki aya göre %2,70, Aralık 2024’e göre %5,52, geçen yılın aynı dönemine göre ise %29,89 oranında artış kaydedildi. On iki aylık ortalamalara göre yıllık artış oranı ise %42,60 olarak gerçekleşti.

Sektörel bazda fiyat artışları dikkat çekti

Sektör bazında değerlendirildiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde %2,49, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %6,80, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe ise %5,20 oranında fiyat artışı görüldü.

Ana gruplar bazında ise;

Tek yıllık bitkisel ürünlerde (uzun ömürlü olmayan) %0,61 artış,

Çok yıllık bitkisel ürünlerde (uzun ömürlü) %1,79 düşüş,

Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %5,93 oranında yükseliş kaydedildi.

Turunçgillerde yıllık artış rekor kırdı!

Alt gruplara bakıldığında, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı %166,37 ile turunçgillerde yaşandı. Bu durum, narenciye ürünlerinin rekoltesindeki azalma, girdi maliyetlerindeki yükseliş ve iklim koşullarının üretimi olumsuz etkilemesiyle ilişkilendiriliyor.

Aylık değişim açısından ise en fazla fiyat artışı %13,95 ile tropikal ve subtropikal meyvelerde görüldü. Uzmanlar, özellikle muz, avokado, mango gibi ürünlerde talep artışı ve ithalat maliyetlerindeki yükselişin fiyatları yukarı yönlü etkilediğini belirtiyor.
 

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY