Güçlü ticari kuruluşlarla rekabetin yaşanacağı yeni ihalede tahsis sağlanmazsa Altay'ın Alsancak'taki son kalesi de düşecek. 

Spor Yazarı eski Altaylı futbolcu Tayyar Özdemir tarafından dönemin Gençlik ve Spor Genel Müdürü Tevfik Sarpkaya'dan kulübü devri sağlanan ve Ender Türk tarafından 1997 yılında parası ödenerek tahsisi sağlanan derneğin isim babası da spor yazarı Özdemir olmuştu.  Sözleşme bitiminde de kira ödenerek kullanılan Alsancak'ta havuzun kenarındaki emektar bina yıllarca Altay'ın en önemli sosyal organlarından biri oldu.  

Emektar binada Altay tarihine ve günlük yaşama ilişkin bir çok sosyal etkinlik, başta Türkiye Spor Yazarları Derneği olmak üzere çeşitli derneklerin genel kurullarının yapılıyor.  Emektar binanın yeniden siyah beyazlılara kazandırılması için gözde mekana sahip olmak isteyen güçlü ticari kuruluşlarla rekabete girmek gerekecek. 
 
Altay Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Aybars Akoğlu, derneğin kendi olanakları çerçevesinde böyle bir ticari gücü bulunmadığını vurgularken, yetkililerden konuya bir çözüm beklediğini vurguladı, başta Kulüp Başkanı Özgür Ekmekçioğlu olmak üzere siyah beyazlı camiadan da destek istedi.


Başkan Aybars Akoğlu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:  

Sevgili Altay Sosyal Dayanışma Derneği Genel Kurul Üyeleri ve derneğimizin değerli dostları, bugün bizleri derinden üzse ve yaralasa da derneğimiz ile ilgili önemli bir gelişmeyi bilgilerinize sunmayı gerekli buluyoruz. 

Kasım ayı içinde Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürü Murat Eskici tarafından dernek yönetim kurulu temsilcilerimiz görüşmeye davet edilmiştir. Bu görüşmede, Bakanlığın kendilerine ait kirada bulunan tüm taşınmazları için yeniden ihale yapılması ve ihale neticesinde yeni kiracıların belirleneceği bildirilmiştir. İhale sürecine kadar derneğimizin bulunduğu binanın tahliyesi hususu yönetim kurulumuza tebliğ edilmiştir. Görüşmede ayrıca bizlere dernek binasının da içinde bulunduğu arazide olimpik bir yüzme havuzu inşa edileceği ve havuzun inşa sürecinin başlaması ile binamızın en geç 5-6 ay içerisinde zaten yıkılmak durumunda olacağı söylenmiştir. 

Dernek binamız 1997’de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan bir protokol ile arsa olarak teslim alınmış, üzerindeki mevcut bina başta Ender Türk olmak üzere dernek üyelerinin özverileri ile inşa edilmiş ve derneğimize yap-işlet-devret modeliyle on yıllık süre ile tahsis edilmiştir. 2007 sonrası tahsis hakkımız sonlandığında, kira bedeli karşılığında her yıl kira sözleşmesi uzatılmıştır. Bugün itibariyle derneğimizin müdürlüğe herhangi bir kira yada elektrik/su borcu bulunmamaktadır. 

Görüşme sonrası durum dernek yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve camiamızın yüksek makamları olan Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Ahmet Taşpınar, Kulüp Başkanımız Özgür Ekmekçioğlu ile birlikte camiamızın büyükleri olan Mahmut Özgener, Kemal Zorlu, Nafiz Zorlu ve Galip Tözge’ye durum bildirilmiştir. 

Derneğimizin yönetim kurulu üyesi ve kulübümüzün değerli avukatları olan Avukat Namık Kemal Marmara ve Çağdaş Karabaş tarafından durum hukuksal olarak çok boyutlu incelenmiştir.

İlk andan itibaren Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Ahmet Taşpınar ve Dernek onursal üyemiz Sayın Mahmut Özgener duruma yardımcı olmaya gayret etmişler ve onların aracılığıyla durum İzmir milletvekillerimize ve onların aracılığıyla sayın Spor Bakanına iletilmiştir. 

Bu süreçte İl Spor Müdürümüz ile tekrar yüz yüze görüşme yapılmış ve ihale sürecine kadar binada kalmamız sağlanmıştır. Dernek yönetim kurulumuz yapılacak olan ihaleye katılacağını müdürlüğe bildirmiştir. Fakat ticari bir işletme olmayan ve sadece spora ve Altay armasına hizmet etmeyi misyon edinmiş derneğimizin, iki yeni hastanenin inşa edildiği bir bölgede ticari işletmelerin katılacağı bir ihalede onlarla rekabet edemeyeceği de acı bir gerçektir. 

Dernek yönetim kurulumuz her koşul altında derneğimizi yaşatma ve armamızı Alsancak’ta en iyi şekilde temsil etmeye kararlıdır. Bu konuda gücümüz yettiğince gerekli her türlü özverinin yapılacağının teminatını vermekteyiz. Gelişmeleri siz değerli dostlarımızla paylaşmayı bir görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. 

Sportif, sosyal faaliyet ve İzmir’in kültür mirası olan 106 yıllık kulübümüze hizmet dışında hiçbir amaç gütmeyen derneğimize Spor Bakanlığımızın geçmişten gelen haklarımız doğrultusunda mağduriyetimizi gidermesini umuyoruz. Derneğimizin talebi yeni yapılacak havuz projesi yada Altay Alsancak Stadında kira bedeli karşılığında yer tahsisidir. 


Bu süreçte varlıkları ile Altay armasının sahipsiz kalmayacağının garantisi olduğunu bir kez daha gördüğümüz sayın Ahmet Taşpınar ve Mahmut Özgener’e minnettarlığımızı sunuyoruz. Süreç sırasında ciddi bir sağlık problemi yaşayan kulüp başkanımız Özgür Ekmekçioğlu’na  her koşulda derneğimize sahip çıkılacağı garantisi verdiği için teşekkür ediyoruz. 

Her türlü ahval ve şerait içinde dahi Altay için, arma için çalışacağımızın sözünü veriyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.
 

Editör: TE Bilişim