Meclis genel kurulunda Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi üzerine söz alan İYİ Parti Gurup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, ülkeye ve iktidara en büyük tehdidin Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu belirterek, “ Sizi bu "İç mi, dış mı? Kim? Nerede?" paranoyasına sürükleyen tek mihrak, esasen dünyada eşi benzeri bulunmayan bu ucube sisteminizdir ve çözüm bu ucube sistemden bir an önce kurtulmaktır” dedi.

GÜVENSİZ BİR TEKLİF

Görüşülmekte olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifinin, 15 Temmuz FETÖ terör örgütünün darbe kalkışma cesaretini, iktidarın ülkeyi yanlış yönetim anlayışından aldığını ve getirilen teklifin de bunun bir itirafı olduğunu söyledi. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği şartını sadece muhalif olanlar için işler kılınmasının nedenlerini sorgulayan Dervişoğlu, tek adam yönetimine yakın olan FETÖ’cüleri suçsuz bulan bir yargılama hiyerarşisi yaratmakla eleştirerek, “ Bu teklifin ilgili maddesinde gösterildiği şekilde sıhri hısımları kapsayacak bir biçimde güvenlik soruşturması yapılacak olursa iktidar kadrolarına ve hatta milletvekili sıralarına oturtacak adam bulamayacaksınız. Devletimizin yüksek güvenlik ihtiyacını kendine paravan edinen iktidarın hazırlamış bulunduğu bu teklif belirsiz, eksik, güvensiz, keyfî bir düzenlemeden ibarettir” sözleriyle tepki gösterdi.

İKTİDAR KENDİNİ SORUŞTURSUN

Teklifin devlet kurum ve kuruluşlarının güvenliği için değil, bürokrasiyi daha da siyasallaştırma kastı taşıdığının altını çizen Dervişoğlu, en basit bir kamu hizmeti görevi için güvenlik endişesi duyan iktidarın, soruşturmaya kendinden başlaması gerektiğini söyledi. FETÖ olayından ders almayan İktidarın, yarın ne yapacağı ve kimlerle ilişki kuracağının belli olmadığını belirten Dervişoğlu, iktidarın, "Yeni sistemde kararlar jet hızıyla alınabilecek, Cumhurbaşkanı olumsuz bir durum söz konusu olduğunda hemen müdahale edebilecek." Sözlerinin başka şekilde uygulamaya konulduğuna vurgu yaptı.

YAPILANLARIN HESABINI SORACAĞIZ

Ülkede işsiz sayısının 10 milyonu aştığını, ekonominin alt üst olduğunu, reform paketlerinin içinin boş olduğunu, Türk lirasının değer kaybına uğradığını anımsatan Dervişoğlu, tek adam yönetiminin Merkez Bankası ve TÜİK başkanlarını görevden alma konusunda son derece hızlı olduğunu söyledi. Partili hükümet sistemiyle vatandaşın devlete olan güveninin kalmadığını ifade eden Dervişoğlu, “Merkez Bankası rezervlerini tüketen damat bakanla ilgili soruşturma açılacak mı? Konuyla ilgili bir şeyler yapacak mısınız? Siz bu adımları atmazsanız Allah ve millet şahit olsun bunun hesabını sormak bizim üzerimize farzdır” sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

MİLLET AK PARTİ’NİN CANINI YAKACAK

İktidarın bağımsız kurumların üzerinden ellerini çekmesi gerektiğini tek adam yönetimi sonrası kişi başı milli gelirin 2007’lerin gerisine düştüğünü, Bütçe açığının son iki yılda 32 milyar liradan 172 milyar liraya çıktığını anımsatan Dervişoğlu, gençlerin iş arama umudunu yitirdiklerini vurgulayarak, “ Bir ülke kendi gençliğini kaybederse, bir ülkenin gençliği kendi memleketine dair istikbal tasavvurunu yitirirse beka sorununu sınırın dışında aramayın, o memleketin asıl beka sorunu budur. Çöpten yiyecek toplayan kadın bizim vatandaşımız değil midir? Gece yatağa aç giren çocuklar bizim evladımız değil midir? Eğer ki siyasi iktidar milletin canını yakan bu sorunları görmezden gelmeye devam ederse ilk seçimde kendisinin de millet tarafından aynı muameleye tabi tutulacağını unutmasın” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİKLİ SORUN GEÇİM SIKINTISI

Türkiye'nin ilk ve en öncelikli sorununun geçim sıkıntısı olduğunu söyleyen Dervişoğlu, “Esnaf, çiftçi, işçi kan ağlıyor. Hâl böyleyken iktidar sahipleri ve yandaşları sırf düzenleri bozulmasın diye Türk ekonomisini yükselişte ve uçuşta diye tarif ediyor. Çünkü bu sistemin vatandaşın derdinden daha önemli dertleri var. Bu sistemde Hükûmet vatandaşın derdiyle dertleneceğine yandaş sermayeyi nasıl ihya ederim bunun derdine düşmüştür.”

Editör: TE Bilişim