Türkiye, bir kez daha kadına yönelik şiddetin gölgesinde yasa boğuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) personel olarak görev yapan Saliha Akkaş, boşanma aşamasında olduğu eşi Salih Akkaş tarafından vahşice öldürüldü. 40 yaşında, iki çocuk annesi Akkaş’ın cinayeti, kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı ve kadına yönelik şiddet tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Peki, Saliha Akkaş kimdir, kim tarafından ve neden öldürüldü? İşte olayın tüm detayları.

Saliha Akkaş kimdir?

Saliha Akkaş, 40 yaşında, Ankara’da yaşayan ve TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı’nda kamu personeli olarak çalışan bir isimdi. İki çocuk annesi olan Akkaş, çevresi tarafından çalışkan, saygılı ve mütevazı kişiliğiyle tanınıyordu. CHP’nin çalışma grubunda memur olarak görev yaptığı belirtilen Akkaş, özel hayatında bir süredir boşanma sürecindeydi. Çocuklarından biri kendisiyle, diğeri ise babasıyla yaşıyordu. Akkaş’ın memleketi Bingöl olarak biliniyor, ancak Ankara’da ikamet ediyordu. TBMM’deki meslektaşları ve çevresi, onun sorumluluk bilinci ve özverili duruşunu sıkça övüyordu.

Saliha Akkas Kimdir

Cinayet nasıl gerçekleşti?

Olay, 4 Ağustos gecesi Ankara’nın Çankaya ilçesi Güvenlik Caddesi’nde bulunan bir apartman dairesinde meydana geldi. Saliha Akkaş, boşanma aşamasında olduğu 45 yaşındaki eşi Salih Akkaş’ı konuşmak için evine kabul etti. Ancak çift arasında başlayan tartışma kısa sürede şiddete dönüştü. Salih Akkaş, eşini 40’tan fazla bıçak darbesiyle ağır şekilde yaraladı, özellikle boğazını hedef alarak vahşice saldırdı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, Akkaş’ı Güven Hastanesi’ne kaldırdı, ancak yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini 6 Ağustos sabahı kaybetti. Salih Akkaş ise cinayetin ardından aynı evde kendini asarak intihar etti.

Saliha Akkas Kim Oldurdu

Neden öldürüldü ve olayın arka planı

Saliha Akkaş’ın cinayeti, boşanma sürecinde yaşanan gerilimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Salih Akkaş’ın daha önce “eşe karşı tehdit ve hakaret” ile “uzaklaştırma ihlali” suçlarından poliste kaydı olduğu belirlendi. İddialara göre, Salih Akkaş işsizdi ve Saliha’ya sürekli baskı uyguluyordu. Boşanma kararı, çift arasında uzun süredir devam eden sorunları daha da alevlendirmişti. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, olayı “katliam” olarak nitelendirerek, Saliha’nın saatlerce direndiğini ancak kurtarılamadığını belirtti. Olay, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ve koruyucu mekanizmaların yetersizliğinin acı bir örneği olarak kayıtlara geçti. TBMM’de çalışma arkadaşları, Akkaş için bir dakikalık sessiz oturma eylemi düzenlerken, cenazesi otopsi sonrası memleketi Bingöl’e gönderildi.

Kaynak: Haber merkezi