İzmir Tabip Odası ve Radyo Ege’nin işbirliğiyle hazırlanan ‘Her İşin Başı Sağlık’ programı bu kez çocuk hastalıklarını mercek altına aldı. Doç. Dr. Nilgün Yener’in gribal bir enfeksiyon nedeniyle katılamadığı programda Ayşegül Koç’un konuğu  Prof. Dr. Nurşen Belet’ti. ‘’Çocuklarda ateşin en sık sebebi nedir? Ateşten ne zaman korkmalıyız? Ateş düşürmekle ilgili doğru bilinen yanlışlar neler?’’ sorularına cevap aranan programda Prof. Belet ebeveynler için hayati önem taşıyan uyarılarda bulundu.
İşte Prof. Dr. Belet’in açıklamalarından öne çıkan detaylar…
ÖZELLİKLE KREŞLERDE SALGIN VAR
Çocuklarımızda hastalıklara en sık neden olan etken enfeksiyonlardır. Şu an çocuklarda influenza nedenli ateş var. Salgın bitmedi, çocuklar kalabalık ortamlara girdiler. Kreşe giden her çocuk ateşlenip geliyor. Kreş enfeksiyonları olacak, mümkün değil olmaması. Virüsler hala bizimle. Enfeksiyonlardan en iyi korunma el hijyenidir. Kreşlerde o yaş gruplarında bu mümkün olmuyor. 
KREŞE GÖNDERMEMEK BİR ÖNLEM DEĞİL
Çocuklar bağışıklık kazanıyorlar. Eninde sonunda bu hastalıklarla karşılaşacaklar zaten. Kalabalık ortamlarda ardı ardında hastalıklarla karşılaşıyorlar. Mikroplar kendi içinde birçok grup var. Bir kez grip olan defalarca grip olabilir. Kreşe gitmemek de bir önlem değil. Burada daha çok virüse bağlı enfeksiyonlardır zaten. 
ATEŞLENEN ÇOCUK NE ZAMAN DOKTORA GÖTÜRÜLMELİ?
En sık ateş, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde sulanma yapıyor. Küçük çocuklarda ishal de görebiliyoruz. Çocuğun genel durumu iyiyse illa doktora götürmeye gerek yok. Ateşini düşürmeye çalışması lazım. Nasıl yangını suyla söndürüyoruz ateşli çocuğu da içebileceği kadar su ve sıvı şeyler almasını sağlamalı. Önce ateş düşürücü verebilir, biraz sıvısını arttırabilir ama buna rağmen rahatsızlık devam ediyorsa o zaman doktora başvurabilir. Gripte ateşi üç günden sonra da devam ediyorsa, öksürüğü giderek şiddetleniyorsa bu durumda mutlaka getirmesi lazımdır. 3 günü geçen ateşte mutlaka getirsinler. 


HANGİ TİP ATEŞ ÖLÇER KULLANMAK GEREKİR?
Alın termometrelerindeki ateş çok güvenilir değil. Ya koltuk altı ya da kulaktan ölçü alan aletlerden alsınlar. Kulaktan 38 ve üzerini, koltuk altından 37.3 üzerini ateş kabul ediyoruz. Ateş düşürücü olarak iki tane ilacımız var. Asprin asla kullanmıyoruz, Novaljini önermiyoruz. Yanlış bilmiyorsam Novaljin Fransa’da yasak. Asprini ateş düşürücü olarak çocuklarda kesinlikle kullanmıyoruz. 
GECE UYANDIRIP ÇOCUĞUN ATEŞİNİ ÖLÇMEYİN
Ateş düşürücüleri çocuğun konforunu arttırma için kullanıyoruz. Başka bir amacı yok. Kulağını ölçtünüz ateş 38, ancak çocuk oyunlarını oynamaya devam ediyor, buna hemen ateş düşürücü vereyim olmaz. Ya da çocuk o ateşle uyuyor. Çocuk ateşten rahatsızlık duyuyorsa o çocuk zaten 

Editör: TE Bilişim