Formula 1 dünyasında büyük bir değişim yaşandı: Red Bull Racing, 20 yıllık takım patronu Christian Horner’ın yerine Fransız mühendis Laurent Mekies’i getirdi. 9 Temmuz günü duyurulan bu karar, takımın 2025 sezonundaki performans düşüşü ve iç dinamiklerdeki çalkantılar sonrası alındı. Mekies, mühendislik kökenli bir lider olarak Toro Rosso, Ferrari ve FIA’daki deneyimleri ile tanınıyor. Racing Bulls’ta bir buçuk yıllık başarılı bir yönetim sergileyen 48 yaşındaki Mekies, şimdi Red Bull’un Milton Keynes merkezli ekibini yönetecek.
Laurent Mekies kimdir? Eğitim ve erken kariyer
Laurent Mekies, 28 Nisan 1977’de Fransa’nın Tours kentinde doğdu. Motor sporlarına olan tutkusu, onu Paris’teki École supérieure des techniques aéronautiques et de construction automobile (ESTACA) okulunda makine mühendisliği okumaya yöneltti. Ardından, Formula 1’de birçok kariyerin başlangıç noktası olan Loughborough Üniversitesi’nde otomotiv mühendisliği yüksek lisansı yaptı. Kariyerine 2000 yılında Formula 3’te Asiatech ekibinde motor mühendisi olarak başladı. 2001’de Peugeot’nun motor programı için Arrows F1 takımına geçti ve burada motor performansından sorumlu oldu. Mekies, 2003’te Minardi’ye yarış mühendisi olarak katılarak Mark Webber gibi pilotlarla çalıştı ve bu dönemde Formula 1’deki temellerini sağlamlaştırdı.

Toro Rosso ve Ferrari yılları
Mekies, 2005’te Red Bull’un Minardi’yi satın alarak Toro Rosso’ya dönüştürmesiyle baş mühendisliğe yükseldi. 2008 İtalya Grand Prix’sinde Sebastian Vettel’in zaferinde kilit rol oynadı ve takımın 2012’de Red Bull Racing’i geride bırakmasına katkı sağladı. 2014’te FIA’ya geçerek güvenlik direktörü ve yardımcı yarış direktörü olarak çalıştı, özellikle Halo güvenlik sisteminin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlendi. 2018’de Ferrari’ye sportif direktör olarak katıldı, 2021’de ise yarış direktörü ve yardımcı takım patronu oldu. Ancak 2023’te, Fred Vasseur’un gelişiyle Ferrari’den ayrılarak Racing Bulls’un takım patronluğunu devraldı. Mekies, burada Yuki Tsunoda ve Isack Hadjar gibi genç yetenekleri geliştirerek takımı orta sıralarda istikrarlı bir konuma taşıdı.
Red Bull Racing’deki yeni görev
9 Temmuz 2025’te Red Bull Racing, Mekies’i CEO ve takım patronu olarak atadı. Bu atama, takımın 2025 sezonunda dördüncü sıraya gerilemesi ve Adrian Newey gibi kilit isimlerin ayrılmasıyla zor bir dönemde gerçekleşti. Mekies, Racing Bulls’taki başarılı liderliğini Red Bull’a taşıyarak takımı yeniden zirveye çıkarmayı hedefliyor. 2026’da başlayacak yeni teknik regülasyonlar ve Ford ile motor ortaklığı, Mekies’in mühendislik bilgisini kritik hale getiriyor. Mekies, “Son bir buçuk yıl Racing Bulls’u yönetmek büyük bir ayrıcalıktı. Şimdi Red Bull Racing’in başında olmak bir onur. Christian Horner’ın bıraktığı mirası ileriye taşıyacağız” dedi. Alan Permane’nin Racing Bulls’ta onun yerini almasıyla, Mekies artık Max Verstappen gibi yıldız bir pilotla çalışarak Red Bull’u yeni bir döneme hazırlayacak.





