Mali Müşavir Nagihan Özcan ve Ayşegül Koç

SONDAKİKA|  Aile hekimleri daha fazla ilacın reçetesini yazabilecek! SONDAKİKA| Aile hekimleri daha fazla ilacın reçetesini yazabilecek!

Mali Müşavir Nagihan Özcan, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Yıllardır sorunlarının olduğunu ama son zamanlarda iyice derinleştiğini ifade eden Özcan, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernize edilmesinin şart olduğunu söyledi.

“Muhasebe yangın yeri”

Ülkemizdeki vergi sistemi tamamen mali üşavirlerin sırtına yüklenmiş durumda diyen Özcan; “Muhasebe yangın yeri. Bizim sorunlarımız hep vardı. Ancak artık dayanılamayacak boyuta geldi. Bu zorluklar, kamunun bilişim altyapısındaki yetersizlikten, karmaşık beyanname altyapısından, vergi mükellefleri adına talep edilen her türlü bilginin mali müşavirlerden istenmesi gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Tebligat sisteminin e-Devlet üzerinden tek bir yerden yapılmasını, e-Defter, e-Fatura, e-Arşiv fatura gibi tüm işlemlerin tek bir şifre ile yapılması gerekmekte. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan bizlerin stresini daha da arttırıyor” dedi.

“Dijital alt yapı iyileştirilmeli”

“Dijital alt yapı iyileştirilmeli”
Mali Müşavirler olarak taleplerini sıralayan Özcan; “Maliye Bakanlığı’nın dijital alt yapısında bir iyileştirmeye ihtiyaç var. Yeni vergi uygulamalarıyla birlikte yeni uygulamalar başladı ve kapsam genişletildi. Öte yandan Enflasyon Düzeltmesi Tebliği’ni yazanların bir takım detayları bilmesi mümkün. Uygulamada sorunlar yaşanıyor. Bu konuda düzenlemeye ihtiyaç var. Ayrıca e-Defterler Aylık ve 3’er Aylık dönemler halinde değil, yıllık olarak gönderilmeli. e-Defter ve Berat gönderimleri kaldırılmalı, e-Defterlerin meslek mensubu şifresi ile gönderilebilmesi sağlanmalı, enflasyon düzeltmesi geçici vergi dönemlerinde değil yıllık olarak yapılmalı” diye konuştu.

“En çok can kaybı yaşayan sektörlerden biriyiz”

“En çok can kaybı yaşayan sektörlerden biriyiz”

Biz mali müşavirler ve çalışanlarımız her koşulda depremde, su baskınlarında, yangınlarda ve özellikle pandemi döneminde her zaman görevimizin başında olduk diyen Özcan; “Gerek mükelleflerimizin ve gerekse ülke ekonomimizin sağlıklı işlemesi için aralıksız olarak çalıştık, pandemi döneminde tüm beyannameleri, işsiz kalan işçi ve işverenlere sağlanan destekler için verilmesi gereken tüm bilgi ve belgeler mali müşavirler ve çalışanlarımız tarafından tanzim edilerek ilgili kurum ve kuruluşlara verildi. Pandemi döneminde herkes izole bir şekilde hastalıktan korunurken bizler ve birkaç iş kolunda çalışanlar hep işimizin başındaydık. O dönemde sağlık sektöründen sonra en çok can kaybı bizim sektörümüzde yaşandı. Genç yaşta birçok kronik hastalığa sahip olduk. Çalışma şartlarımız ve özlük haklarımız ile ilgili de düzenlemelere ihtiyaç var” açıklamasında bulundu. 

“Gerekirse iş bırakacağız”
Mali müşavirlerin başta haksız rekabet olmak üzere onlarca önemli problemle de karşı karşıya olduklarını dile getiren Özcan; “Sesimize kulak verilmesini istiyoruz. Bizi duyun. Bu süreçte tüm tarafların üzerine düşenleri yapmasını talep ediyoruz. Demokratik mesleki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Gerekirse iş bırakacağız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ