Edebiyat dünyasının ses getiren isimlerinden biri olan Şair Yazar Tuğrul Keskin Son Mühür Tv’de Sevinç Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu ‘Sanatın Renkleri’programına konuk oldu. ‘’Yazı serüvenimiz kuşkusuz değerli süreçler. Ama insan olmak her şeyin önünde bir değerlik, iyi insan olmamız gerekiyor’’ vurgusu yapan Tuğrul Keskin ‘’ İnsanlar sağ olsunlar teveccüh gösteriyorlar. Çok genç yaşlarımda şiir yazmaya başladım, 45 yıldır şiir mücadelesinin içindeyim. 1978’de tutuklandım, Buca Cezaevi’nde yattım. 18 yaşıma cezaevinde girdim. Şiirlerim yeni oluşuyordu. Orada iki isyan gördüm. Yanımda çok sevdiğim insanlar öldü’ hatırlatmasında bulundu. 

İşte Tuğrul Keskin’in açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

MALATYALI ARKADAŞIMI VURDULAR 

 İlk yazdığım şiirin adı Malatyalıya ağıt’tı. Bir Malatyalı kardeşimiz hemen yanı başımda jandarmanın açtığı ateşle vuruldu ve öldü. O zaman 17 yaşındaydım, acının büyüklüğünü, şiir yazmayıp da ne yapmam gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. İlk şiir denebilecek metinleri öyle bir ortamda oluşturdum. Ben Iğdırlıyım. Birikimim beni ik kitabım ‘Bir Suyun Kıyısında’ya getirdi. Şiir biraz çocuk işi bir sanat! Şiir büyümüş adam işi değil. İçindeki çocuk ölüyse şiir yazamazsın zaten. Korkusuz, tamamen sezgi, büyümüş adamlar her şeyden korkar hale geliyorlar, yüreklerindeki ışıltıyı büyük oranda kaybediyorlar.  

Bütün insanların tek yurdu çocukluğudur.  

YÜREK VE AKLIN ÇARPIŞMASI 

Şiir çalışılan bir şey. Dilin, aklın süzgecinden geçiriyorsun. Şiir, yürek ve aklın çarpışması. O çarpışmadan bir ışık çıkar ve o çıkan ışık şiirdir.  

Sosyal medya denen bu ortam şiir mezarlığı gibi. Yazılmış 10 milyonlarca şiir ölüsü sosyal medyada yatıp duruyor.  

ŞİİR ÜNLENME PRATİĞİ DEĞİLDİR 

Yahya Kemal’in kitapları öldükten sonra çıktı. Kafka’nın bütün romanları Kafka intihar ettikten sonra çıktı. Gençler ya da emekli olmuş arkadaşlar için kitap bir ‘ünlenme pratiği’ anlamına geliyor. Büyük tehlike orada. Çünkü şiir bir ünlenme pratiği değil. Şiir tam tersi bir şeydir. Şiir, şair kendini yok ettikçe var olan bir sanattır. Birkaç iyi söz söylemek şair olmak için yeterli değildir.  

BAZILARI ŞİİR VERMEDİ, VEREMEDİ 

Türkiye’de kıymetli şairlerle ortak bir şiir yapıyoruz. Haydar Ergülen, Orhan Alkaya ve benim koordinatörlüğüde bir ortak şiir yazıyoruz. Haksızlığa, hukuksuzlğa, adaletsizliğe karşı şairlerin yükselen sesi. Buraya şiir vermeyen, daha doğrusu veremeyen şairler oldu. Şair korkuyorsa şiir yazmayacak. Ölümden korkan adam şiir yazmayacak.  

Editör: TE Bilişim