Son Mühür TV’de Sıcak Bakış programında Tunç Erciyas’a konuk olan Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fatma Demirci, kurum içi faaliyetlerini ve bilgilendirmeleri ekran karşısında kendisini izleyenlere anlattı. Demirci, mahallelerde kurulan kurslara vatandaşın ciddi ilgili gösterdiğini belirterek önemli açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu.
Fatma Demirci: En büyük altın bilezik meslektir

Sıcak Bakış programında Tunç Erciyas’a ve izleyicilere Karabağlar Halk Eğitim Merkezi hakkında bilgiler veren Fatma Demirci, ilçedeki bütün mahallelere ve vatandaşlara ulaştıklarının altını çizerek ve özellikle kadın istihdamı için çok çabaladıklarını kaydederek, “Biz Milli Eğitim Bakanlığı’na hayat boyu öğrenme genel müdürlüğüne bağlı yaygın eğitim kurumuyuz bizde iki bin dört yüz otuz dokuz alanda kurs var ve bunların büyük bir çoğunluğu meslek edindirme kursları birde genel kurslarımız var burada bize başvuran yani mesleği bilmesi önemli değil sıfırdan alıp biz kursiyerlerimizi usta olarak yetiştirebiliyoruz. Yani bizde 756 saatlik bir eğitimi tamamlayan bir kursiyer geldiğinde hiç mesleği bilmese de o eğitimlerin devam edip başarıyla mezun olursa Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs bitirme belgesi veriyoruz. Bizde kurs programların da açacağımız her kursun bir programı var orada kursiyerin mesela özellikleri de yazıyor bazı kurslara diyor ki 14 yaş üstü kursiyerler başvurabilir bazılarına 18 yaş üstü gibi veya bazılarına 3 yaş üstü gibi bu şekilde belirtiliyor.
Önce kursiyer nitelikleri sonra eğitici nitelikleri belirtiliyor yani bu kursu kimler verebilir hangi niteliğe sahip kişiler öğretmenlik yapabilir bu kursta orada kursun bir günde verileceği saatler de yazıyor. Bazı kurslar için diyor ki mesela 3 saat verilebilir bazı kurs için günde 6 saat verilebilir bazıları için günde 8 saat için verilebilir diyor. Yani bu tamamen kurs programına göre değişiyor. Hatta bazı programımız özel nitelikte istiyor mesela giyim üretiminde temel işlem görmeden bir abiye dikimi kursuna geçiş yapamıyorsunuz gibi bunlar hepsi sistemli şekilde hayat bir öğrenme genel müdürlüğü E yaygın programların da belirtiliyor. Dediğim gibi 61 alanda iki bin dört yüz otuz dokuz kursumuz bugün itibariyle bulunmakta. Sık sık kurslarımızı açıyoruz ve sosyal medyalarımız da da yayınlayabiliyoruz. Kursiyerlerimiz şu şekilde başvurabilir hepsine önce kurs başvurularımız online olarak yapılıyor E-Yaygın sistemimizden E-Devlet şifreleriyle başvurularım kısmına giriyorlar il seçiyorlar ilçe seçiyorlar hangi halk eğitime gelmek istiyorlarsa kursların isimlerine yazıp istedikleri kursumuza müracaat edebilirler bizde 12 kişi sayısına ulaşmamız gerekiyor bir kursu açabilmemiz için eğer 12 kişide biz başvuru gördüğümüzde uygun da bir eğitimcimiz varsa biz o kursu açıyoruz mesaj atıyoruz işte kurslarımızın başladığına dair ve başlatmış oluyoruz. Sadece teorik eğitimler vermiyoruz atölyelerimizde var kurum binamız da 11 atölyemiz var nereden baksan 13 adet sınıf mevcut büyük bir kurum binasına sahibiz o bakımdan şanslıyız hem uygulamalı eğitimlerimiz atölyelerimiz de alınıyor teorik eğitimlerimiz de var.
Kurumumuz da hatta sadece merkez binamız olarak düşünmeyin biz halk eğitim olarak her yere ilçemizde ki bütün mahallelerimize ulaşıyoruz orada bizim mahalle muhtarımızla iletişimiz her mahallemizin çünkü Karabağlar büyük bir ilçe biz muhtarımızla iletişim halindeyiz çünkü neye talep var halkımız hangi kursu istiyor veya iş bulmak isteyen zor durumda olan kadınlarımızı da tespit ediyoruz hani mahallenizde varsa bu şekilde getirtmek için çaba sarf ediyoruz. Eğer böyle bir imkanımız yoksa biz kursumuzu o mahallede ki kadınlarımızı iş bulsunlar diye o mahalle de açıyoruz kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş yapıyoruz sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerimiz var hepsiyle güzel bir planlama yapıyoruz. Biz her yerde her zaman herkes için eğitim anlayışıyla çok geniş bir eğitim yelpazesine sahibiz halk eğitim merkezi olarak bize her şekilde müracaat edebiliyorlar eğitimin yaşı yok. Bilişim teknolojileri alanında ki kurslarımız dijital çağdayız çok talep fazla yiyecek içecek hizmetlerinden pastacılık aşçılık barista eğitimi özellikle gençlerimiz bu kahve konusun da talepler çok yine giyim üretimin de moda tasarımı bunda defilemiz olsa talep çok el sanatları kursumuz da talep çok güzellik ve saç bakım kursumuz da talep çok oluyor yani bir çok farklı alanlar da mobilya olsun açtığımız oda ayakkabı olsun yani her alan da kurs açabiliyoruz dil kurslarımız olsun Japonca almanca bakın bunların hepsi ücretsiz kapımız her zaman açık istediğiniz zaman gelebilirsiniz bazı kurslarımız da mesela kesinle meslek sahibi kurslar da hani bakıyoruz talep az olabiliyor. Hani bunu bütün meslekler kutsaldır aslında meslek en büyük altın bilezik mutlaka bu kurslarımızı takip edip müracaat etmelerini istiyoruz” dedi.
“Hepimiz işimizi aşkla yapıyoruz”
Ayrıca, kentin saygın kuruluşlarından İzmir Ticaret Odası başta olmak üzere pek çok meslek odası ile de ortak kurs planları yaptıklarını vurgulayan Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fatma Demirci, özellikle girimşicilik konusunda da kursiyerlere gerekli destekleri sağladıklarını kaydederek, “Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nin binasından giren herkesin biz şöyle bakıyoruz: mutlaka bir hayali vardır mutlaka bir hedefi vardır ve biz şunun için uğraşıyoruz hani biz nasıl katkıda bulunabiliriz bu kursiyerimizin hayalini ve hedefini gerçekleştirebilmesi için ve bir meslek sahibi olması için sivil toplum kuruluşlarımızla İŞ-KUR’la, meslek odalarımızla, İzmir Ticaret Odası ile biz kurs planlamalarımızı zaten birlikte yapıyoruz yine vatandaşlarımızdan gelen talepleri de topluyoruz hani onlar ne istiyorlar sadece bizim değil hem sektörel anlamda ki analizi yapıyoruz hem de vatandaşlarımızın beklentilerini ikisini bir araya getirip hani en uyguna getirip kursları kurumumuz da açıyoruz.
Özellikle şunu söyleyeyim kadınlarımızın bizim meslek kurumlarına başvurma sayıları daha fazla mesela 25 bin bizim yıl içerisinde ortalama 25 bin kursiyerimiz oluyor ve bu kursiyerlerin baktığımız da üçte biri erkek üçte ikisi kadın kursiyerler ki özellikle bu sayı meslek kursların da daha da artıyor, bu da şunu gösteriyor aslında kadınlarımızın meslek edinme motivasyonu ve ekonomik hayata katılma motivasyonları çok daha yüksek kadınlarımız bizde meslek kurslarına gelerek belli mesleki becerilere elde ettikten sonra kemdi iş yerlerini de açabiliyorlar mesela biz bunları ziyarete gidebiliyoruz bizden mezun olmuş önce küçük bir işletmeyle başlıyorlar, sonra orada da tabii hayallerini soruyoruz işte yemek fabrikası kurmayı istiyorum diyorlar, önce küçük hedeflerle başlanmış sonra büyük hayalleri var.
Biz bunları da takip ediyoruz veya farklı bir alanda diyelim saç bakım alanın da yine kendi alanın da bitirdiği alan da kendi işletmesini açmış bu tür başarı hikayelerimiz mevcut bunları ziyaret ediyoruz daha büyük hayalleri için motivasyon veriyoruz bu çok önemli. Girişimcilik konusunda da kadınlarımızı destekliyoruz yani kendi ürettikleri ürünleri nasıl girişimcilik yoluyla satışa dönüştürebilirler. Onları bu konuda da destekliyoruz veya bitirdikten sonra bizim sosyal sermayelerimiz de bize de çünkü geliyorlar hani şu alanda ihtiyacımız var diye bu şekilde kursu bitiren kadınlarımıza iş bulabilecekleri alanıyla ilgili sektörlere de yönlendiriyoruz bizde kazandıkları mesleki bilgi ve becerilerle üretime katılması bir kadının çok önemli çok kıymetli bizler için özellikle kadınlarımız çok önemli bir kadın müdür olarak gurur duyuyorum. Kadınlarımızın bu başarı hikayelerin de hiçte yalnız bırakmıyoruz buna inanın çünkü gerçekten kurum olarak biz ekip olarak. Hani şu çok güzel bizim meslekte gerçekten aşkla yapılacak meslek o enerjimiz var. Hepimiz işimizi aşkla yapıyoruz” diye konuştu.
“Kurumumuzda özel gereksinimli çocuklar da eğitim alıyor”

Son olarak, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nde aynı zamanda özel gereksinimli çocukların da eğitim aldığını söyleyen Demirci, hiç bir şekilde ayrımcılık yaşanmadığını ve onların da sosyal yaşama katılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Bizde öğrendiği mesleki beceriyi nasıl iş hayatına dönüştürebilir bu konu da bilgi veriyoruz.
Çünkü hayata geçirmeleri onların meslek edinmeleri bir kadın olarak kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri ve hayatlarını devam ettirmeleri çok kıymetli ve çok değerli. Kurumumuz da özel gereksinimli bireylerimiz de eğitim alıyorlar.
Bunlarla ilgili sınıflarımız da var orta düzeyde özellikle bize gelen özel gereksinimli çocuklarımız. Onları hiçbir şekilde diğer evlatlarımızdan ayırmıyoruz gerçekten bizlerin göz bebekleri çok mutlu oluyorlar kuruma geldiklerin de onlar da çeşitli el sanatları öğreniyorlar vakitlerini olumlu ve keyifli geçirebiliyorlar”





