Son Mühür/ Beste Temel- Ege Bölgesi'nde yaklaşık 40 aktif fay hattının ortasında yer alan İzmir için zamana karşı yarış başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi, kentin tüm röntgenini çekecek Deprem Master Planı için 10 ayrı uzman ekiple sahaya indi. Metropolün altındaki fay hatlarından binaların durumuna kadar her detay tek tek inceleniyor.
7,2’lik deprem potansiyeli ve tsunami tehlikesi
Tehlike haritası oldukça kabarık. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Konak merkezli 100 kilometrelik alanda irili ufaklı 40 fay tespit ettiklerini açıkladı.

Sözbilir'in işaret ettiği Tuzla, İzmir ve Gülbahçe fayları uzun süredir suskunluğunu koruyor. Yani bu hatlarda stres birikimi yüksek. Bölgedeki tek bir fayın kırılması dahi 7,2 büyüklüğünde bir sarsıntı yaratabiliyor. Deniz içindeki kırılmaların neden olabileceği tsunami ihtimali de hesaplamalara dâhil edildi. Bu doğrultuda kentin son 50 yıllık jeolojik verisi tek bir bilgi bankasında toplanıyor.
Niteliksiz yapı stokuna doğrudan müdahale
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Özgür Özçelik, İzmir’in hızlı göç ve kontrolsüz kentleşme nedeniyle kırılgan bir bina yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Mühendislik hizmeti almamış veya zamanla yıpranmış binalar, olası bir afette en büyük riski barındırıyor.
Hangi binanın ne kadar dirençli olduğunu bilmek şart. Çalışma, sadece binaların risk durumunu saptamakla kalmayacak; mülk sahiplerine binalarını nasıl güvenli hale getirebileceklerine dair yasal ve teknik rehberlik sunacak.

118 bin bina tarandı
Saha ekipleri dijital envanter çalışmalarını hızlandırdı. Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka’da toplam 118 bin yapının taraması bitti. Merkez ilçelerdeki binaların neredeyse üçte biri kayıt altına alındı.
Bornova ve Karşıyaka’daki zemin analizleri (mikrobölgeleme) de tamamlandı. Zemin verileriyle binaların durumu eşleştirilerek kentsel dönüşümün bilimsel altyapısı oluşturuluyor.





