SON MÜHÜR/ 

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı (İZDEDA) Haydar Özkan, “Emsal Artışı” ile ilgili son gelişmeleri ve detayları değerlendirdi. Başkan Özkan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yüzde 30’luk bir emsal artışı talep ettiklerini belirtirken, ““Sayın Kılıçdaroğlu’ndan yüzde 30 artış istemiştik fakat bir yanlış anlaşılma oldu sanırım ve Bayraklı Belediye Başkanımız hızlı aksiyon aldı ve Aralık ayında beklediğimiz teklif yüzde 10’da olsa meclise ulaşmış oldu” dedi. Özkan şunları söyledi:

“Böylelikle de belediyeden Emsal Artışı’nı görmüş olduk. Yüzde 10’da kalacağı korkusuyla Sayın Tunç Soyer’le görüştük ve depremzede vatandaşlarımız ile gittik. O da yardımcı olacağını bildirdi. Adnan Saygun’da meclisin önünde 600’e yakın kişiyle toplandık. Güzel olan tarafı yüzde 20’yle çıkmış olmamız. %30 isterdik elbette ama bunun için de bir şey söylemeye gerek yok. Sayın Kılıçdaroğlu’na, Soyer’e, Bayraklı Belediye Başkanımız nezdinde herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”

Haram sözleri yorgunluktan

İZDEDA Başkanı daha önce belediye meclis üyelerine yönelik “Hakkını helal etmeme haram etme” eleştirisini de düzeltti ve özür diledi. Özkan; şöyle devam etti:

“Elbette 11 ay boyunca duygu artışı yaşanıyor. İl meclisine gittiğimizde de tüm arkadaşlarımıza sağduyu çağrısı yapmıştım ve o gün herkes alkışlamıştı sadece. Fakat oradan geçerken sanki bizim oylarımızla seçilmemiş gibi davranan meclis üyeleriyle ilgili söylemiştim. Aynı zamanda meclisin arka tarafında konudan habersiz, kendi aralarında espriler yapan kişileri görünce doluyorsunuz çünkü sizin ömrünüz konuşuluyor orada. Şimdiki aklım ile söylüyorum, kimsenin de kalbini kırmak istemem. Özrümü de dilerim herkesten. Orada tüm depremzedelerin yükü bendeyken doğal olarak bir yoğunluk oluşuyor.”

Odaların itirazı

Odaların Emsal Artışı itirazıyla ilgili olarak, “Uygulamanın gerektiği gibi, öğrendikleri gibi konuşuyorlar ki haklıdırlar. Fakat ben net bir bilgim olmadan bir şey söyleyemem. Biz yalnızca hakkımızı arıyoruz” yorumunu yapan İZDEDA Başkanı Özkan, şöyle devam etti:

“Söylemle eylem birbirini tutmuyor. Bir senedir plan dahi yapılmadı. Bir bütçeye ihtiyaç var ve bu bütçeyi de belediye verecek. Yoksa da kalıyor bu durum. Bazı eleştiriler oluyor sert olmadığım, bağırıp çağırmadığım için. Fakat hak arıyoruz ve bu durumda dinlenmeme ihtimalimiz mümkün. Bakanımız ile her geldiğinde görüşebiliyoruz böylelikle. Evini kaybeden insanın suçu ne? Bu bütçeyi almak için de diyaloga ihtiyacımız var.”

Eksiklikleri var

Bakanlığın bitirdiğini ilan ettiği ve dağıtılacak deprem konutlarının devletin eksiklikleri ile teslim edileceğini söyleyen Özkan, “10 gün sonra yıldönümü geldi, devletin eksikleriyle yaptığı teslim edilecek konutlar var diğer taraftaysa çivi çakılmadı. O günü yaşamadan anlaşılmamız çok güç; o gürültüleri duymadan, o anı yaşamadan insanların anlaması gerçekten zor’ dedi.

Özkan şunları söyledi:

“Proje alanlarıyla ilgili bilgi eksikleri var. Bakanımızdan talep ettik proje alanındaki 1500 kişiyle başlayalım dedik. Umuyorum ki bu durumu çözeceğiz. Kredi ve bu durum dışında da bir sorunumuz kalmadı şu anda. Cumhurbaşkanımız geldiğinde o zaman müjdesini verecek diye düşünüyoruz. Her sorun için mağdur kişi sayımız farklı ve biz de bu sebeple bir sıralama yapmaya çalışıyoruz. Maksimum faydayı almak için hem Cumhurbaşkanlığı hem bakanlık hem de belediyelerle görüşmelerimiz sürüyor.”

Bizim partimiz yok!

hükümetten hem de muhalefetten destek aldıklarını belirten Haydar Özkan, “Bu süreç bitene kadar partimiz yok dedik. Herkesin bir partisi vardır ama bizim partimiz olmayacak bu süreç bitene kadar. Çünkü hem devletten hem de belediyeden arayışlarımız sürüyor. Kimsenin ne oyuncağı olmak istiyoruz ne de umutlanmak istiyoruz. Bağırarak çağırarak, kutuplaşarak bu çözümleri gerçekleştiremeyiz. Elbette 11 ayda olmasa da çözülseydi diyoruz ama çabamız bu minvalde ilerlemeye devam edecek” dedi.

Destek olacağız

Aydın ve Kuşadası’nda deprem yaşayan yurttaşlara destek olacaklarını da açıklayan Özkan, “Kısa zaman içinde otobüsle Aydın ve Kuşadası’na gideceğiz arkadaşlarımızla. Oradaki depremzedelere destek olmaya, yanlarına bulunmaya çalışacağız. Biz biraz daha rahatlayınca orayı da rahatlatmak istiyoruz. Artık nasıl daha iyi oluruz diye düşünüyor ve çabalıyoruz” dedi. İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in kendilerine yönelik desteklerine de teşekkür eden Özkan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dertlerimiz ile en az bizim kadar ilgili ve bilgili. Bakanlığa bir dosya da sundu sağ olsun. 6 Kasım’da 117 konutun temel atma töreni de var. Depremde ailesinden birini kaybeden herkese ev hediyesi olacak. Sadece depremzedelere değil insana desteği, yardımı olan herkese teşekkürler.”

Editör: TE Bilişim