SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/İktidarın artık sıkıştığını, bu yükü kaldıramayacağı noktaya getirdiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi eski Üyesi Hüseyin Saygılı, Türkiye’nin yeni bir iklime ihtiyacı olduğunu vurguladı. Saygılı, Farklı görüş ve grupların kendilerini ifade etme ihtiyaçları doğduğunu söylerken, “AKP 20 yıldır iktidarda. CHP, İYİ Parti HDP gibi partiler mecliste kendini ifade edebiliyor. Bunların dışında yeni yeni partiler kuruldu, DEVA, Gelecek, Memleket gibi. Hepsi fikri düzeyde siyasal boşluğu dolduracak” şeklinde konuştu.

İzmir, yeni partilerin merkez üssü”

Kurulan her siyasi oluşum ve eğilimin, İzmir’den kökleşmesinin gayet doğal olduğunu dile getiren Saygılı, bunu kentte yaşayan insanların demokrat kimliğine bağladı. Türkiye’de geleneksel oy kullanan illerin olduğunu, fakat İzmir’in kendine has bir potansiyeli olduğunun altını çizen Saygılı, “Bazı iller, iktidar kimdeyse ondan yana oy kullanır. İzmir öyle değil. Demokrat olduğu için muhalif de oluyor. CHP elbette köklü bir parti İzmir’de. Sosyal demokratların başkenti. Ama İzmir seçmeni, CHP’de eksiklikler görünce eleştirmekten çekinmez, bunu bilerek hareket etmemiz gerekiyor. Hatta CHP’yi de eleştiriyorlar, fakat iktidarın yaptığı tahribatı daha çok eleştiriyorlar. Farklı fikirlere olanak tanıyan bir şehir olduğundan, Yeni oluşumların İzmir’deki kökleşmek istemesi gayet doğal” ifadelerini kullandı.

İktidarın tüm engellemelerine rağmen yerel yönetimler başarılı”

İzmir’in iktidara karşı bir direnç gösterdiğini öne süren Saygılı, bundan dolayı AK Parti’nin hedefi haline geldiğini aktardı. Saygılı, iktidarın hedef göstermesine rağmen, yerel yönetimlerin icraatlerini şöyle anlattı:

“Yerel yönetimler bakımından başarılı olduğumuzu düşünüyorum, iktidarın tüm engellemelerine rağmen. Aziz Kocaoğlu15 sene yönetti. Partimize şehrimize zararı dokunmadı, eksi bir şey yok bütçesiyle, takdiriyle. Devamında Tunç Soyer seçildi, vizyoner bir belediye başkanı uluslararası ilişkiler açısından. İzmir’e yeni şeyler katıyor. Diğer belediye başkanlarının başarılı çalışmalarıyla senkronize çalışıyor. Bizim kavgamız hizmetle diyorlar. Biz de bunu kıvançla izliyoruz. Başarısıyla ilgili eleştiriler olabilir. Seçimden sonra yangın, sel gibi İzmir ağır felaketler yaşadı. Vatandaşa ulaşmakta sabırlı, kıt bütçeleriyle davranarak bunların altından kalktılar. Bayraklı Depremi’nde Tunç Soyer başta olmak üzere tüm belediyelerimiz sonuna kadar çalıştı. Metro yatırımlarıyla ilgili, hazinenin yani Erdoğan’ın imzası gerekiyor. Projeleri yapılmış fakat kredilere engel söz konusu. Belediyelerimiz halka hizmet ediyorlar. Siyasi tavırdan vazgeçmeli Recep Tayyip Erdoğan”

“Siyaset iyi gitmiyor, halk erken seçim istiyor”

Komşularla ilişkilerin sıfır problem olacağını ileri süren AK Parti hükümetinin, şu anda Türkiye’nin dört bir yanıyla problemli olduğunu savunan Saygılı, ülkede birçok sorunun olduğunu vurguladı. Saygılı, “Muhalefetin erken seçim talebi gayet doğal. Ülkenin rahatlamaya ihtiyacı var. Seçmenin erken seçim istediğini görüyoruz. İktidarın seçime direnmesi doğru karşılanmıyor. Kaybedecek vakit yok” diye konuştu.

Yapılacak seçimlerin ana konusunun, “Parlamenter sistem mi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi mi” olacağını ifade eden Saygılı, “Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olacak gibi bir derdi yok. Gündem, güçlendirilmiş parlamenter sisteme bir an önce geçmek. Bizim kalbimizden Kemal Kılıçdaroğlu geçer, Fakat, bu aday seçilirken kılı kırk yaracaklar. Ahmet Mehmet önemli değil, söz konusu ülkeyse genel başkanımız, geçmiş dönemlerde fedakarlıklar yapmıştı. Biz topyekün bu iklimi daha demokratik, daha insancıl ve barışçıl değiştirmeyi vadediyoruz. Yeni bir iklim yaratılmalı, tüm boyutlarıyla ele alınmalı” sözlerini aktardı.

Editör: TE Bilişim