Son Mühür / Seçil Ünlü - Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi & Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde gerçekleştirilen uygulamalı atölye çalışmasına sanatçı Ayçin Eşiz Öneş öncülük etti. Etkinliğe, Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım’ın yanı sıra akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
"Sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz"
Prof. Dr. Hasan Yıldırım, açılış konuşmasında sanat ve doğayı bir araya getiren bu çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Ayçin Eşiz Öneş, doğayı ve sanatı birleştirdiği çok güzel bir alana imza atıyor. Bizler de bu anlamda Botanik Bahçesi olarak çalışmayı sergi şeklinde sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Tekstil tasarım ve biyo-tasarımın nasıl yapıldığını, doğanın sanata nasıl aktarıldığını hocamız bizimle paylaşacak. Ayçin Eşiz Öneş hocamıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
“Yeni hikayeler yaratmayı seviyorum”
Ayçin Eşiz Öneş, tekstilde sürdürülebilirlik ve doğa temelli uygulamaların önemine değinerek “Tekstil tasarımında bitki köklerinin kullanımı, sürdürülebilir bir gelecek için öngörülen ve daha çok sanat formu olarak karşımıza çıkan henüz çok yeni uygulamalardan oluşmaktadır. Biolace projesiyle bitkilerin manipüle edilerek hem gıda olarak kullanımı hem de kökleriyle dantel benzeri tekstil ürünleri yetiştirmenin mümkün olup olmadığı araştırılmaktadır. Tekstilde biyo-tasarım uygulamaları çok çeşitli alanlarda gerçekleştirilmektedir.
Algler, mantarlar ve bakteriler tasarım için bir geliştirme fırsatıdır. Ben sanatım için gerekli olan her şeyi buradan topladım. Ankara'da farklı teknikler kullanarak eserlerime yeni bir ruh kattım ve adeta ait oldukları yere geri dönmüş gibi hissettirdim. Bu nedenle, ilk kişisel sergim olan bu serginin benim için ayrı bir yeri var.
Farklı teknikleri bir arada kullanarak yeni hikâyeler yaratmayı seviyorum. Mavi baskı tekniği benim için yeni bir teknik ama çok sevdiğim bir tekniktir. Bu yönde ilerlemeyi düşünüyorum ve geleneksel tekstil teknikleri ile birleştirip farklı bir boyut kazandırmak istiyorum” diye konuştu.
"Büyük bir sergi gerçekleştirmeyi planlıyoruz"
Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Botanik Bahçesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aylin Eşiz Dereboylu da etkinlikte söz alarak, “Benim alanım botanik olmasından kaynaklı baskı ve biyo-tasarımı doğayla bağdaştırmaya çalışıyoruz.
Ayçin Eşiz Öneş doğayla sanatını birleştirerek çalışmalarını gerçekleştiriyor. Şu anda yaptığımız etkinlikler küçük çapta olsa da yakın zamanda Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde büyük bir sergi gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Etkinlik sonunda sanatseverler, Ayçin Eşiz Öneş’in rehberliğinde doğa ve sanatın iç içe geçtiği eserleri yakından inceleme fırsatı buldu.