Hatay'ın Muhteşem Dağları: Tarihin ve Doğanın Buluşma Noktası

Hatay, yurdumuzun Akdeniz Bölgesi’nde yer alır. Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir. 36 derece kuzey enlemi ve 36 derece doğu boylamı ile yurdumuzun en güneyinde yer alır. Hatay; Antakya, Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinden oluşur. Yüz ölçümü 5.524 km²dir. İl topraklarının %46,1’ini dağlar, %33,5’ini ovalar ve %20,4’ünü platolar oluşturmaktadır.

Batman'da dolu felaketi: Çilek bahçeleri yüzde 90 hasar gördü! Batman'da dolu felaketi: Çilek bahçeleri yüzde 90 hasar gördü!

Hatay, Türkiye'nin güneyinde yer alan ve Akdeniz'e kıyısı olan bir şehirdir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkan Hatay'da, farklı yüksekliklerde ve özelliklerde birçok dağ bulunmaktadır.

İldeki dağlar Güneydoğu Toroslar'ın başlangıcını oluşturur. Hatay il sınırları içerisinde en büyük dağ Amanos Dağlarıdır. Güneybatısında Samandağ civarında Musa Dağı ile Hatay'ın güney ucunda Suriye sınırına paralel olarak uzanan El-Mansuriye Dağı vardır. Batı kesiminde ise Kızıldağ yükselmektedir. Amanos dağlarının en yüksek yeri, Dörtyol ilçesinin doğusunda kalan 2.240 m yükseltili Mığır Tepe'dir (Bozdağ). Burası aynı zamanda Hatay ilinin de en yüksek noktasıdır. Yine Amanoslar üzerindeki Hassa'daki Kuşçu Tepe 2.076 m'dir. Amanos Dağları üzerindeki diğer yüksek tepeler ise; 1.700 m yükseltili Kızıldağ ve 1.668 m yükseltili İkiztepe' dir. Amanos Dağlarının uzunluğu yaklaşık 175 km'dir. Genişliği ise 15-30 km arasında değişmektedir. Bu dağlar yüksek ve dik olduğundan güç geçit verir. En önemli geçit Elmadağ üzerindeki 660 m yükseltili Belen Geçidi' dir. Hatay çöküntü alanının güneyini kuşatan Keldağ ise Yayladağı ve Altınözü ilçeleri arasını bütünüyle kaplar. En yüksek noktası Yayladağı ilçesinin kuzeybatısındaki 1729 m yükseltili Akra Dağı'dır. Keldağ'ın Merkez İlçe'ye doğru uzanan bölümü 500 m yükseltili Habib-i Neccar Dağı'nı oluşturur. Keldağ'ın arka kesimi 1235 m. yükseltili Ziyaret Dağı'dır.

Hatay'ın Önemli Dağları:

  • Musa Dağı: Hatay'ın en yüksek dağı olan Musa Dağı, 1.739 metre yüksekliğe sahiptir. Hıristiyanlık tarihi açısından önemli bir yere sahip olan bu dağ, her yıl birçok ziyaretçiyi cezbetmektedir.
  • Nur Dağları: Hatay'ın kuzeyinde yer alan Nur Dağları, tarihi ve kültürel açıdan önemli bir bölgedir. Bu dağlarda birçok tarihi ve dini mekan bulunmaktadır.
  • Kel Dağı: Hatay'ın batısında yer alan Kel Dağı, şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Doğa yürüyüşü ve kampçılık için ideal bir yerdir.
  • Amanos Dağları: Hatay'ın güneyinde yer alan Amanos Dağları, Türkiye-Suriye sınırına kadar uzanmaktadır. Zorlu tırmanış rotaları ile dağcılar için bir cazibe merkezidir.
  • İskenderun Dağları: Hatay'ın batısında İskenderun Körfezi'nin etrafında uzanan İskenderun Dağları, şehrin doğal güzelliklerinden biridir.
Kaynak: haber merkezi