SON MÜHÜR-HABER MERKEZİ/Son günlerde ülkenin yüreğine oturmuş olan orman yangınları, halen devam ediyor. Yaşanan yangınlarda mağdur olmuş vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Hakan Yazar, aynı zamanda yaşamını yitirenlere de baş sağlığında bulundu. Ciğerimiz yandığını vurgulayan Başkan Yazar, “ Dünya beşten büyüktür diyorlar. Hadi bakalım, büyüklüğümüzü kendi içimizde de görelim. Canlar gitti, kül oldu. Dün akşamdan beri videolar izledim. İzleyemiyorum, sonunu getiremiyorum. ‘Kimse yardıma gelmeyecek mi, yanıyoruz’ diyor insanlar. Hayvanlar telef olmuş, canlılar gitmiş. Orman yangını söndürme araçları, uçak, helikopter hiçbir şey yok. Muhalefet bunu söylediği zaman birileri çıkıp diyor ki, kendi ülkenizi niye konuşuyorsunuz. Olan hatayı düzeltilemediğini yangına müdahale edilmediğini konuşuyoruz. Her yaz benzer yangını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

İhalelerle dışarıdan uçak kiralayalım, birilerini zengin edelim mi deniliyor?”

Tarım ve Orman Bakanı’nın açıklamalarını dinleyen Başkan Yazar, bakanın yılda on büyük yangın çıktığını, bunların üç veya dördünün ciddi boyutlara ulaştığını aktardığını dile getirdi. Başkan Yazar, “Gene uçak lazım, helikopter lazım. Türk Hava Kurumu’nun (THK) hangarlarında uçaklar duruyor deniliyor. Yeterli pilot yok deniyor, motoru çalışmıyor deniyor. Bir motoru yapamayacak kadar ilerleyemediysek, bakımı yapacak kadar ekipmanımız yoksa gerçekten eksikliğimiz var. ‘Bu uçakları bertaraf edelim. İhalelerle dışarıdan uçak kiralayalım, birilerini zengin edelim' deniliyor. Vatandaş olarak sorguluyorum. Uzmanları dinliyorum, bu yangınların toplamda verdiği azot gazı atom bombasına eş değer deniliyor. Aldığımız nefeste, oksijen sıkıntısı başlayacak. Getirdiği olaylara bakar mısınız? Ekosistem bozuluyor” diyerek dert yandı.

Ciddi bir şekilde eyleme geçmemiz gerekiyor”

Ülkedeki sorunların üzerine, bir de orman yangınlarının çıkmasına değinen Başkan Yazar, ülkede yaşanan geçim sıkıntısına, işsizliğe vurgu yaptı. Başkan Yazar, “Yangından etkilenen yer, afet bölgesi ilan edildi. Kanunda, kaybedilmiş tüm malların devlet tarafından karşılanacağı demek oluyor. Hayat sürünce, geçim sıkıntısı devam edince finansman gerekiyor doğal olarak. İnsanların hayvanları telef oldu, damları yandı, bugüne kadar biriktirdikleri her şey yandı. Genç bir kızın çeyizi yanmış. Maddi olarak hiç önemli değil, ama ruhsal olarak çok etkilemiştir onu bu durum. Çok üzüldüm” sözlerini aktardı.

Yanan bölgeler anında imara açılıyor, yangından mal mı kaçırıyorsunuz?”

İnsanların, gözünün önünde hayvanlarının yandığını, evlerinin küle döndüğünü belirten Başkan Yazar, kimsenin böyle bir acıya dayanacak sabrının olmadığını dile getirdi. Başkan Yazar, “Yangınlar sönmemiş, ne olduğu gözükmemiş daha. Duman çekilsin, ortalık açılsın önce. Türkiye’nin ihtiyacı varsa o bölgede, bu yaşanan acı bittiğinde konuşursunuz. Yangından mal kaçırılıyormuş gibi yasa çıkartıyorlar. Turizm Bakanlığı’nda, ihtiyaç olduğu süre içerisinde imara açılabilir deniliyor, yangınlar devam ederken. Telefler var, acımız var. Baktığımızda, siyasette muhalif taraf konuşuyor, vatandaş da konuşuyor” şeklinde konuştu.

Çay atılması enteresan: ne bu, eviniz yandı alın çay için mi?”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, etrafında etten bir duvar olduğunu belirten Başkan Yazar, partisine hakim olma sebebinin, mesleğin çıraklığını bilmesinden geçtiğini belirtti. Yapılan “Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanlış yönlendiriliyor” söylemlerinin tamamen bir koruma içgüdüsü olduğunu belirtirken, çevresindeki insanların ona karşı çıkabileceğinin mümkün olmadığını iddia etti. Başkan Yazar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın afet bölgesine gidip çay atması enteresan, Ne bu, eviniz yandı alın çay için mi? Ben çevresindeki insanların onu yönlendirebileceğine inanmıyorum. Mesela biz, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’yla doğruyu yanlışı konuşabilme özgürlüğüne sahibiz. Karşısında konuşurken, fikirlerinizi, duygularınızı hissettirebiliyorsunuz. Bu insani bir olaydır zaten. Bunları, Sayın Erdoğan’la, doğruyu hatayı konuşabilecek bir insan olabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Trabzonda yangın çıkan yerlerde, şimdi Araplar villalarda oturuyor”

Halkın ve muhalefetin, “Uçaklar nerede, neden pilotumuz yok” gibi sorularına Tarım Bakanı’nın yanıtının olumsuz olduğunu belirten Başkan Yazar, yangın konusunun, dumanların çekilmesi ardından hemen unutulacağını iddia etti. Başkan Yazar, “Kışın Trabzon’da yangın çıkmıştı. Burası orman olacak dediler. Şimdi gidin, villalarda Araplar oturuyor. Ayder Yaylası’nda, her taraf betonlaştı. İki yayla arasına otoban yol yapıldı. Dikey ya da yatay mimari olayı değil. Bu rant olayı. Türkiyedeki güzelliklerin, yurtdışındaki paralı insanlara satılması. Yıllardır biz de oradayız. Dört tane taşla insanlar orada ev yapıp, mutlu bir şekilde yaşıyordu. Oranın hayvanını büyütüyordu, ormanını koruyordu ve hayatını sürdürüyordu. Trabzon’un, Karadeniz’in yüzde 60’ı Arap. AVM’de normal vatandaş yok. Yalova’da devremülküm var. satar mısınız diye arıyorlar. Arap müşterimiz fazla, satacak yerimiz kalmadı diyorlar. Ne kadar acı” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim