Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı uzun süreden beri Millet İttifakı'nın olası cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyor.

İmamoğlu da yaptığı açıklamalarda adaylık düşünmediğine dair net bir ifade kullanmayarak bu olasılığa soğuk bakmadığını gösteriyordu.

Gerek ulusal gerekse sosyal medyada da İmamoğlu'nun adaylığını destekleyen pek çok yorum yapılıyordu.

Bu nedenle İmamoğlu'nun İstanbul'a fazla yoğunlaşmaktansa cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci için ülke genelindeki çalışmalara yöneldiği, Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına yüksek sesle destek açıklamadığı iddiaları ortaya atılıyordu.

Son dönemdeki açıklamaları dikkat çekiyor

Ancak son süreçte İmamoğlu'nun tutumunda bir değişikliğe gittiği görülüyor. Daha fazla İstanbul'daki çalışmalara yöneldiği gözlemlenirken, aday belirlenme noktasında 6'lı masaya vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına destek veren mesajlarla dikkat çekiyor.

Örneğin daha önce de söylediği "Altılı masanın neferiyim" sözlerini 7 Ağustos 2022 Pazar günü Ardahan'da bir açılışta yaptığı açıklamada bu sefer daha güçlü ifadelerle tekrarladı.

İmamoğlu, buradaki konuşmasında, "Altılı masaya, o masanın liderliğini yapan genel başkanımıza buradan söylüyorum. Bu değişimin gerçekleşmesi için bu sürecin en çalışkan neferi olacağım. Çok çalışacağız, genel başkanımıza da o sürece de layık olacağız" dedi.

26 Temmuz'da Habertürk'te "Teke Tek" programına katılan İmamoğlu, gazeteci Fatih Altaylı'nın adaylığa dair sorusu üzerine "En az 7-8 kez 'Benim böyle bir niyetim yok' dedim. Amacım İstanbul'a layıkıyla hizmet etmek. Şimdi ortada bir altılı masa var ve Türkiye'nin geleceğini tasarlıyor. Onların kararının altına imzamı atarım" diye konuşmuştu.

23 Temmuz'da ise İstanbul'daki Ahmet İsvan Ekmek Fabrikası'nın açılışına katılan Kılıçdaroğlu'na "Şu anda burada olmanızın Türkiye'ye bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Bütün açılışlarımızı sizinle yapmak istiyorum. Vaktinizin yarısını İstanbul'a ayırmanızı istiyorum" diye iltifat eden İmamoğlu'nun aynı gün Hilton Oteli'nde CHP Genel Başkanı ile yaptığı görüşmede desteğini açıkladığı öne sürülmüştü.

CHP kulislerinde iki iddia: Geri çekildi, taktik değiştirdi

İmamoğlu'ndaki bu değişim CHP kulislerinde de konuşuluyor. Buna dair iki iddia var.

Birincisi İmamoğlu'nun adaylık noktasında Kılıçdaroğlu karşısında geri çekildiği yönünde.

Diğeriyse "İmamoğlu'nun henüz adaylıktan vazgeçmediği, taktik değiştirdiği" şeklinde. Daha doğrusu Kılıçdaroğlu ile rekabet etmekten vazgeçtiği ancak kafasında hala adaylık olduğu ileri sürülüyor. 

İkinci iddiayı dile getirenler İmamoğlu'nun halen "Tabii ki adayımız genel başkanımızdır. O cumhurbaşkanı olmalı" demeyerek 6'lı masaya vurgu yaptığı, Kılıçdaroğlu'nun kazanamama gibi bir durumunun oluşması halinde kendi isminin 6'lı masada öne çıkmasını umduğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim