SON MÜHÜR/BESTE ÇENGEL/  251 şehit verdiğimiz ve 2.000’in üzerinde vatandaşın gazi olduğu hain darbe girişiminin ardından 20 Ağustos 2016'da; şehit yakınları, gaziler ve direnişçiler tarafından kurulan 15 Temmuz derneği bu ruhu yaşatmaya ve gelecek nesillere aktırmaya devam ediyor. 15 Temmuz Derneği’nden, Yönetim Kurulu Üyesi Dernek sözcüsü Zekeriya Aydın, “Direniş ve Demokrasinin ruhunu Son Mühür’e özel anlattı.

“"Türkiye geçilmez" mesajını verdik”

Yüz yıl önce, yedi düvelin yamyamlarına karşı iman dolu göğüslerini siper eden bu milletin, "Çanakkale geçilmez" dedirten ecdadın torunları olduğunu dile getiren Aydın, Yüz yıl sonra, cümle aleme; "Türkiye geçilmez" mesajını verdik dedi.  Hain saldırıyı yaşayan Zekeriya Aydın, 15 Temmuz gecesini bir bir anlatırken, o gece birbirinden habersiz sivil insanların, aynı ruh hali ile evlerinden çıktılarını, korkularını yenmiş ve ölümü ahirete göndermiş serdengeçtiler gibi; halkın oluk oluk meydanlara aktıklarını söyledi.  Her yaştan ve seviyeden, sosyal-kültürel-siyasal çevreden insanların olduğunu söyleyen sözcü;” Hain terör örgütü mensupları ve destekçileri açısından; darbe, işgal, iç savaş girişimiydi. Şehitler, gaziler ve direnişçiler açısından ise; din, devlet, vatan, millet müdafaası yolunda yeni bir kurtuluş savaşı seferberliğiydi. Gözlerini kırpmadan; devletin silahını, uçağını, tankını millete karşı kullanan hainlerin üzerine gidiyorlardı” dedi. Bu hain saldırının ne ilk ne de son olduğunu dile getiren Aydın, bu darbenin unutulmaması için kurumu kurarak, ismi ile müsemma olan bir ihtisas kurumu olduklarını beyan etti. 15 Temmuz Derneği olarak, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yürüten dernek, ilerleyen zamanlarda bu ruhun sadece etkinliklerde kalmayacağını; eğitim, kültür sanat etkinlikleri ile çocuklara, gençlere ve yaşlılara anlatmak istediklerini de belirtti.

“Herkesin sahip çıkması gereken bir dönüm noktasıdır.

15 Temmuz herkesin ve her kesimin sahip çıkması gereken tarihi bir dönüm noktasıdır diyen Aydın;” Devletimiz ve milletimiz, bir daha benzeri durumlarla karşılaşmasın diye; yurt içinde ve yurt dışında, yoğun bir bilgilendirme ve bilinçlendirme mücadelesi veriyoruz. 15 Temmuz, yıl dönümlerinde anılıp sonra unutulmamalı. Yıl boyu yapılacak etkinliklerle; bir yandan geçmişle ilgili toplumsal hafızası taze tutulup yaşatılmalı, öte yandan geleceğin hafızası oluşturulmalı.  15 Temmuz, herkesin ve her kesimin sahip çıkması gereken tarihi bir dönüm noktasıdır. Devlet eliyle ve diliyle anılan bir gün olmanın ötesine taşınıp; sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde, sivil diriliş ve direniş ruhunun sembolü olmalıdır” şeklinde konuştu.

15 Temmuz Nedir ?

15 Temmuz  hain darbe girişimi, darbecilerin verdiği isimle Harekât Yıldırım veya Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askerî darbe teşebbüsü.

 15 Temmuz'da ne oldu? 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı. Ankara'nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te FaceTime aracılığı ile gerçekleştirdiği bağlantıda darbecilere hiçbir şekilde imkân tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile teslim oldu. Olaylar sonucunda 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1491 kişi yaralandı, farklı rütbelerden 8036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu. Bunun yanı sıra askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.

Editör: TE Bilişim