İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında yaşanan 6,6 depreminin ardından depremzedeler yaralarını sarmaya devam ediyor. 177 kişinin yaşamının yitirdiği depremde 1034 kişi yaralandı. Ayşegül Koç İle Gün Başlıyor programına konuk olan İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği Haydar Özkan projeleri ve yaşadıkları sorunları aktardı. Geçtiğimiz günlerde genel kurul ile yeniden başkan seçilen Haydar Özkan; “Tüzükte bazı anlaşmazlıklar oldu biz de olağan kurulu topladık seçim yapalım dedik. Dernek başkan yardımcı bir arkadaşımız bazı çalışmalarındaki aksaklıklardan dolayı uzaklaştırdık birtakım çevreler tarafından kullandı diye düşünüyorum aday oldu. İki adayla seçime gittik. Oylama sırasında geri çekildi ‘oy birliğiyle’ olsun dedi. Beni üzen birlikte yola çıktığım arkadaşımın yapması üzdü. Bunun yanı sıra bana itham edilen şeyler üzdü.” Dedi.

"İSMAİL KÜÇÜKKAYA'NIN PROGRAMINA ÇIKACAKTIM, OLMADI"

Özkan; "Depremzedeler bizimle ilgilenmiyorlar diyorlar ama ilgileniyoruz. İsmail Küçükkaya’nın programına çıkacaktım ama aramışlar dolandırıcı programa almayın diye tekrar geri dönüş yaptılar biz canlı yapmayalım diye. Ulusal basına çıkıp derdimizi anlatacakken böyle olması üzdü. Çıkmamı istemeyen kişi de beni üzdü. Beni hiç tanımıyor, görmemiş ailesinin evi rıza beyin arkasında o da orta hasarlı onların nasıl ödeme şeklinin olmadığını bilmiyor ama arayıp çıkmasın diyor. Daha önce siyaset yapmış belediye de 42 yılla yargılanmış sonra beraat etmiş ben konuşmadım bir depremzedenin komşusu konuşmuş. Ben Özkan’ın yayınını engellettim demiş. Kim olursan ol bilmediğin konu hakkında konuşma. Atilla taş bir tweet atmış o tweetin arkasından kadınlar çok yüklendiler onun üzerine beni aradılar benden kısa bir video istediler bende anlattım derdimi." açıklamalarında bulundu.

"AVUKATLAR FIRSATÇILIK YAPTI"

O dönem avukatların fırsatçılık yaparak depremzedelerin o halinden yararlanmak isteyen avukatlaırn olduğunu aktaran Özkan; “Avukatlar çıktılar şöyle hakkınızı alırız böyle alırız dediler ama şunu söylemediler ilk 6 ay içinde açılacak her türlü davadan devlet harç falan almıyor ama bizim avukatlar 3’er bin lira toplayıp vekalet aldılar evlerinizi alacağız? Ne bu şimdi insanlık mı?” dedi.

Projelerinden bahseden Başkan Yavuz; “3. proje alanının sorunları çözülmek üzere dağıtım, kura için nasıl bir yol izlenecek bunlar belirli ama biz gene görüşeceğiz sonra bununla ilgili site yöneticilerine mesaj atıldı dair başkanı kendisi bizzat ilgileniyor. Kura Çarşamba ya da Perşembe çekilecek.” İfadelerine yer verdi.

"BELEDİYE BAŞKANI YARDIM ETMEK İSTEDİ, BÜROKRATLARA TAKILDIK"

Özkan; "AK Parti İl Başkanı ile görüştük insanlar kimlik talep formu oluşturuyor diye doldurduk başbakanımız demişti ki bana ‘75 bin diyorsun ama çok uçuk geliyor bu rakam onun için soğuk bakıyorlar bana bir rakamla gel’ demişti sonra ne yazık ki başbakanımız haklı çıktı. Bazı aksaklıklar da şöyleydi dediler ki ‘efendim bizim özel bilgilerimizi biz neden derneğe verelim e vermeyin biz özel bilgi olarak ne istedik adın soyadın, aldığın gelir bu özelse verme benim için özel değil ki size kredi talep oluşturmaya çalışıyorum ben sizin özel bilginizle ne yapayım. Kerem Ali beyle görüştük kendisinden hızlı olunması konusunda rica da bulunduk kendisi de sağ olsun bu konuda duyarlı hatta dedi ki ‘faiz indiriminde depremzedeler olarak bizde yararlanalım.’ Binali Yıldırım’la bize görüşme ayarlayacaklar inşallah muhtemelen önümüzdeki hafta grup toplantısına kadar halledilecek inşallah. Valilik ile görüşme yaptık göçük altında kalan bir anne ve çocuğu için yardım etmek istedik ama bir şey yapamadık belediye başkanımız yardım etmek istedi ama bürokratlara takıldık miktar az gelmişti 120-130 bin lira civarında istiyorlardı 30 bin lira verebiliriz belediye başkanımıza biz çıkamadan sağ olsun ahbap derneği devreye girdi ve oradaki sıkıntıyı giderdi. Valimizden daha önce depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine İzmirli iş adamlarının valiliğimiz öncülüğünde beraber karar verdikleri toplandıkları konutlar var, bizde valimize en büyük hasarı alan kişi Gülçin’imize bir yardımda bulunabilir misiniz dedik kendisi de sağ olsun olumlu karşıladı bizi. Geçen sefer bakanlarımız geldiğinde yine aktardık kendileriyle görüştük valiliğe sevk ettiler kendileri görüşecek dediler valimize de o yüzden gittik." dedi.

"DEPREM VERGİSİ VERİYORSUNUZ KREDİSİNİ ALAMIYORSUNUZ"

Özkan; "Devlet yapmalı evet yapmalı 99 yılından beri vergi veriyorum ironik olanda şu 18 aydır ben depremzedeyim depremzede destek kredisi oluşturun diyorum hayır size kentsel dönüşüm kredisi vereceğiz diyorlar ama ben bunların üzerinden 18 ay geçti deprem vergisi veriyorum ama ben deprezedeyim benden vergi alıyorsunuz ama bana kredi vermiyorsunuz."ifadelerine yer verdi.

"Bornova’nın göbeğinde bloklar var bir sene oldu başkanla görüştük biz birim oluşturuyoruz burada masanız hazır dediler gittik araştırdık masayı bulamadık bize masa falan vermemişler. Kendileri bu konuyla ilgili nedense hep uzak kaçıyorlar oraya bir gücün girmesi lazım oraya girecek ilk güçte belediyedir. Belediyenin oraya girip çözüm üretmesi lazım 9 tane blok ağır hasarlı var hasarlı var hasarsız var ya oraya sivil bir firma sokmalılar ya belediye kendisi girmeli bir çözüm üretmeliler birisi girmek zorunda bir kamu gücü girmek zorunda."

Özkan son olarak "28 mayıs cumartesi günü dernek binaımızın önünde pilav etkinliği gerçekleştireceğiz. AFAD’ı çağırdık gelirler inşallah, bankaları da bekliyoruz bilgilendirmeleri için." dedi.

Editör: TE Bilişim