Radyo Ege’de Ayşegül Koç’un sunumunu yaptığı İzmir Konuşuyor programının bugünkü konuğu Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz oldu. Fatih Gürbüz, Balamir Yıldız’ın Foça halkına sorduğu sorunları tüm samimiyeti ile yanıtladı.
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ''Birincisi tabi çok şansız bir döneme denk geldik özellikle sağlıkla alakalı büyük sıkıntıların olduğu insanların en yakınını kaybettiği dönemlerdİ. Tabi çabuk unutan insanlarız ama gerçekten çok zorlu bir iki sene geçti. Bütün yollar sular her şey olur ama sağlık hepsinden çok önemlidir. O dönemde hem kendimize hem de bütün kolluk kuvvetlerinden jandarmadan sağlık çalışanlarına büyük işler düşmüştü. Zor oldu bu iki sene ama tabi krizleri fırsata çevirmek önemli biz Foça belediyesi ve bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Zorda olsa güzel bir 3 yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Şimdi hem pandemi hem ekonomideki zor koşullar, onlar bir taraftan İzmir'de yaşanan deprem ve merkezde yaşadığımız sel hemen hemen bu yerel seçimlerde yaşamadığımız hiçbir felaket kalmadı. Son olarak bizim Foça'ya uçak düştü yani maalesef zorlu zamanlar geçiyoruz. Ama tabi bunlar hiçbir bahane falan değil özellikle Büyük Şehir Belediye Başkanımız bize inanılmaz destek oluyor. Foca’nın sıkıntılı sorunlarının büyük çoğunu çözdü. Kanalizasyon alakalı sıkıntımız yok iletim hatlarımız var, yeni su hattımız var, meydanlarımız var. Sokak ışıklandırmalarımız var. İnanılmaz bir destekle Büyük Şehir Belediye Başkanı ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Yazlık yerlerde özellikle pandemi döneminde tersine göçü konuştuk. Yazlık yerlere gidildi. Bir akın gerçekleşti oralarda yaşamak istedi insanlar. Altyapı tabii ki nüfusa oranla bütçe ayrıldığı için altyapı bunu kaldırmadı. Bununla ilgili sıkıntılar yaşandığını duyduk. Lakin biz de herhangi sıkıntı olmadı. Tekrar yeniledik ama tabi pandemi ile birlikte yani normalde nüfusumuz 35.000 iken 100 binlere yaklaştık. Foça'da en azından bahçeleri etrafında dolaşabildiler, gezebildiler, nefes alabildiler ama Korona gerçekten çok sert geçtiği için biz de tabii ki çok zorlandık. Keza ekonomide aynı şekilde zorlandı.'' dedi.


Sit alanlarının açılması sorusuna cevap veren başkan; ''Birincisi bu bizim yetki alanımız değil ikincisi biz Foça’nın böyle kalmasından memnunuz çünkü Foça deniziyle yeşiliyle doğasıyla dokusuyla imar durumuyla gerçekten böyle keyiflidir. Beton her yerin yatay ya da dikey büyümesinin çok fazla katkısı olacağını düşünmüyorum. İhtiyaç olan şey beton değil daha çok yeşil çünkü işte örnekler var görüyoruz. Geleceğimiz için çocuklarımız için böyle kalması daha makul yani ben başında olduğum sürece böyle kalması için mücadele edeceğim. Bunun içinde Korunması için yaklaşık üç yıldan beri çalışma yaparız. Bazı alanları tarım alanı olarak kullanabilir. SİT alanını ekebilirler. Şöyle bir şey var ben çok severim yani normal bir belediye başkanı kimliğinde değilim. Benim sevdiğim kendi süpürgem var kovam var. ben sabah erken kalkar temizlik yaparım. 
Gerçek anlamda nüfus inanılmaz yüksek, özellikle hafta sonları 150.000 200.000 , 40.000 araç 45.000 aracın girdiği yerlerde yani her bir vatandaşa bir kişi vermek lazım. Önce insanımızın atmamayı öğrenmesi lazım tertemiz yapıyorsun bir gün sonra gidiyorsun sanki hiç temizlenmemiş gibi. Ama böyle bizim bu alışkanlığı önce kazandırmamız gerekiyor. Bu da eğitimle olacak bir iş aslında çocuklarımızdan başlanacak ve gelecek nesilleri de bu yönde yönlendirecek. Bir şey de söyleyemiyorsun mesela bir poşet çiğdem yiyor yere atıyor birisi uyarıyor sana ne diyor. Şimdi insan uyarmaktan da artık vazgeçti. Herkes bomba gibi etrafta dolaşıyor, dolayısıyla geriliyorsunuz uyarmaya bile çekiniyorsunuz. '' dedi.

''BEN DE ESNAFIM ESNAFIN DURUMUNU BİLİYORUM''
Halı saha isteyen vatandaş için Gürbüz; ''300 metre ilerde bir halı saha var.300 metre ilerde de çim saha var. Esnafa da hak veriyorum ama çocukların da oyun alanlarını etkiliyoruz. Cumhuriyet meydanında oynamak istiyor. Ailelerde uzak yerlere gitmesini istemiyor çocukların. Pandemi nedeniyle esnaf mağdur oldu. Kira fiyatları çok fazla ve elektrik ücretleri de arttı. Ben de esnafım, 13 yaşından beri esnaflık yapıyorum. insanların yol haklarını engellemeden onların haklarını korumaya çalışıyoruz. Foça’nın sorunlarını Büyükşehir Belediye Başkanımız ile çalışıyoruz ve ona buradan teşekkür ediyoruz. 
Alanın olduğu mevkii çok dağlık bir yer. İmar durumları da sorunlu bir yer. Oradaki yaşayan vatandaşın sorunu değil. Daha önce yapılan imar planıyla alakalı bir olay. O kadar fazla ev yapılıyor ki yetişilmiyor. Tabi ki orada vatandaş yol elektrik internet hattı istiyor. En az 8 ay sürer. Oraya yol yapılır. Sinekler için de araç yolluyoruz.''

SÜREKLİ TASARRUF EDEREK YÖNETİYORUZ
Yoldaki tozdan şikayetçi olan vatandaş için; ‘’Toz sorunu için ıslatma çalışması yapılabilir.’’ dedi. Ben eskiden itfaiyede çalışıyordum. Trafik sorunumuz aşırı değil. Araç trafiği belli oranda olacaktır. Vatandaş biraz bekleyebilir. Yani az az kısarak tasarruf ediyoruz. Karaburun için feribot çalışmamız var. Tunç Soyer ile görüşüyoruz. Ama gerçekçi olmakta fayda var. Biz büyük nakit gelen bir yer değil. Sürekli tasarruf ederek belediyeyi geçindirmeye çabalıyoruz. Göçmenler ‘’kıta kıta’’ derler.O şekil geçiniyoruz.
Belediye sokak hayvanları için ne yapabilir sorusu hakkında konuşan Gürbüz; Foça’da 5-10 bin liralık hayvanları sokağa atıyorlar. Ben beslediğim hiçbir hayvanı sokağa atmadım. Hevesi geçince sokağa o bebeği bırakamazsınız. Ancak bizim çalışmalarımız var. Saldırgan olanları aşılıyoruz. Kısırlaştırma çalıştırmalarımız var. Yeni yapılan marina bize bağlı değil. Ancak yeni yapılan marina için konuşursak hem bize hem Yeni Foça’ya çok fazla katma değer katacaktır. Kalitenin geldiği yere turizm daha da fazla gelecektir. 
Seçim çalışmasında verdiği vaat vardı. Yeniköy tarafında alanımız var. Ama gerçek anlamda inanılmaz bir hayvan artışı var. Verdiğim vaadi unutmadım. Hoparlörleri tamir ettireceğiz. Şezlongları ücretsiz yapamayız. Çünkü gelir kaynaklarımız zaten belli oranda.  

FRANSIZ TATİL KÖYÜ AÇILACAK
Birincisi halı saha sözüm var. Koz beyli için çalışmalarımız var. Yeni Foça Eski Foça arasında çok güzel bir yerdir. Fransız tatil köyü iş gücünü arttıracak. Yatak kapasitemizi arttıracak. O bölgeye istihdam sağlayacaktır. Turizm sezonunda inanılmaz katkı payı sağlayacaktır. Çok yakından takip ediyorum.
Saha isteyen Foçalı çocuğun isteği için konuşan Gürbüz; Maalesef Foça’yı sadece Yeni Foça ve Eski Foça olarak görmüşler. İl spor müdürlüğüne bağlı bir top sahası var. Onlarla yazışma yaptık. Maalesef 2022 yatırımlarına girmedi. Bir sahanın maliyeti yaklaşık 2 milyon liradır. Biz bir alan bulduk ancak ölçü olarak ve maliyet olarak şu an çalışmalarımız var. Ilıpınar’da Kadınlarımız ben gelmeden önce muhtarlık binasında tedavi oluyordu. Şu an oraya özel bir sağlık alanı yaptık orada tedavi ediyorlar. Bazı yapılanları reklam yapmak istemiyorum. Örneğin, evde bakım hizmeti vardı. Bir kez bile kimse duymadı. 2 bin kişi faydalandı. Gençlere bir yaz konseri planımız da var. Temmuz ayında konser var. Yaz ayında onlara bir konser sürprizi olacak.

35 YILLIK SU SORUNUNU ÇÖZDÜK
Sivrisinek sorunu havayla alakalı olabilir. Su hattı sorunu vardı.35 yıldır aspesit borularla su alıyordu. Suyun çoğu borularda kayboluyordu. Borular yenilendi. Büyükşehir belediyesinin katkısı ile borular değişti. Artık sular kesilse iki gün fark etmeyecekleri bir sistem var. Bunlar önemli konular. Ilı pınara da su çalışması yapacağız. Ilıpınarı yeniden akıtacağız.

Editör: TE Bilişim