Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programına bugün TİTAR Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan konuk oldu. Programda Türkiye’de tarım çalışmaları ele alındı.


Mehmet Doğan; ‘’ Tarım adına ülkemizde çalışmalar yetersizdir. Topraklarımızın bölünmemesi konusunda çalışmalar yapıldı. Ancak sanayileşme ve maden ocaklarına topraklarınızı veriyorsanız halen sıkıntı var demektir. Caydırıcı kanunlar koyarak bunun önüne engel konulması elzemdir. Aksi takdirde bu alanlara serbestlik tanınırsa bir anlamı kalamaz. Her yerde birinci sınıf tarım toprakları kentleşmeye ve sanayileşmeye verildi. İlerde bu topraklar da ot bitmeyecektir. Marjinal arazilerde kentleşme yapılmalıdır. Ağaçlandırma, kentleşme ve sanayileşme marjinal arazilerde olmalıdır.’’ dedi.  


‘’BELEDİYELER SÖZDE VAR, İCRAAT DA YOK’’
Belediyeler sözde tarım topraklarının bittiğinden bahseder ancak bu imar planları onların önüne geliyor. Madem gelecek sorunları biliyorlar öyleyse onaylamayın. Artık et, süt, yumurta almakta zorlanıyor. Eskiden yumurta almak için düşünmezdik. Eğer tahıl koridoru olmasaydı çoğu ülke aç kalacaktı. Tahıl üretimi ile ilgili hayvancılıkla ilgili çalışmalar artırılmalıdır.’’ açıklamasında bulundu.


‘’ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA’’
‘’Vatandaş artık hayvanlarını kestiriyor. 40 bin liraya ithal edilen hayvanı 10 bin liraya kestiriyor. Çiftçi geçinemediği için zor durumdadır. Hayvanını besleyemediği için bunu yapmak durumunda kalıyor. Yem fiyatları ve maliyetler arttıkça çiftçilik bitecektir.’’ dedi. 

''PARA İLE SÜT VE YUMURTA BULUNAMAYACAK''
‘’İlerde para ile bile süt, yumurta alınamayacaktır. Her ülke kota sınırı getiriyor. Hayvancılık ve tarıma gereken önem verilmelidir. Üretici çok zor durumdadır. Tüketici de örgütlü olması gereklidir. Bu zamlara isyan etmelidir.’’ dedi.  

Editör: TE Bilişim