Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu Her İşin Başı Sağlık' programı bu hafta Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay’ı konuk aldı. Programda bebeklerde ve çocuklarda göz sağlığı konuşuldu.


Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay; ‘’ Bebeklerde ilk göz muayenesi aile hekimleri tarafından 6 ile 9 ay arasında yapılır. Çocuk açısında da kolay şekilde muayene yapılır. Hiçbir şekilde doğumda problem gözükmediği takdirde 6 ile 9 ay ilk muayene için en uygun zamandır. Zaten ailelerde bebeklerini tespit edebiliyor. Şaşılığı çoğu zaman anneler ortaya çıkarır. Bebekler için ayrı taşınabilir cihazlar ile ölçümlerini yapabiliyoruz. Her zaman iki gözde olmuyor bazen tek gözde sorun olabiliyor. Türkiye’de iki gözden biri daha az görüyor.’’ dedi.


GÖZ PROBLEMLERİ NASIL ANLAŞILIR ?
Halil Hüseyin Çağatay; ‘’ Göz tembelliği aile tarafından fark edilir. Yerden aldığı küçük şeyleri ağzına götürür. Ancak yerde küçük nesneleri iyi görmesi göz hastalığı yok demek için yetersizdir. Her yıl göz muayenesine getirilmesi gereklidir. Çocuklarda şaşılık vb. problemler erken fark edilebilir. Karantina döneminde fark edilen ‘Karantina miyopisi’ ortaya çıktı. Çocuklar yakın ile ilgilendiği için bu hastalık ortaya çıktı. Çocuklara tablet ve televizyon ile meşgul bırakırsak bu hastalığın artması kaçınılmaz oluyor. Pandemi döneminin görünmeyen hastalıklarından biri de karantina miyopisidir.’’ dedi.


ÇOCUKLAR İÇİN EKRAN SÜRESİ
‘’2 Yaş için yarım saat ekran süresi yeterlidir. Tavsiyem ise 1 saati geçmemelidir. Okul döneminde uyulmasına rağmen yaz döneminde ekran süreleri maalesef aşılmaktadır. Şaşılık vb. göz sorunlarını tetikleyebilir.’’ dedi.


ŞAŞILIK TEDAVİSİ
Şaşılık tedavisi hakkında konuşan Çağatay; ‘’Çoğunluk için şaşılığın tedavisi maalesef yoktur. Bebeklerde ilk 4 ayda geçici de kayma olabilir. Şaşılığın tipine göre tedavi değişiyor. Her iki gözün eşit derecede görmesini sağlıyoruz.’’ açıklamasında bulundu. 

Editör: TE Bilişim