Yurtdışı Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, Ayşegül Koç’un sunduğu “Gün Başlıyor” programına konuk oldu. EYT’liler nasıl emekli olur, emekli olmadan dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını bulduğu programda Tütüncüoğlu, SSK'yla ilgili önemli uyarılarda da bulundu. 

Yurtdışı Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu; ’’ Türkiye’de emeklilik hesabı üç maddede hesaplanır. Kişinin günü, yılı ve yaşı dolması ile emeklilik hesaplaması yapılır. Emeklilikte yaşa takılanlar 4447 sayılı yasa ile ellerinden alınan hakları geri isteniyor. 8 eylül 1999 yılına kadar emeklilik kadınlar 20 yıl 50 yaş, erkekler ise 25 yıl 50 yaş şartlarına sahipti. Ancak daha sonra getirilen kademe ile şartlar getirildi. Bu getirilen kademe ile yılını dolduran EYTliler yaşlarını beklemek durumunda kaldı. EYTliler şu an bu kademenin kaldırılmasını istiyor.’’ dedi. 

‘’E DEVLETİNİZİ KONTROL EDİN’’ 

Prim günlerine dikkat edilmesi için uyarıda bulunan Tütüncüoğlu; ‘’E devlet kontrollerinde gün sayısının karşısında K, S ve Ş harfleri var ise bu işyerlerinin primleri sayılmaz. Sayılmama sebebi ise K harfi kontrollü, S harfi sahte işyeri, Ş harfi ise şaibeli iş yeri demektir. Bu iş yerleri geçmişte işsiz olan insanları sigortalı göstermek için yapılmış bir numaradır. Bu sebeple prim günlerinin hesaplamasında dikkatli olmasını istiyoruz. EYT hesaplamalarında K.S.Ş’ye dikkat ediniz.’’ dedi. 

‘’1999 YILI ÖNCESİ HERKES EYTLİ DEĞİLDİR’’ 

‘’ 8 eylül 1999 yılında işe başlayan bir birey EYTli olacak diye bir şey yoktur. 7 eylül 1999 yılına işe giren bir kadın EYTli olurken aynı tarihte işe başlayan bir erkek EYTli değildir. Bu sebeple EYT mevzuatına bakmalarını hatırlatırım. Askerlik borçlanması yaparak erkekler bu eksikliği giderebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda para ile gün alamazsınız. Ancak doğum borçlanması ve askerlik borçalanması yaparak satın alma yapabilirler. Askerlik borçlanması ile hem gün kazanırsınız hem de yıl olarak geriye gidilebilir. İlk işe girdiği tarihten itibaren askerlik yapan biri 18 aylık olanlar 600 gün geriye gider. İlk işe giriş çok önemlidir.’’ dedi. 

Editör: TE Bilişim