Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Enver Olgunsoy konuk oldu. Programda Tarım Organize Sanayi Bölgeleri hakkında samimi bir sohbet gerçekleştirildi.


Enver Olgunsoy; ‘’ Türkiye’deki organize sanayi bölgeleri ikiye ayrılır bunlar; Sanayi Bakanlığı’na bağlı olanlar ve Tarım Bakanlığı’na bağlı olanlardır. Tarım OSB’leri tarım Bakanlığı’na bağlıdır. İzmir’de dört tane Tarım OSB’si olması planlanıyor. Üç tanesi kuruldu biri halen kurulma aşamasındadır. Türkiye’de otuz tane Tarım OSB’si bulunmaktadır. Kınık OSB’si 19 Mayıs 2021 yılında yirmi sekizinci olarak kuruldu.’’ açıklamasında bulundu.


TARIM VE SANAYİ OSB FARKLARI
Tarım ve sanayi organize bölgeleri hakkında bilgi aktaran Olgunsoy; ‘’ Tarım OSB’leri Sanayi OSB’lerinden farklı olarak yönetildiği alanlar var ancak ortak çok noktaları vardır. Kınık Osb’de tıbbi aromatik bitkiler üzerine üretim yapılmaktadır. Başka ürünler üretilmeyecektir. Bu konu hakkında ihtisas noktası haline gelecektir.’’ dedi.


İZMİR TOHUM MERKEZİDİR
İzmir tarım hakkında konuşan Olgunsoy; ‘’İzmir bir tarım kentidir. İzmir tohum merkezi hafızasına sahip bir kenttir. Kuruluşlarımız tarım üzerinde çalışmalar yaparak tohumları hayata döndürmekte.’’ açıklamasında bulundu. Üretilen ürünlerin yurt dışına satılmasına değinen Olgunsoy; ‘’ Türkiye aromatik bitkiler bakımdan birçok ülkeden daha zengindir. Avrupa’dan daha çok endemik bitki altyapısı var. Ancak bu bitkileri vahşi toplama yöntemleri ile toplayarak kurutup satıyoruz. Katma Değer bakımından çok az gelir elde edebiliyoruz. Yurt dışındaki ülkelere giden bu ürünlerin içindeki etken maddeler alınarak bize geri işlenmiş halini satıyorlar. Kınık OSB’de bunları işleyerek daha çok katma değer geliri elde ederek satışını gerçekleştireceğiz.’’ dedi. 


SALEP TOPLAMAK YASAKLANDI
Tıbbı aromatik bitkiler hakkında bilgiler veren Olgunsoy; ‘’ Kekik İzmir’de çok önemlidir. Boncuk kekik olarak bilinir. İçerisinden çok değerli maddeler elde edilir. Kekik Denizli’de ekilerek hasat ediliyor. Ancak birçok madde doğadan toplanarak hasat ediliyor. Örneğin; Salep bitkisi doğada az olan bir bitkidir. Vahşi hasat şeklinde toplandığı için toplanması yasaklandı.’’ dedi. 


LAVANTA SATILMAZ HALE GELDİ
Lavanta üretimi hakkında konuşan Enver Olgunsoy; ‘’ Lavanta bitkisi çok popüler hale getirildi. Lavanta bitkisi çok yanlış bir örnektir. Herkes lavanta üretimine başladığı için satışını gerçekleştiremediler. Çoğu üreticinin elinde kaldığı için işletmeciler ve üreticiler pişman olmuştur. Ancak turistler için lavanta tarlaları fotoğraf çektirdiği için önemli yerler haline geldi.’’ dedi.
Kınık OSB'nin ekonomik anlamda katkısı hakkında konuşan Olgunsoy; ‘’ Endemik bitkimiz ve aromatik bitki anlamında Avrupa’dan daha zengin olduğumuz için ciddi gelir elde edeceğiz. Domatesten 1 lira kazanan üretici OSB’deki aromatik bitkiden 9 lira kazanacaktır.’’ dedi.  

Editör: TE Bilişim