2 eczaneden 1'i kapanma noktasına geldi. Eczaneler ilaç ve artan maliyetler nedeni ile 13 yıl sonra eylem yapmaya hazırlanıyor. 16 ekimde Ankara’da gerçekleşecek eylem öncesi konuyu araştırdım. İlaç ve maliyetler eczanelerin başlıca kanayan yarası… 


İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ilaç kurlarına değinerek; “Çoğu ilaç Euro kuru güncellemesine bağlı olarak piyasada bulunmuyor ya da çok az bulunabiliyor. Yılda bir kez Şubat ayında yapılan kur güncellemesi, bu sene Temmuz ayında da yapıldı. Bu iki kez artış tarihimizde ilk kez yapılmıştır. Euro kuru 4,57 TL’den 6,29TL’ye sonra da 7,86 TL’ye yükseldi, fakat günümüzdeki Euro kurunun hala çok altında olması sebebiyle ilaç yokluklarının çözümü olmadı maalesef. Ayrıca Medula sisteminde eşdeğer bandın yüzde 5’e düşürülmesiyle ilaç fiyat farklarındaki artış hastalarımızın daha fazla ödeme yapmak zorunda kalmalarına sebep olmakta. Bu durum zaman zaman hastalarla bizleri de karşı karşıya getirebilmektedir. Her 2 eczaneden biri kapanma noktasına gelmiştir. SGK ve ilaç firmaları arasındaki bir konu kamu kurum iskontoları. Firmalar keyfi uygulamaları yüzünden kısmen ya da tamamen iskonto uygulamadıklarında bu ilaçlarda zarar etmemiz dolayısıyla oluşan farkların hastadan talebi bizleri hem SGK yönünden hem de hastalarımız yönünden zor durumda bırakmaktadır. Tarafı olmadığımız bu uygulamanın SGK ve ilaç firmaları tarafından çözülmesi hasta mağduriyetinin önüne geçilmesi açısından çok önemlidir. Artık eczanelerin borçla işletmeyi ayakta tutması mümkün değildir. Yetkililerin sistemi değiştirmesi elzemdir. Ankara’da cuma günü eczacı odaları toplantımız yapılacak. Bu konu hakkında da 16 ekimde çeşitli eylemler hazırladık.” dedi. 


‘’ECZANELER AYAKTA KALAMAYACAK’’
Karşıyaka’da eczane sahibi ile yaptığımız söyleşide; ‘’ Ben 2 yıldır eczane işletmekteyim. Elektrik faturaları 2 bin lira geliyor. İlaçlar bozulmasın ve müşteriler rahatsız olmasın diye klima çalıştırıyorum. Karşıyaka’da 2 bin 500 lira kira ödememe rağmen zorluklar yaşıyoruz. Çoğu ilacı bulamadığımız için muadilini veriyoruz. Yetkililerin konuya yardımcı olmasını bekliyoruz. 16 ekimdeki eyleme destek vereceğim. Bir günlük kapanma farkındalık yaratacaktır. Ankara’da ilaç fiyatları için eylem hazırlıkları artmalıdır.’’ dedi. 

Editör: TE Bilişim