Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘Her İşin Başı Sağlık' programında bu hafta Doç. Dr. Nergül Çördük konuk oldu. Çocuk Cerrahisi Uzmanı olarak ihtisas yapan Çördük, çocuk sağlığı açısından önemli açıklamalarda bulundu.  

Çocuklarda karın ağrısı hakkında konuşan Doç. Dr. Nergül Çördük; ‘’  Çocuklarda karın ağrısı çok sık görülür. Acile başvurularda çok ön sıralarda karın ağrısı gelir. Çocuğun dilini bilirseniz derdini anlamak kolaylaşır. Yaşlara göre karın ağrısı çok farklılık gösterir. Örneğin; yeni doğan çocuklarda karın ağrısı gayet normaldir. Okul çağı çocuklar ise karın ağrısı farklı sonuçlardan kaynaklı olabilir. Cerrahi ağrı veya fiziksel ağrılar yaşanabilir.Bunu ancak doktorlar tespit eder. Doktorlar hastayı ilk muayenede yürüyüşünden tespit eder. Yüzde 60 cerrahi müdahale gereken ağrılar olabilir. Yüzde 30 ağrı ise tespit edilemeyen ağrılardır. Hiç bir neden olamadan ağrı olursa bu ağrının da başka sebepleri olabilir. Aileler çocuklarının yalan söylediğini düşünür ancak çocuklar asla yalan söylemez. Sebep belli olmadan ağrı kesici kesinlikle vermeyin. Doktorunuza danışın'' dedi.

‘’ÇOCUKLARA AĞRI KESİCİ VERMEYİN’’ 

‘’Çocuklarda ağrı görüldüğü zaman doktora götürülerek tespit edilmesi gereklidir. Kendileri ağrı kesici vererek çocukların ağrısını geçirmesin. Bitki çayları verilmesi onları tedavi etmez. Doktora götürülmesi çok önemli bir durumdur. Hastane veya Aile hekimine giderek ağrının sebepleri incelenmelidir. Apandisit veya başka rahatsızlıklar olabilir. Ağrıların hafife alınmaması gereklidir. Bu ağrı sebebiyle bağırsakta delinme olabilir. Apandisit sebebiyle çocuklarımızı kaybetmek istemeyiz. Ağrının bir diğer sebebi ise yumurtalık dönmesi olabilir. Yurmurtalık dönmesi hem kızlarda hem de erkeklerde meydana gelebilir. Bu olay yaşandığında ağrı yapar ve acil olarak ameliyata alınması gereklidir. Çocukların değerini bilelim ve yanlış tedavi uygulamayalım. Uzman ellerde kontrol edilmesi elzemdir.’’ açıklamasında bulundu. 

''EBEVEYNLER CERRAHLARDAN KORKUYOR''

Ebeveynlerin ameliyat korkusundan bahseden Çördük; ''Çocuklar ameliyata alınacak dendiği zaman ebeveynlerde büyük panik oluyor. Anestezi uygulamasında da korku çok fazla durumda ancak anestezi çok risksiz bir işlemdir. Anestezi haberleri sebebiyle ebeveynler panik yaşıyor. Anestezi ve ameliyatlardan korkmamalılar.Çocukların dirençleri bu durumları kolay şekilde atlatabilecek yapıdadır.'' dedi.

Editör: TE Bilişim