Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Av. Murat Aydın konuk oldu. Programda gündemden ve siyasi hedeflerinden samimi şekilde bahsetti.


Asbestli gemi hakkında konuşmasına başlayan Murat Aydın; ‘’ İzmir’in en önemli sorunu bu gemi olmalıdır. Sadece bizim sağlığımız söz konusu değil, gelecekteki çocuklarımız da bu maddeden kötü etkilenecektir. Bu geminin pek çok alanında asbest maddesi kullanılmıştır. 1959 yapımı olan gemide dönemin gereksinimlerinden dolayı asbest yoğun kullanılıyordu. Ayrıca nükleer silah denemelerinde kullanıldığı için nükleer tehlikesi de vardır. Bunun ikizi olan Clemenceau (Klemanso) gemisi, 1957 yılında aynı şekilde yapılmıştır. Krokisi ve projesi aynı şekilde tasarlanan iki gemidir. Fransa yönetimi Klemanso gemisinin sökülmesi için 2003 yılında Aliağa’ya getirilmesi planlandı. Ancak gemi dönemin yöneticileri tarafından tehlikeli olacağı için kara sularımıza alınmadı. Gemi Yunanistan’da sökülsün istendi. Ancak Yunan halkı da kendi sularında sökülmesini istemedi. Gemi 2003 yılından 2009 yılına kadar hiçbir ülke tarafından kabul görmedi. En son İngiltere’de gemi sökülmesi için onay aldı. Klemenso gemisinde o dönem 760 ton asbest çıktı. Buraya gelecek gemide 9 ton asbest olması imkansızdır. ‘’ dedi.


GEMİ TOPRAĞIMIZI HAVAMIZI VE SUYUMUZU ZEHİRLEYECEK
Gemi sökümünde doğa kirlenmesinden bahseden Aydın; ‘’Gemi tehlikeli atık envanteri raporu açıklanmadı. Buraya gelince gemi araştırılarak söküm yapılacak ise sökülen atıklar geri yüklenerek iade edilemez. Baştan kara yöntemi ile sökülen geminin tüm atıkları havaya toprağa ve suya karışıyor. Meselemiz birileri para kazanacak diye doğal güzelliklerimiz katledilemezdir.’’ açıklamasında bulundu. 


ASBESTLİ GEMİYE İZİN VERİLMEYECEK
Hukuki olarak dava açıldığını aktaran Aydın; ‘’Yasal olarak geminin durdurulması için idari işlem verenlere dava açıyoruz. Brezilya’da da dava açıldı. Ancak mahkeme süreci açıklanmadan gemi yola çıktı. Şu an Brezilya yasalarına göre kaçak bir gemidir. Bu geminin kara sularımıza girmemesi için ilk neden kaçak olmasıdır. İkinci neden ise tehlikeli atıklarıdır. Üçüncü neden ise halkın demokratik olarak gemiyi yaşam alanlarında istememesidir.’’ dedi. 


İZMİR’DE ULAŞIMA YAPILAN ZAM
İzmir’de ulaşıma yapılan yeni zam hakkında konuşan Aydın; ‘’ UKOME kararı ile ilgili yapılan yorumlar oldu. UKOME sizin zam talebinizi reddetti meclis olarak yeniden zam kararı alamazsınız denildi. Bizim savunduğumuz ise bütçe hakkı meclisindir. Tarifeleri belirleme yetkisi dolayısıyla belediyenin hakkıdır.’’ açıklamasında bulundu.


UKOME SİYASİ KARARLAR ALIYOR
''UKOME teknik komisyonunda maliyetlerdeki artışı uygun gördü. Ancak UKOME Genel Kurulu’nda bulunan merkezi yönetim tarafından görevlendirilen bürokratlar uygun bulmadı. UKOME İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir birimdir. Buna rağmen merkezi iktidar yönetimdeki çoğunluğu ele geçirdi. Buradaki kararları tamamen siyasi olarak alıyor. Burada alınan kararlar ile maliyetler yine halkın cebine yansıyor. Ulaşım ucuz olduğu zaman belediye masrafları İzmir halkının vergileri ile karşılanıyor. ‘’ açıklamasında bulundu. 


ÇİĞLİ’DE BULUNAN TRAMVAY YAPIMI SORUNU 
Aynı sorunu kendisi de yaşayan Aydın ‘’ Tramvay çalışması sonucu yolda kesinti olması gayet normaldir. Ancak faaliyetlerin hızlandırılması için elimizden geleni yapacağız. Karşıyaka ve Çiğli arasında insan sirkülasyonu çok fazla durumdadır. Bu akışı rahatlatmak için bu çalışmayı yapmak durumundayız. ‘’ dedi.


BUCA METROSU DEVAM EDİYOR
Buca metrosu hakkında bilinmeyenleri anlatan Aydın; ‘’Buca metrosu için yargı süreci bizim lehimize devam ediyor. İhaleyi kaybeden firmanın ileri sürdüğü, ihalenin iptal edilmesine yönelik itirazları reddedildi. Danıştay tarafından da onaylandı. Davacı firmanın ihalenin kendilerine verilmesi gerekliliği kararı iptal edildi.’’ dedi.


OTAGARIN TAŞINMASI 
Otogarın taşınması hakkında konuşan Aydın; ‘’ Otogar ile ilgili olarak proje yarışması düzenlenmişti. Bu proje çalışması üzerine ilerliyoruz. İmalat ve inşaat süreçlerine devam ediyoruz. İzmir’e yakışmayan bir otogara sahibiz. Yeni otogar faaliyeti süreçleri devam edecektir. ‘’ dedi.


EXPO 2026 ALANI PLANLARI 
Yeşildere'deki planlar hakkından konuşan Aydın; ‘’ Yeşildere'de pek çok hukuki sorun olduğundan bahsedildi. EXPO ve Olimpiyatlar gibi faaliyetlerin yapıldığı yerler ve çalışmalar kalıcı yapılar olmalıdır. 1972 Akdeniz Olimpiyat Oyunları için yapılan Atatürk Stadı ve İnciraltı öğrenci yurdu halen kullanılıyor. Yeşildere de bunun gibi önemli bir konudur. Expo vesilesi ile bölgenin bir sorununu gidermek istedik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hatırlandığı zaman Yeşildere ile anılacaktır.’’ dedi.


İZMİR TARİHİ LİMAN KENTİ UNESCO YOLUNDA
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgeye ciddi maddi destek sağladığından bahseden Aydın; ‘’ Arkeolojik kazılar uzun soluklu çalışmalardır. İzmir tarihi bir liman kentidir. İzmir’in bir ucunda Bergama öbür ucunda Efes Antik kenti bulunmaktadır. Ayrıca Gediz deltası bir kente en yakın delta durumdadır. Tarihi liman kent, Birge evleri ve Ceneviz kaleleri UNESCO’nun kalıcı miras listesine girerek daha çok turist çekecektir. ‘’ açıklamasında bulundu.


DEPREMZEDELERİN BARINMA SÜRELERİ SORUNU 
Depremzedelerin barınma sorununa değinen Aydın; ‘’Depremzedelerin barınma sürelerinin mecliste bir süre daha uzatılması kararlaştırıldı. Ancak bu kalıcı çözüm olmayacaktır. Mevzuat ile ilgili olarak oradaki konutların satımına izin verilmiyor. İhaleye çıkılarak en çok parayı verene vermek durumunda kalınıyor. Afet yönetimi ile ilgili olarak merkezi yönetimin sorunları çözmesi gereklidir. ‘’ dedi. 


MURAT AYDIN’IN SİYASİ HEDEFLERİ 
2018 yılında hakimlikten ayrılarak siyasete atıldığından bahseden Aydın; ‘’ Ben bugün için elimdeki işin en iyisini yaparak siyasette ilerlemeye çabalıyorum. Bugün yaptığım işte partimi ve grubumu en iyi şekilde temsil ederek siyasette ilerliyorum’’ dedi


İZMİR FUARI 91. KEZ AÇILACAK
Tunç Soyer’in başkanlık döneminin önemli günlere denk geldiğini aktaran Aydın; ‘’ 15 Mayıs 1919’da ilk kurşunun 100.yılı, Atatürk’ün yola çıkmasının 100.yılı ve Samsun’a varmasının 100.yılına denk geldik. Şu anda da İzmir’in 100.yılı kutlanacaktır. Ayrıca kutlamalar sırasında 2-11 Eylül tarihlerinde de fuarımız gerçekleşecektir. ‘’ açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim