Fransa'da hükümet düştü mü sorusu sosyal medya ağlarında hızla yayılırken kısa sürede milyonlarca görüntülenmeye ulaştı. Hiçbir resmi belgeye veya kurumsal açıklamaya dayanmayan spekülatif paylaşımlar kamuoyunda büyük kafa karışıklığı yarattı. İddialar asılsız çıktı.

Paris yönetiminden gelen son bilgiler siyasi bir krizin bulunmadığını netleştirdi. Görevini sürdüren Başbakan Sébastien Lecornu meclis kürsüsünden yaptığı konuşmayla iddiaları boşa çıkardı. Kabine mesaiye ara vermeden devam ediyor.

Fransa Protestolari1

Fransa'da hükümet düştü mü?

Fransa'da hükümetin düştüğü yönündeki iddialar gerçeği yansıtmazken Başbakan Sébastien Lecornu ve kabinesi görevini kesintisiz sürdürüyor. Ülkede son meclis düşüşü 8 Eylül 2025 tarihinde François Bayrou azınlık hükümetinin güvenoyu alamamasıyla kayıtlara geçmişti. Mevcut yönetim yetkisini koruyor.

Sosyal platformlarda üretilen asılsız haberlerin aksine Ulusal Meclis çatısı altında herhangi bir gensoru kabulü veya istifa gelişmesi yaşanmadı. Hükümet kanadı sokaktaki gerilimi yatıştırmak adına temaslarını sıklaştırdı.

Fransa Protestolari

Gelişme başlığı Resmi saha verisi
Görevdeki Başbakan Sébastien Lecornu
Hükümetin durumu Görev başında, iddialar asılsız
Eylemlerin başlangıcı 17 Eylül 2026
Okullardaki karar Liselerde hafta sonuna kadar tatil

Öğrenci eylemleri ülke geneline yayıldı

Daha kaliteli eğitim şartları talebiyle 17 Eylül 2026 günü liselerde fitili ateşlenen protesto dalgası kısa sürede üniversite amfilerine taştı. Paris, Strazburg, Saint-Nazaire, Montreuil ve Aix-en-Provence kentlerinde binlerce genç dersleri boykot etti. Sciences Po ile Inalco öğrencileri de eylemlere katıldı.

Hürmüz Boğazı’nda hedef alınan 3 petrol tankeri BAE bağlantılı çıktı
Hürmüz Boğazı’nda hedef alınan 3 petrol tankeri BAE bağlantılı çıktı
İçeriği Görüntüle

Eğitim sendikaları öğretmenlere genel grev çağrısı yaparak sokaktaki kalabalığa omuz verdi. Okul girişlerine kurulan barikatlar ve oturma eylemleri nedeniyle pek çok eğitim binasında giriş çıkışlar kilitlendi.

Liselerde eğitime güvenlik molası verildi

Gösterilerin bazı noktalarda güvenlik güçleriyle çatışmaya evrilmesi üzerine polis biber gazı ve copla müdahalede bulundu. Çok sayıda genç gözaltına alınırken arbede sırasında öğrenciler ve kolluk kuvvetleri arasında yaralananlar oldu.

Başbakan Lecornu meclis oturumunda gençlerin demokratik hak arayışına saygı duyduklarını fakat şiddet olaylarına geçit vermeyeceklerini açıkladı. Yaşanan kargaşanın yatışması amacıyla ülke genelindeki liselerde hafta sonuna kadar eğitime ara verildi.

Kaynak: Haber merkezi